«Χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας»

Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι η συσσώρευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, με πολλούς εξ αυτών να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.

Επίσης τονίζουν ότι σε πολλές ορεινές και νησιωτικές περιοχές η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα ποιοτικά και εμβληματικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά να κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Επισημαίνουν δε, ότι οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να διατηρήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και το κόστος των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί δυσανάλογα και η όποια αύξηση στη τιμή του γάλακτος δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα έξοδα.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υλοποιήσει την επιδότηση για το κόστος των ζωοτροφών, που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρόλο που η πενιχρή αυτή επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ δεν είναι ικανή να καλύψει  τις οικονομικές ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Με αφορμή την κατάσταση αυτή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε συνεδρίαση των μελών του, τόνισε την ανάγκη για αύξηση του ποσού ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών σε 150 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψουν μέρος του κόστους οι κλάδοι της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας.

Επίσης μεταξύ των άλλων αιτημάτων τους είναι, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των κτηνοτρόφων προς τον ΕΛΓΑ, που είναι περίπου 16 εκ €, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. €, η πρόταση να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, αλλά και η υλοποίηση προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», ως λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτρόφων.

Επιπρόσθετα και η Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ κατά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό, κ. Γεωργαντά, υπογράμμισαν την ανάγκη για πραγματοποίηση ελέγχων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ, την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής γνωρίζοντας ότι τα αιτήματα των Συλλόγων είναι απολύτως δίκαια και αναγκαία για την επιβίωση της κτηνοτροφίας και των ίδιων των κτηνοτρόφων ρωτούν τον κ. Υπουργό, Εάν είναι στις προθέσεις του να αυξήσει το πόσο της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών στα 150 εκατ. ευρώ,

Εάν σκοπεύει να  μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ, Με ποιο τρόπο θα διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι, ώστε να εγκαταστήσουν ΑΠΕ στις μονάδες τους,

Ποια μέτρα θα ληφθούν για να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ,

Πότε θα ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για τις Περιφέρειες, οι οποίες είναι έτοιμες, αλλά και

Εάν θα επεκταθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμων στα νησιά.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας