12η Νοεμβρίου, Ημέρα Μνήμης Πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Πυροσβεστών

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού

«… Πίστη στο καθήκον, Γενναιότητα και Αυτοθυσία, είναι αξίες και ιδανικά που κληρονομήσαμε ως ιερή παρακαταθήκη από τους εκλιπόντες συναδέλφους μας…»

Την ένδοξη πορεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την ίδρυσή του, το 1930, την χάραξαν άνθρωποι με όραμα, γενναιότητα και πίστη στο καθήκον. Αυτοί, έθεσαν τον εαυτό τους υπεράνω κάθε άλλου επιμέρους υπολογισμού, προκειμένου να υπηρετήσουν τις αξίες και τα ιδανικά του Πυροσβέστη.

Σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά την μνήμη εκείνων, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης και ιερής συγκίνησης τιμούμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους εκείνους που θυσιάστηκαν προασπίζοντας την δική μας ασφάλεια.

Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» προς  τιμήν του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κωνσταντίνου Πούλιου, που έχασε τη ζωή του, πριν από 80 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα επί της οδού Θεοτοκοπούλου, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η πρέπουσα τιμή στους πεσόντες Πυροσβέστες, αποδόθηκε στην κεντρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεση στεφάνων, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμο Β΄ Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος τύπου Π.Σ. Αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέγνωσε την Ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«… όπως κάθε χρόνο, στις 12 Νοεμβρίου, έτσι και φέτος, το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά ανά την Ελλάδα τους συναδέλφους, που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Εκείνους που αφοσιώθηκαν στο καθήκον και θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών αλλά και για να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον.

Η απόδοση των οφειλόμενων τιμών στη μνήμη τους αποτελεί χρέος μας και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να μείνει η θυσία τους ανεξίτηλη στο χρόνο. Συνεχίσουμε το έργο τους με γνώμονα πάντα τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία.

Τα διδάγματά τους καθορίζουν τη σκέψη και τις αποφάσεις μας ώστε να επιτελούμε το έργο μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Αυτό θα αποτελέσει τη μέγιστη τιμή για την θυσία τους. Αιωνία  η μνήμη των ηρωικών συναδέλφων μας. Ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση της γενναίας τους ψυχής. Θα τους θυμόμαστε πάντα….».

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απηύθυνε χαιρετισμό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημερινή ημέρα και ανέφερε:

«…με δέος, προσερχόμαστε σήμερα στο Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Από την ημέρα εκείνη, του 1942, όταν το πάνθεον των ηρώων του Πυροσβεστικού Σώματος κόσμησε η θυσία του πρώτου πεσόντα, Δόκιμου Πυροσβέστη Β’ τάξεως, Κωνσταντίνου Πούλιου, έως σήμερα, 65 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, εκτελώντας την αποστολή τους με θάρρος, ανδρεία και αυταπάρνηση.

Είναι οι 65 Πυροσβέστριες και Πυροσβέστες, που ρίχτηκαν στη μάχη ενάντια στα στοιχεία της φύσης,  με αυτοπεποίθηση, θάρρος και αποφασιστικότητα για να προστατεύσουν το φυσικό πλούτο της χώρας μας, την περιουσία και τη ζωή των συνανθρώπων τους και σε αυτή τη μάχη, που πολλές φορές είναι άνιση, θυσιάστηκαν για το κοινό καλό και πέρασαν στο βιβλίο των ΑΘΑΝΑΤΩΝ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τιμώντας τη μνήμη της Ηρωΐδας Πυροσβέστριας και του Ήρωα Πυροσβέστη, που έπεσαν στο καθήκον, θεωρούμε χρέος μας τη διαρκή προσπάθεια για αναβάθμιση και θωράκιση του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και με τα πιο σύγχρονα μέσα και τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές.

  Στόχος μας, όλοι οι Πυροσβέστες και οι Πυροσβέστριες να μπορούν να εκπληρώνουν άρτια την αποστολή τους, αντιμετωπίζοντας με ασφάλεια τις φυσικές απειλές και τις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, και προστατεύοντας αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον, τον δασικό πλούτο της χώρας μας, καθώς επίσης τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη. 

Σήμερα, μαζί με τους αθάνατους νεκρούς του Πυροσβεστικού Σώματος τιμούμε και τις οικογένειές τους, που έμειναν πίσω. Οικογένειες που από την μία στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή τους, άλλαξε η καθημερινότητά τους. Οικογένειες που βίωσαν την απώλεια των δικών τους αγαπημένων ανθρώπων.

 Η σημερινή ημέρα για εμάς δεν είναι απλώς μια ημέρα μνήμης. Είναι μια ημέρα διδαχής για τον καταλυτικό ρόλο που οφείλουμε να διαδραματίσουμε, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ικανότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι η σειρά μας να τιμήσουμε ουσιαστικά τη θυσία των πεσόντων ηρώων, με αυξημένη ετοιμότητα, διαρκή εγρήγορση και καθοριστική συμβολή στη χάραξη μιας νέας σελίδας στο ιστορικό γίγνεσθαι του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μιας σελίδας που δεν θα περιλαμβάνει άλλο φόρο αίματος. Γι’ αυτό και χαράσσουμε άρτιες βάσεις εκπαίδευσης, ώστε κάθε Πυροσβέστης και κάθε Πυροσβέστρια να μπορούν να δρουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο πεδίο.

Αυτός είναι ο δικός μας υπέρτατος χαιρετισμός τιμής. 

Αυτό είναι το δικό μας έμπρακτο ευχαριστώ προς τους αθάνατους ήρωές μας.

Εκείνους, που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Ιωάννη Πετρούτσο, από συγγενείς των πεσόντων, από  εκπρόσωπους, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, του Π.Σ., των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών, του συλλόγου πολιτικού προσωπικού του Π.Σ. και των ενώσεων αποστράτων Π.Σ.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η βουλευτής Τόνια Αντωνίου ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Γούναρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Γάκης ως εκπρόσωπος  του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Βασιλογιαννακόπουλος ως εκπρόσωπος  του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Ταξίαρχος Διαμαντής Σουρής ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Καραΐσκος ως εκπρόσωπος  του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., και ο Υποναύαρχος Δρόσος Ρείζης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο Επιτελάρχης του Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος ΠΣ Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Σταμούλης, ο Διοικητής του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. Υποστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, με έδρα την Αθήνα, Υποστράτηγος ΠΣ Παναγιώτης Νιάφας, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων του Α.Π.Σ., της Δ.Α.Ε.Ε., της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., της 1η ΕΜΟΔΕ, του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. της Υγειονομικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων, του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. Υ.ΔΙ.Π.ΥΛ. και του Πυροσβεστικού Μουσείου.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας