2023: Χρονιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων                                               

Γράφει  Βασίλης Ιωάννου*

Εδώ και λίγες μέρες μπήκαμε στο 2023, με ελπίδες και προσδοκίες να αφήσουμε πίσω όσα μας πόνεσαν και μας ταλαιπώρησαν τα 3 προηγούμενα χρόνια.

Όμως από τις πρώτες αυτές μέρες, διαπιστώνουμε ότι τα δεινά του παρελθόντος συνεχίζονται και οι πολύπλευρες κρίσεις που δοκίμασαν τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό.

Ένταση στις σχέσεις με την γείτονα Τουρκία, υγειονομική και ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ακρίβεια, υποκλοπές, είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που κληρονομήθηκαν .

Παρά λοιπόν τις ευχές όλων μας για μια καλύτερη και δημιουργική χρονιά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι άλλο μένει να δούμε μέσα στο 2023, που μόλις ξεκίνησε.

Η μόνη πρόβλεψη, που δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης, είναι ότι μπήκαμε σε μια χρονιά που ως κύριο χαρακτηριστικό της θα έχει τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, που θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντονων πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων.

Κατ’ αρχάς, ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες και θα επαναληφθούν μία και δύο φορές, μέχρις ότου σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έκτος κι αν  οι πολιτικές δυνάμεις αποφασίσουν να συνεννοηθούν, σχηματίζοντας Κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον δε φαντάζει πολύ πιθανόν…

Κι όταν με το καλό αποκτήσουμε Κυβέρνηση και πριν καλά –καλά προλάβουν να «καθαριστούν» τα εκλογικά κέντρα, ακολουθούν τον Οκτώβρη οι διπλές αυτοδιοικητικές κάλπες, για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών..

Το επίσης βέβαιο είναι ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις θα γίνουν με βάση  τα οριστικά αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού, τα οποία και δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες.

Στοιχεία που καθόρισαν τη νέα κατανομή των Βουλευτικών εδρών, κάτι που τράβηξε και τα φώτα της δημοσιότητας, ανέδειξαν όμως για μια ακόμη φορά το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού και μεγαλύτερη συρρίκνωση της Ελληνικής επαρχίας.

Όμως για τα στοιχεία της απογραφής και το καμπανάκι του δημογραφικού θα ασχοληθούμε εκ νέου σε μελλοντικό μας άρθρο.

Ξεκινάει λοιπόν η νέα χρονιά με δεδομένο ότι από τώρα και για τους επόμενους 9 μήνες θα συζητάμε μόνο για εκλογές, για υποψηφίους και για ψηφοδέλτια.

Και μέσα σ’ όλα αυτά θα έχουμε συχνές δημοσκοπήσεις, πολιτικές αναλύσεις και βεβαίως εκτιμήσεις και προγνωστικά.

Προτεραιότητα για τα κόμματα πλέον έχουν οι λίστες με τους υποψήφιους Βουλευτές και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες κομματικές  συσκέψεις με αυτό ως βασικό αντικείμενο.

Οι αρμόδιες επιτροπές των κομμάτων έχουν πάρει το πράσινο φως να ολοκληρώσουν τις λίστες και να τις παραδώσουν στις ηγεσίες, ώστε μέσα στο μήνα να δοθεί στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο μέρος τους.

Ανεξάρτητα του τι γράφεται και τι φημολογείται,  είναι σίγουρο ότι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές, εφόσον το επιθυμούν, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Αυτό που απομένει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες είναι να γνωστοποιηθούν τα υπόλοιπα πρόσωπα, άντρες και γυναίκες, που θα συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια και είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται αντιπαραθέσεις, πιέσεις και καραμπόλες.

Για όσους τώρα διερωτώνται αν τα κόμματα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ασχοληθούν παράλληλα και με υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως όχι και ο λόγος είναι απλός.

Παρά τις αποφάσεις των οργάνων και τις δημόσιες δηλώσεις, σ’ αυτή τη φάση, λόγω της κρισιμότητας των εθνικών εκλογών, κανείς δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει εσωκομματικές κόντρες και αντιπαραθέσεις..

«Το καθένα στην ώρα του», φαίνεται να δηλώνουν κεντρικά στελέχη των κομμάτων, αφήνοντας να εννοηθούν διάφορα…

Από την πλευρά μας και στο πρώτο άρθρο της νέας χρονιάς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε σε όλους τους φίλους αναγνώστες:

Καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία.


*Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας


 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας