29η ΜΑΪΟΥ 1453: ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ,ΤΙΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΝΘΟΥΜΕ ! -του Θεόφιλου Σπυράκου

29η ΜΑΪΟΥ 1453: Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΗΜΕΡΑ  ΤΙΜΗΣ  ΚΑΙ  ΜΝΗΜΗΣ  ΤΟΥ  ΕΘΝΟΥΣ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ.

Καλημέρα φίλοι μου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην ιστορία των Εθνών, υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες-σταθμοί  που βαραίνουν και καθορίζουν το μέλλον αυτών, αναλόγως πώς θα εκτιμηθούν από τις ηγεσίες των. Ένας τέτοιος σταθμός-ορόσημο  είναι κάθε χρόνο για το δικό μας Έθνος η αυριανή ημερομηνία.  29η  ΜΑΪΟΥ  1453. Μία χρονολογία τόσο…μακρινή, αλλά ταυτοχρόνως και τόσο κοντινή, φωλιασμένη μέσα στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Είναι η ημερομηνία που άλλαξε τότε:

  • Την πορεία ενός Έθνους που για 1100 χρόνια καθοδηγούσε προς την πρόοδο και το πολιτισμό ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.
  • Την πορεία της Ευρώπης προς τον διαφωτισμό και τον ανθρωπισμό.
  • Την πορεία του κόσμου  ολόκληρου προς την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Ταυτοχρόνως είναι και η ημερομηνία που ακούστηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην παγκόσμια ιστορία, απ΄άκρη σ΄άκρη της οικουμένης η απελπισμένη κραυγή του Ελληνισμού. 

ΕΑΛΛΩ  Η ΠΟΛΙΣ. Έπεσε η ΠΟΛΙΣ.  Εκυριεύθη η ΠΟΛΙΣ.

Την άκουσαν οι Έλληνες ανά τη γη, και δεν πίστευαν στ΄ αυτιά τους !!!! Είναι αδύνατον, μονολογούσαν, απαντώντας στους εαυτούς τους.

ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ Η ΠΟΛΙΣ.!!! Δεν γίνεται να πέσει η Πόλις. Δεν ΜΠΟΡΕΙ να ΠΕΣΕΙ η ΠΟΛΙΣ.!!!!

Αν τα ψάρια φύγουν μόνα τους  και ζωντανά από το τηγάνι, τότε και η Πόλις θα παρθεί από τους αγαρηνούς Οθωμανούς Τούρκους, απαντά η γιαγιά στην αγωνιώδη, φοβισμένη και αθώα ερώτηση του μικρού εγγονού της. Δηλαδή ποτέ. Και όμως…Τα ψάρια πετάχθηκαν μόνα τους έξω απ΄το τηγάνι, εμπρός στα έκπληκτα μάτια του μικρού ελληνόπουλου. Έγινε το θαύμα που μόνον ο ΘΕΟΣ μπορούσε να το κάνει. ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.

Ήταν η μαύρη μέρα που ΕΠΕΣΕ η ΠΟΛΙΣ.  Η Βασιλίς των πόλεων της οικουμένης όλης. Η Θεοσκέπαστη Κωνσταντινούπολις. Η ΠΟΛΗ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ.

Γιατί όμως;

Γρήγορα όμως ο Ελληνισμός έδωσε τη σωστή απάντηση στο τρομερό του ερώτημα. Στο μεγάλο αυτό ΓΙΑΤΊ.

Γιατί ήταν ΘΕΛΛΗΜΑ Θεού η Πόλις να …Τουρκέψει…

Αυτή αγαπητοί μου ήταν η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΜΕΡΑ μιας ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ που έζησε και μεγαλούργησε  1100 χρόνια.  Όσο ΚΑΜΙΑ άλλη στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ιστορία.

Αυτή η μέρα ήτανε που άφησε παγκόσμια παρακαταθήκη των Ελλήνων στην ανθρωπότητα, ΕΝΑΝ  ΒΑΣΙΛΙΑ  ΘΡΥΛΟ.  ΕΝΑΝ  ΒΑΣΙΛΙΑ  ΜΥΘΟ. Έναν βασιλιά που πέφτει τελευταίος μπροστά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού πολεμώντας τους αλλόθρησκους εχθρούς του Έθνους του, αλλά και της πολιτισμένης ανθρωπότητος, αναφωνώντας: ¨…Μά δεν υπάρχει ένας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ να μού πάρει το κεφάλι.;;;;¨.

Δυστυχώς όμως την απεγνωσμένη και περήφανη φωνή, και διαταγή – προτροπή του ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΥΤΟΚΤΑΤΟΡΟΣ του γένους, ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ στρατιώτης. Είχαν ΠΕΣΕΙ ΟΛΟΙ μέχρι ενός μπροστά στα τείχη της Βασιλλίδος Πόλεως, πιστοί στη πανάρχαια διαταγή του γένους των ΕΛΛΗΝΩΝ, υπακούοντας πιστά ¨τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι¨. 

 Είναι ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ  μιας ιστορικής μάχης που όμοιά της δεν είχε δει έως τότε ο κόσμος, αλλά ούτε και ήλπιζε να δει στο μέλλον. Ήταν η ΜΕΡΑ, η ΣΤΙΓΜΗ, η ΧΡΟΝΙΑ που ΕΠΕΣΕ χάμω ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.

‘Ηταν το ΓΕΓΟΝΟΣ που εκατοντάδες χρόνια αργότερα θα περιγράψει ο ποιητής Κωνσταντίνος Καρυωτάκης, αποδεικνύοντας ταυτοχρόνως ότι  η ΜΝΗΜΗ του ΕΘΝΟΥΣ θα παραμένει για πάντα η ΠΥΞΙΔΑ για το μέλλον των Ελλήνων.

¨…Εθόλωσαν τά μάτια του, τ΄ αγνό το μέτωπό του,  θαρρείς ο φωτοστέφανος της δόξης τ΄ αγκαλιάζει. Και  ΕΠΕΣΕ  ΧΑΜΩ ο ΤΡΑΝΟΣ !!! Θρηνήστε το χαμό του, μά… μη, μη ! Σε τέτοιο θάνατο ο Θρήνος δεν ταιριάζει.¨

Το ελληνικό έθνος όμως δεν πιστεύει ότι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΙΑ΄ ΑΥΤΟΚΤΑΤΩΡ του κράτους πέθανε. Δεν μπορεί και δεν θέλει να πιστέψει αυτό το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ γεγονός. Η απάντηση απλή και πιστευτή απ΄ όλους. Όχι ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ.  ΖΕΙ και είναι ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ, από τον ΑΓΓΕΛΟ του ΘΕΟΥ για να τον προστατέψει από τους αλλόθρησκους.

Γατί;;;;

Διότι  θα ξανάρθει να τελειώσει την θεία λειτουργία που άφησε ΜΙΣΗ πηγαίνοντας στο κάστρο να πολεμήσει τους εχθρούς.

Διότι  θα ξανάρθει να διώξει τους άπιστους πέρα απ΄ την ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΗΛΙΑ.

Διότι θα γυρίζει να ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ  ξανά την ΠΟΛΗ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, τη λατρεμένη και γλυκιά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.                 

 Αυτά λέει η παράδοση των Ελλήνων πεντακόσια εξήντα εννιά χρόνια τώρα. Δεν θα αργήσει πολύ, το πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες και το προσμένουμε. Το γνωρίζει και ο ΙΔΙΟΣ ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑΣ  των ρωμιών… Το ξέρει, του το χει πει άλλωστε  ο απεσταλμένος Άγγελος.

¨…ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΕ βασιλιά, πολύ δεν θα προσμένεις.   Ένα πρωί απ΄τά νερά του Βόσπορου κεί πέρα, θε να προβάλλει λαμπερός, μιας λευτεριάς χαμένης  ο  ασημένιος ήλιος. Ω !!! ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ   ΜΕΡΑ…¨                         

Όμως μέχρι τότε τι θα γίνει; Πώς θα παρηγορηθεί όχι μόνο το ΕΘΝΟΣ των Ελλήνων αλλά και η ΙΔΙΑ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, που κλαίει και δακρύζει για τη μεγάλη συμφορά. Όμως η μεγάλη πίστη και αγάπη των Ελλήνων προς την μάνα του ΘΕΟΥ μας έχει έτοιμα τα παρηγορητικά του λόγια…

¨Σώπασε κυρά ΔΕΣΠΟΙΝΑ και μην πολύ δακρύζεις,  ΠΑΛΙ με …χρόνια  με καιρούς, πάλι…δικά μας θα ΄ναι¨.

Αυτά τα γεγονότα ΤΙΜΟΥΜΕ, ΕΝΘΥΜΟΥΜΕΘΑ και ΠΕΝΘΟΥΜΕ αύριο, 29 ΜΑΪΟΥ, αγαπητοί συμπατριώτες.

Αυτά τα ΜΗΝΥΜΑΤΑ που εκπέμπουν τέτοια σπάνια γεγονότα εκατοντάδες χρόνια κρατώντας ΑΣΒΕΣΤΗ την ΕΘΝΙΚΗ λαμπάδα της ανάστασης και δικαίωσης.

Αυτούς τους ΜΑΧΗΤΕΣ  και τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ  ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΙΜΟΥΜΕ αύριο Έλληνες, ενθυμούμενοι και ορκιζόμενοι να τηρήσουμε τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ του λόγια προς τον αιώνιο εχθρό του Έθνους μας, σουλτάνο Μωάμεθ Β΄.

Από αυτά τα σπάνια ιστορικά και ελάχιστα  λόγια του  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΡΑΓΑΤΣΗ-ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑ΄ άς νοιώσουμε βαθειά τίνων ΗΡΩΩΝ είμαστε απόγονοι, και τι αποστολή έχουμε.

¨…Το δε τήν Πόλιν σοί δούναι  ούτ΄ εμόν εστίν, ούτ΄άλλου των κατοικούντων έν ταύτη. Κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ, καί ού  φεισόμεθα της ζωής ημών¨.  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ  ΙΑ΄ Αυτοκράτωρ  Ελλήνων.   

Δεν ξεχνούμε ποτέ την ΜΕΓΑΛΗ αυτή μέρα της 29ης ΜΑΪΟΥ 1453.

ΤΙΜΟΥΜΕ και ΠΕΝΘΟΥΜΕ.

Χρόνια πολλά Έλληνες.

Θεόφιλος Μ. Σπυράκος

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας