Εκρηκτική η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας

Κάλεσμα για μαζικό ξεσηκωμό απέναντι στις πολιτικές διάλυσης της Δημόσιας Υγείας και του νοσοκομείου Πρέβεζας

Ο Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Πρέβεζας καλεί τα συνδικάτα του νομού, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους γονείς να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δομών Υγείας στα χέρια τους και με αποφασιστικό τρόπο να ακυρώσουνε στην πράξη το έγκλημα που ήδη συντελείται, και που έχει ως τελική στόχευση να βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ και στο νοσοκομείο της πόλης μας.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο είναι κυριολεκτικά εκρηκτική και εντύπωση μας κάνει που βλέπουμε δελτία τύπου από την διοίκηση που προσπαθούν να αντιστρέψουν εντελώς αυτή την εικόνα.

Σχεδόν σε όλα τα τμήματα η στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό είναι σε τέτοιο βαθμό ανεπαρκής που τίθεται ακόμη και θέμα ασφαλούς εφημέρευσης με ότι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία της Πρέβεζας.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μια σειρά από τμήματα που καλύπτουν προς στιγμή εφημεριακά το νοσοκομείο με αντίτιμο την εξόντωση κυριολεκτικά του ιατρικού προσωπικού. Σε τμήματα όπως το Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό, Καρδιολογικό, για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα, οι γιατροί αναγκάζονται να υλοποιούν από 10 και 11 εφημερίες το μήνα, δηλαδή να εργάζονται πάνω από 60(!!!!) ώρες την εβδομάδα που είναι ο μέγιστος επιτρεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας βάζοντας αφ’ ενός σε κίνδυνο τόσο τη την ίδια τους την σωματική και ψυχική υγεία χωρίς εφ ετέρου να θεωρείται δεδομένη η ποιοτική παροχή υπηρεσιών κάτω από αυτές τις συνθήκες γαλέρας.

Άλλα τμήματα πάλι τα οποία απαραιτήτως εν έτη 2023 θα πρέπει να προσφέρουν εφημεριακή κάλυψη όλο το μήνα, εδώ και πολύ καιρό εφημερεύουν μόνο λίγες μέρες. Συγκεκριμένα η ορθοπεδική κλινική με έναν μόνο ορθοπεδικό ενεργό εφημερεύει μόνο 7 ημέρες το μήνα και τις υπόλοιπες ημέρες αν κάποιος σπάσει το χέρι ή το πόδι του θα πρέπει μετά από μεγάλη ταλαιπωρία να μεταφερθεί για τα στοιχειώδη αλλού (Άρτα, Ιωάννινα, Λευκάδα), στη μαιευτική κλινική αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόνο δύο γυναικολόγοι οι οποίοι καλύπτουν τις μισές ημέρες του μήνα εφημεριακά με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλούς εφήμερευσης και ασφαλούς νοσηλείας όταν δεν υπάρχει εφημερεύον Γυναικολόγος.

Πως άραγε θα μπορεί να μια γυναικά να εισαχθεί στο νοσοκομείο Πρέβεζας για να γεννήσει ή να υποβληθεί σε κάποια γυναικολογική επέμβαση όταν ενδέχεται να μην εφημερεύει κάποια ή κάποιες ημέρες Μαιευτήρας-γυναικολόγος;

Επίσης άλλα τμήματα που εν έτη 2023 θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένα, στο νοσοκομείο της Πρέβεζας απλά δεν υπάρχουν. Συγκεκριμένα, το Πνευμονολογικό και το Γαστρεντερολογικό τμήμα δεν λειτουργούν καθόλου διότι απλά δεν υπάρχουν γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας με αποτέλεσμα επείγοντα και απειλητικά για τη ζωή περιστατικά να πρέπει να διακομίζονται χιλιόμετρα μακριά χάνοντας πολύτιμο χρόνο, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν εδώ .

Τέλος υπάρχουν τμήματα όπως η χειρουργική κλινική που κινδυνεύουν άμεσα να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να μην μπορούν να καλύψουν εφημερία το μήνα λόγω αποχώρησης ιατρών από το τμήμα. Ένα τέτοιο σενάριο όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε είναι κυριολεκτικά εφιαλτικό διότι το χειρουργικό τμήμα περιθάλπει δεκάδες ασθενείς οι οποίοι είναι πρακτικά αδύνατο όλοι αυτοί να διακομιστούν στο σύνολό τους.

Αν στην παραπάνω κατάσταση λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός πως στην συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει σημαντική αύξηση στην προσέλευση ασθενών και την επίσης σοβαρή υποστελέχωση της νοσηλευτικής και της τεχνικής υπηρεσίας καθώς και των εργαστηρίων καταλαβαίνουμε όλοι πως συντίθεται μια κυριολεκτικά εκρηκτική εικόνα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας