Αλ.Καχριμάνης: Πολλαπλά τα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Τα  πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία και την κοινωνία της Ηπείρου από την δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας ανέδειξε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας   αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια πολλών έγκυρων ξένων και ελληνικών  μέσων ενημέρωσης.   Δημιουργεί περισσότερες  από 1.200 θέσεις εργασίας επιστημόνων Πληροφορικής» τόνισε και συνέχισε:

«Σύμφωνα με ανάλυση – μελέτη, που κατά σύμπτωση επικαλείται σήμερα η ιστοσελίδα Liberal σε άρθρο αφιερωμένο στο εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου και στην εγκατάσταση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στα Γιάννενα  υπολογίζεται πώς για κάθε 30 θέσεις εργασίας,  στην τοπική οικονομία εισέρχεται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ».

Πέραν αυτών όπως είπε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης:«Το Πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.Αποτελεί  και τη βάση για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν Ηπειρώτες που μπορεί να πούνε όχι στο όλο εγχείρημα».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί, τονίζοντας ότι το σχέδιο της Περιφέρειας είναι απόλυτα αποδεκτό από την Κυβέρνηση, επανέλαβε ότι η πρόταση έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ προς την ωριμότητά του εξήγησε ότι οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησής του, ενώ σε διπλανούς χώρους πρόκειται να δημιουργηθεί DataCenter από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κέντρα του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το κόστος του έργου, μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις,  αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 40 εκ  ευρώ συν ΦΠΑ, από τα οποία τα μισά θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα υπόλοιπα από δανεισμό, με φορέα υλοποίησης  την  Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε.».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και άλλες απόψεις που εκφράστηκαν, για τη χωροθέτηση του Πάρκου, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του Πάρκου δεν αποκλείει τη δημιουργία Τεχνόπολης. Εξήγησε όμως  ότι υπάρχουν δύο παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη: η μια αφορά την άμεση επαφή που πρέπει να έχει το Πάρκο με το Πανεπιστήμιο και  η δεύτερη με το γεγονός ότι για το Πάρκο αξιοποιούνται  ακίνητα του Δημοσίου, ενώ τυχόν εγκατάσταση στο χώρο της Τεχνόπολης θα απαιτούσε αγορά έκτασης από ιδιώτες που θα ανέβαζε κατακόρυφα το κόστος.

«Έχω ένα φοβερό άγχος μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας