Αναθέσεις έργων «με το στόμα»…

Ένα διαχρονικό πρόβλημα που ήρθε η ώρα να σταματήσει

Είναι πλέον γνωστό στην τοπική κοινωνία, ότι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Πρέβεζας, 6 πρώην στελέχη του Δήμου Πρέβεζας και συγκεκριμένα: ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπαΐλης και 5 από τους πρώην αντιδημάρχους του.

Ο λόγος για τον οποίο κλήθηκαν στην προκαταρκτική εξέταση ήταν προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να αιτιολογήσουν, γιατί επί σειρά ετών εκτελούνταν έργα και γίνονταν προμήθειες υλικών στο Δήμο, μόνο με προφορικές εντολές των αντιδημάρχων και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες  διαδικασίες..  Αποτέλεσμα αυτών των μη σύννομων ενεργειών ήταν, εργολάβοι και προμηθευτές να μη μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, παρά μόνο μετά από προσφυγές και σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές την τοπική επικαιρότητα και σειρά δημοσιευμάτων τα οποία εγκαλούσαν τις Δημοτικές Αρχές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν τους δημόσιους πόρους.

Ένα πρόβλημα, που δεν το συναντάμε μόνο στο Δήμο Πρέβεζας και το οποίο διαιωνίζεται  εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς το συνεχίζει και η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις περί του αντιθέτου, προεκλογικές και μετεκλογικές της δεσμεύσεις..

Προσωπικά για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη, τόσο μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές μου παρεμβάσεις, όσο και με συγκεκριμένα άρθρα που έχω δημοσιεύσει, καταλογίζοντας σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες, τόσο για μη τήρηση της νομιμότητας και μη προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όσο και για προσπάθεια δημιουργίας πελατειακών σχέσεων των Δημοτικών Αρχών με  εργολάβους και  προμηθευτές..

Έγραφα συγκεκριμένα από το 2019, ότι “…πρέπει να μπει οριστικό τέλος στις «παλαιοκομματικές λογικές» των κατατμήσεων, των απευθείας αναθέσεων και ιδιαίτερα των έργων με προφορικές εντολές, γιατί αποτελούν «παρακμιακά»  φαινόμενα και για τα οποία θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα που έδωσαν τις εντολές, αλλά και στους υπαλλήλους που τα παρέλαβαν, αν βεβαίως τα παρέλαβαν…”. 

Τα συνεχή δημοσιεύματα και οι δημόσιες αναφορές, φαίνεται ότι οδήγησαν τον Εισαγγελέα να δρομολογήσει αυτή την προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσει  πως δικαιολογούνται αυτές οι πρακτικές, οι οποίες επαναλαμβάνω δυστυχώς συνεχίζονται.

 Χωρίς να έχω ιδιαίτερες νομικές γνώσεις, εκτιμώ ότι δεν θα προκύψουν ποινικές ευθύνες και για τούτο η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.

Όμως  η πρωτοβουλία αυτή της Εισαγγελίας, από μόνη της, πιστεύω  ότι θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για να μπει τέλος, μια για πάντα, σ’ αυτή «τη φάμπρικα των αναθέσεων με το στόμα»,  που δημιουργεί κακή εικόνα για την Αυτοδιοίκηση και δικαιολογημένα δίνουν αφορμές για σχόλια και υπονοούμενα.

Ιδιαίτερα τώρα, που έγινε επιτέλους εφικτή η επέκταση της ΔΕΥΑ σε όλο το εύρος του Δήμου, παύει να υπάρχει και το τελευταίο επιχείρημα για την διαιώνιση αυτών των απαράδεκτων πρακτικών.

«Κάλιο αργά , παρά ποτέ»….

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας