Χρήστος Γκόκας : Ερώτηση στη βουλή, σχετικά με την έλλειψη εργατών γης

Ο Βουλευτής Άρτας κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά και Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Μηταράκη, σχετικά με την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια. 

Ειδικότερα, όπως τονίζουν το εργατικό δυναμικό στα χωράφια διαρκώς μειώνεται, δημιουργώντας δυσεπίλυτες δυσχέρειες με αποτέλεσμα τη  συρρίκνωση της παραγωγής και τη μείωση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από τη Χώρα μας. Επί πλέον σημειώνουν ότι, το πρόβλημα αυτό επηρεάζει καθοριστικά τον καθημερινό μόχθο των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα, ενώ η νόμιμη παροχή εργασίας και η νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας, αποτελούν κομβικές παραμέτρους του ζητήματος αυτού.

Επισημαίνουν δε ότι, ειδικά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, αφού αγροτικοί φορείς ασκούν αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση μιλώντας για εμπαιγμό, καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες.

Επίσης  αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, όπου είναι απλούστερες και ταχύτερες οι διαδικασίες , και ωφελούνται από το ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο, τα πιο πλήρη εργασιακά δικαιώματα και τις υψηλότερες αποδοχές .Αντίθετα, υπογραμμίζουν ότι, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα και απαραίτητα  εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης , ενώ καταγράφεται σημαντική πτώση στις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών, εν συγκρίσει με πέρυσι, λόγω πολλών παραγόντων της τρέχουσας συγκυρίας, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη εργατών γης.

Επίσης, τονίζουν ότι η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και μέτρων στήριξης της παραγωγής τροφίμων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους επισιτιστικής κρίσης στη Χώρα, ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, που συνοδεύεται από αισχροκέρδεια, και σημειώνουν ότι χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις τώρα.

Για τους λόγους αυτούς ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται άμεσα να αναλάβουν για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους, καθώς και Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών σε όλη τη Χώρα, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας