ΑΡΘΡΟ: Το «αυθόρμητο» βίντεο με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωσταντίνο Ζέρβα

Γράφει ο Αναστάσιος Μπάλκος*

Πως να ΜΗΝ κάνεις Αντιπολίτευση

Με το παρόν κείμενο δεν επιθυμώ την απλή μεταφορά της είδησης ούτε την δημοσιογραφική της κάλυψη. Η είδηση που χρησιμοποιώ είναι ένα αρνητικό παράδειγμα για να συζητήσουμε για τακτικές επικοινωνίας και να εστιάσουμε στην ουσία και όχι το φαίνεσθαι των πολιτικών δράσεων που καθημερινά παρακολουθούμε σαν πολίτες.

Ένα απρόσμενο περιστατικό συνέβη στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Όλα ξεκίνησαν όταν μία κοπέλα προσεγμένα ντυμένη ζήτησε να φωτογραφηθεί με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Εκείνος δέχτηκε ευγενικά την πρόσκληση και πόζαρε δίπλα της. Μέχρι εδώ όλα καλά…

Άντι όμως να βγάλει φωτογραφία με τον δήμαρχο είχε συνεννοηθεί με τον άνδρα που κράταγε το κινητό εκείνος να τραβήξει βίντεο. Στη συνέχεια ο κατά φαντασίαν φωτογράφος άρχισε να καταγράφει την κοπέλα και τον κ.Ζέρβα. Όταν σιγουρεύτηκε πως το βίντεο γράφει είπε «όλα καλά» δίνοντας το σύνθημα στην πρωταγωνίστρια του να πει αυτά που είχαν συμφωνήσει. Η κοπέλα ως άλλη εθνική σταρ απευθύνθηκε προς τον Δήμαρχο λέγοντας: «Ευχαριστώ, ήθελα να φωτογραφηθώ με τον πιο αποτυχημένο δήμαρχο που έχει υπάρξει στην πόλη, η πόλη είναι στην χειρότερη κατάσταση», μεταφέροντάς του τα «αυθόρμητα» παράπονά της.

Δεν θα μείνω στο αν το στημένο βίντεο ήταν κάζο ή οχι για τον κ.Ζέρβα, κατ’εμέ το χειρίστηκε όσο καλύτερα γινόνταν υπό τις επικρατούσες συνθήκες. Το πιο σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι σημάδι του τι ΔΕΝ πρέπει κάποιος να κάνει στην προσπάθεια του να εκφέρει αντιπολιτευτικό λόγο.

Όταν θέλεις να κάνεις σοβαρή αντιπολίτευση πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να σταθείς ίσος προς ίσο με τον πολιτικό σου αντίπαλο. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται όταν τον αιφνιδιάζεις παραπλανόντας τον. Αυτό που προβάλλεις στο πολιτικό ακροατήριο που σε παρακολουθεί ΔΕΝ είναι η δικιά του αμηχανία από τον αιφνιδιασμό που υπέστη αλλά η δικιά σου ανηθικότητα.

Κάτι άλλο που δείχνει το συγκεκριμένο βίντεο είναι και η έλλειψη προτάσεων και επιχειρημάτων της εν λόγω κοπέλας καθώς και όλης της αντιπολίτευσης του κ.Ζέρβα που το κοινοποίησε καθώς στο βίντεο το μόνο που αναφέρεται είναι παράπονα και όχι προτάσεις.

Ο ψηφοφόρος κρίνει πολυπαραγοντικά.  Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και η ηθική του και σε οποιαδήποτε περίσταση εξαπάτησης σκεπτόμενος συναισθηματικά θα πάρει το δίκαιο του εξαπατημένου και αδικημένου που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο δήμαρχος.

Η σωστή αντιπολίτευση γίνεται με επιχειρήματα και ισότιμο διάλογο όχι με ψέμματα και κινήσεις εντυπωσιασμού. Ίσως αυτές φαίνονται εύκολες τακτικές και λύσεις όμως οι πολίτες αυτής της χώρας παρατηρούν τα πάντα και δεν ξεχνάνε τους αγώνες που έγιναν για να επικρατήσει ο πολιτικός πολιτισμός και να εκλείψουν οι λοιδορίες, οι προπηλακισμοί, τα γιαούρτια και τα αυγά προς κάθε πολιτικό.

Ανταμείβουν την ευγένεια και τα λογικά επιχειρήματα και τιμωρούν την έπαρση και τις πλάγιες τακτικές. Αυτό ίσως που δεν καταλαβαίνουν οι δυο συνεργοί που έφτιαξαν το εν λόγω βίντεο αλλά και όσοι το αναδημοσιεύουν όντας υπέρ τους είναι πως στην πολιτική επικοινωνία ο καθένας χτίζει το branding(επωνυμία στα ελληνικά) του, που τον συνοδεύει για μια ζωή και καθιερώνεται στο μυαλό του κόσμου από τις πράξεις του. Όπως λέγανε οι παλιοί καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα….

*Ο Αναστάσιος Μπάλκος είναι υπεύθυνος του τομέα Κινητοποίησης Ετεροδημοτών στην Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος Διδάκτωρ στο Ε.Κ.Π.Α.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας