ΑΠΟΨΗ : «Κομματική Δεοντολογία»

Δεοντολογία  (κατά μία ετυμολογία) ονομάζεται εκείνο το σύστημα ηθικών αξιών με το οποίο πρέπει να εκτελείται το καθήκον.

Ο όρος χρησιμοποιείται σε όλους του κλάδους της ανθρώπινης ενασχόλησης, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλα τα λειτουργήματα.

Εμπόριο, δημοσιογραφία, ιατρική, δικηγορία, εκπαίδευση, πολιτική κτλ.

Στην πολιτική όμως τα όρια και το δεοντολογικό πλαίσιο είναι κάπως συγκεχυμένα.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα:

Οι κομματικές οργανώσεις αποτελούν τον συνδετικό κρίκο  ανάμεσα στον πολιτικό φορέα και την κομματική του βάση. Δεν έχουν δικαίωμα απόκλισης από την κεντρική γραμμή και δεν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, οργανωτικής και ιδεολογικής φύσης χωρίς τη συγκατάθεση της «προϊστάμενης αρχής».

Αν κάποιο μέλος παρεκκλίνει των ανωτέρω, κινείται εκτός κομματικού δεοντολογικού πλαισίου.

Μπορεί όμως κάποιο εκτελεστικό μέλος Επιτροπής- Τοπικής Οργάνωσης, σε προσωπικό επίπεδο, εκτός από τα στενά κομματικά του καθήκοντα να δείχνει την προτίμησή του σε κάποιο υποψήφιο βουλευτή στις επικείμενες εκλογές;

Φυσικά και μπορεί. Δε τίθεται θέμα δεοντολογίας, εφόσον  δε χρησιμοποιεί την ιδιότητά του και εφόσον δε κατέχει το ανώτατο αξίωμα στην οργάνωση. Πρόεδρος, Συντονιστής, Γενικός Γραμματέας (όχι Γραμματέας παρά τω προέδρω) κτλ.

Ζήτημα δεοντολογίας μπαίνει στην περίπτωση που το ίδιο μέλος που «κλίνει» προς τον Α υποψήφιο βουλευτή κατηγορεί άλλα μέλη επειδή υποστηρίζουν τον Β ή τον Γ υποψήφιο βουλευτή και φτάνει στο σημείο να ζητήσει ακόμα και την παραίτηση από την ιδιότητά τους.

Απαγορευτικό και πολιτικά ανήθικο βέβαια, είναι το γεγονός κάποιο μέλος επιτροπής ή κάποιος Συντονιστής ή Πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος να «υπηρετεί» έναν βουλευτή ή έναν υποψήφιο βουλευτή !!

Όσον αφορά τους αυτοδιοικητικούς που διοικούν, (εκτός των  Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειαρχών) δε τίθεται θέμα για τη συμπεριφορά τους στις εθνικές εκλογές.

Μπορούν να ταχθούν ανοιχτά με οποιοδήποτε κόμμα και οποιονδήποτε υποψήφιο.

Είναι  βέβαια θέμα πολιτικού ρίσκου, πολιτικού κόστους ή πολιτικού κέρδους, αφού οι ίδιοι θα κριθούν από το σύνολο των δημοτών -κομματικοποιημένων ή μη -στις αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν μετά  τις εθνικές…..

 

Κώστας Παπαδιώτης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας