Αυτοκίνητο και παγωμένος καιρός- Συμβουλές

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πολλές φορές οι οδηγοί δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να προσέχει ένας οδηγός στο αυτοκίνητό του, όταν ο καιρός είναι παγωμένος.

Παγωμένο παρμπρίζ:
Αν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου πιάσει πάγο, χρησιμοποιούμε έναν ξύστη, τον οποίον κρατάμε χωρίς πίεση σε μικρή γωνία με το παρμπρίζ, κάνοντας κινήσεις από τα άκρα προς τα μέσα και από πάνω προς τα κάτω. Δεν κάνουμε κυκλικές κινήσεις, ούτε και φτάνουμε στα άκρα του παρμπρίζ. Ποτέ δεν ρίχνουμε ζεστό νερό στο παρμπρίζ, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να καταστραφεί το κρύσταλλο.
Βέβαια, πριν προβούμε στην παρακάτω ενέργεια καλό είναι να λειτουργούμε προληπτικά και να καλύπτουμε τις νύχτες το παρμπρίζ με ειδικό προστατευτικό.

Κολλημένοι υαλοκαθαριστήρες:
Ανασηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες από το βράδυ, για να μην κολλήσουν από τον πάγο. Αν κολλήσουν, δεν τους τραβάμε με δύναμη, γιατί φθείρονται εύκολα, αλλά τους ραντίζουμε με αντιψυκτικό για το παρμπρίζ, περιμένουμε λίγο να δράσει και μετά τους ανασηκώνουμε απαλά.

Θολωμένο παρμπρίζ:
Αν το παρμπρίζ και τα παράθυρα είναι καθαρά στην εσωτερική τους μεριά, θολώνουν δυσκολότερα. Επίσης, για την αποφυγή του θολώματος των γυάλινων επιφανειών, να τινάζετε τα πατάκια και τις μοκέτες πριν μπείτε στο αυτοκίνητο.

Δεν ανοίγει η πόρτα:
Αν παγώσει η πόρτα του αυτοκινήτου και δεν ανοίγει, μην τραβάτε ποτέ με βία την πόρτα, γιατί κάνουμε ζημιά στις ευαίσθητες ελαστικές τσιμούχες της. Αντίθετα, πιέστε την πόρτα προσεκτικά προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να σπάσει ο πάγος.
Αν παρ’ όλα αυτά δεν ανοίξει η πόρτα, προσπαθήστε να ανοίξετε κάποια άλλη πόρτα του οχήματος και μετά περάστε στο κάθισμα του οδηγού. Όταν βάλετε μπροστά τη μηχανή, ανοίξτε τη θέρμανση και η πόρτα του οδηγού θα ξεκολλήσει.
Διαφορετικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ζεστό νερό γύρω από το πλαίσιο της πόρτας, χωρίς όμως να βρέξετε το τζάμι!

Κρύος κινητήρας:
Ελέγξτε με έναν επαγγελματία μέχρι ποιες θερμοκρασίες καλύπτει το αντιψυκτικό του κινητήρα σας. Αν διαπιστώσετε ότι δεν αρκεί για επίπεδα κάτω από το μηδέν, συμπληρώστε το.
Να θυμάστε: Δεν ξεκινάμε ποτέ, αν έχει πιάσει πάγο ο κινητήρας.

Οδήγηση με κρύο κινητήρα:
Όταν βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητό μας τον χειμώνα, κλείνουμε προηγουμένως οτιδήποτε καταναλώνει ενέργεια, όπως τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες, κλπ.
Όταν ξεκινάμε με κρύο κινητήρα, αποφεύγουμε τις υψηλές στροφές. Αν δεν παίρνει αμέσως μπροστά το αυτοκίνητο, δεν ζορίζουμε τη μίζα, αλλά τη γυρνάμε για περίπου 5 δευτερόλεπτα και, αν δεν πάρει εμπρός ο κινητήρας, επαναλαμβάνουμε την προσπάθεια μετά από τουλάχιστον μισό λεπτό.

Βοήθεια με καλώδια:
Αν το αυτοκίνητό μας μείνει από μπαταρία, χρειάζεται να έχουμε μαζί μας καλώδια, ώστε να τη συνδέσουμε με τη γεμάτη μπαταρία ενός άλλου οχήματος και να πάρει από αυτήν ενέργεια.

Σύστημα start and stop:
Στα αυτοκίνητα με το σύστημα start and stop, ο κινητήρας του αυτοκινήτου απενεργοποιείται σε κάθε στάση για εξοικονόμηση καυσίμου. Το σύστημα αυτό τίθεται εκτός λειτουργίας, όταν φτάσει η θερμοκρασία κοντά στο μηδέν ή πέσει κάτω από το μηδέν.

Χειμερινός εξοπλισμός:
Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε αλυσίδες, καλώδια μπαταρίας, ξύστη, γάντια (καλύτερα αδιάβροχα), φακό, κάλυμμα παρμπρίζ και αντιψυκτικό υγρό για το νερό του παρμπρίζ.

Όταν περάσουν οι κρύες μέρες και τα χιόνια, πλύντε το αυτοκίνητό σας από τις λάσπες και τα αλάτια, προσέχοντας ιδιαιτέρως το πλύσιμο του αυτοκινήτου από κάτω.

directplus

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας