Επιτυχημένος ο 1ος διαγωνισμός χορωδιακής σύνθεσης Πρέβεζας 2022

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας, στα πλαίσια της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, αποφάσισε να εμπλουτίσει το φεστιβάλ με δύο νέους διαγωνισμούς. Ο 1οςΔιεθνής Διαγωνισμός Χορωδιακής Σύνθεσης δημιουργήθηκε με σκοπό την ενθάρρυνση συνθετών, για τη δημιουργία νέων χορωδιακών έργων. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει τη χαρά να ανακοινώσει την θετική ανταπόκριση, αφού είκοσι έξι συνθέσεις κατατέθηκαν στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιακής Σύνθεσης  – Πρέβεζα 2022. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε δύο κατηγορίες (Κατηγορία Α –Συνθέσεις για μικτή χορωδία και Κατηγορία Β –Συνθέσεις για παιδική χορωδία) και έλαβαν μέρος είκοσι συνθέτες από δέκα χώρες (Αμερική, Αργεντινή, Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσσία και Σλοβενία).

Η κριτική επιτροπή απαρτίζονταν από τους: Ambrož Čopi (Σλοβενία), πρόεδρο της κριτικής επιτροπής και ως μέλη  τον JavierBusto (Ισπανία), τον Ko Matsushita (Ιαπωνία)και τον Vytautas Miškinis (Λιθουανία), οι οποίοι τόνισαν το υψηλό επίπεδο κάποιων χορωδιακών συνθέσεων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Στην κατηγορία Α συμμετείχαν δεκαοχτώ συνθέσεις. Το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 700 ευρώ έλαβε ο συνθέτης Salvo Gangi (Ιταλία) για τη σύνθεσή του με τίτλο Hodie Christus natus est, η οποία θα παρουσιαστεί ως υποχρεωτική σύνθεση στον τελικό του 1ου Διαγωνισμού για Διευθυντές Χορωδιών  – Πρέβεζα 2022. Ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους συνθέτες του διαγωνισμού βρίσκεται και ο Luke Mayernik (ΗΠΑ), του οποίου οι συνθέσεις Otche nashκαιDa ispolnyatsya usta nasha έλαβαν το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο την 550 ευρώ και το 3ο έπαθλο και το χρηματικό έπαθλο των 450 ευρώ αντίστοιχα, και θα παρουσιαστούν μαζί με ακόμη δύο κομμάτια από την ίδια λειτουργία. Επιπλέον η κριτική επιτροπή πρότεινε άλλες τρεις συνθέσεις για παρουσίαση και δημοσίευση στον Εκδοτικό ΟίκοAstrum Music Publishing House.Πρόκειται για το έργο Descenditdecælisτου GiulioDeCarlo (Ιταλία), το έργο TebepoemτηςKlaraMlakar (Σλοβενία) και το έργο Thegatestolove του Γιώργου Κουμαραδιού (Ελλάδα).

Στην κατηγορία Β έλαβαν μέρος οχτώ συνθέσεις. H σύνθεση Crucifixusγραμμένη από τον συνθέτη GiuseppedeRosa (Ιταλία)ξεχώρισε και κέρδισε το 1ο βραβείο, το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ και θα παρουσιαστεί στον 1oΔιεθνή Διαγωνισμό για Διευθυντές Χορωδιών – Πρέβεζα 2022.Το 2οβραβείοκαιτοχρηματικόέπαθλοτων 400 ευρώ έλαβε ο ClaudioFerrara (Ιταλία) για τη σύνθεση WaitingattheWindow,και το 3ο βραβείο καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 300  ευρώ κέρδισε ο MiguelAngelMusumano (Αργεντινή) για τη σύνθεση PueriHaebreorum.

Ανάμεσα στους νεότερους συνθέτες, ηλικίας 25 χρονών και κάτω, η Klara Mlakar (1999) κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών με τη σύνθεσή της Tebepoemκαι έλαβε το Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από συνθέτες γεννημένους μετά τις 14 Ιανουαρίου 1997. Ο Luke Mayernik επίσης κέρδισε το Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση Ορθόδοξης μουσικής. Τέλος, ο συνθέτης Γιώργος Κουμαραδιός κέρδισε το Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από Έλληνα συνθέτη.

Δύο λόγια από τον ΜοAmbrož Čopi (Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής):

Λαμβάνω μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας εδώ και πολλά χρόνια. Η εξαιρετική διοργάνωσή του επιτρέπει στις χορωδίες να πραγματοποιούν καλές εμφανίσεις, να δημιουργούν αξέχαστες αναμνήσεις και εμπειρίες που θα αναπολούν για πολύ καιρό. Είμαι πολύ χαρούμενος με την προσθήκη του διαγωνισμού για διευθυντές χορωδιών και του διαγωνισμού χορωδιακής σύνθεσης στη διοργάνωση, καθώς με αυτόν τον τρόπο ανυψώνεται αυτό το υπέροχο φεστιβάλ, σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Με μεγάλη μας χαρά εξετάσαμε και αξιολογήσαμε τις συνθέσεις που πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Στην κατηγορία Α οι συνθέτες έπρεπε να περιοριστούν σε 4-5 φωνές, ενώ στην κατηγορία Β σε 2-3 φωνές, με τη δυνατότητα χρήσης πιάνο. Πρακτικά οι συνθέσεις έπρεπε να μπορούν να παρουσιαστούν από καλές χορωδίες, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη ερμηνεία  των συνθέσεων. Παρά τους περιορισμούς που τέθηκαν, ένας αριθμός συνθέσεων ήταν εξαιρετικές και για το λόγο αυτό βραβεύτηκαν. Δεν υπήρξαν τόσο πρωτοποριακές συνθέσεις αλλά αποκτήσαμε αρκετές ενδιαφέρουσες καινοτομίες, τις οποίες σίγουρα οι χορωδίες θα ήθελαν να εντάξουν στο ρεπερτόριό τους.

Η συνεργασία των κριτών πραγματοποιήθηκε σε μία πολύ καλή ατμόσφαιρα με ανταλλαγή απόψεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους.”

Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής:                             Τα Μέλη της κριτικής επιτροπής:

Ambrož Čopi (Σλοβενία)                 Javier Busto (Ισπανία)          Ko Matsushita (Ιαπωνία)      Vytautas Miškinis (Λιθουανία)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A–Συνθέσεις για Μικτές Χορωδίες

1οβραβείο, χρηματικό έπαθλο των 700 ευρώ και δίπλωμα.

SALVO GANGI (Ιταλία): Hodie Christus natus est

Η διοργάνωση θα προσφέρει επίσης δύο μέρες διαμονής και διατροφής στον συμμετέχοντα για να παρακολουθήσει τηνπαγκόσμια πρεμιέρα του έργου στα πλαίσια του 40ουΔιεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας.

2οβραβείο, χρηματικό έπαθλο των 550ευρώκαι δίπλωμα.

LUKE MAYERNIK (ΗΠΑ): О́тченаш(Otche nash)

3οβραβείο, χρηματικό έπαθλο των 400 ευρώκαι δίπλωμα.

LUKE MAYERNIK (ΗΠΑ): Даисполнятсяустанаша(Daispolnyatsyaustanasha)

Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε ακόμη τις εξής συνθέσεις για παρουσίαση και έκδοση:

LUKE MAYERNIK (ΗΠΑ): Тебепоем(Tebe poem), Достойноесть(Dostoynoyest’),

GIULIO DE CARLO (Ιταλία): Descendit de cælis,

ΓΙΩΡΓΟΣΚΟΥΜΑΡΑΔΙΟΣ (Ελλάδα): The gates to love,

KLARA MLAKAR (Σλοβενία): Tebe poem

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ B –ΠαιδικέςΧορωδίες

1οβραβείο, χρηματικό έπαθλο των 500ευρώκαι δίπλωμα.

GIUSEPPE DE ROSA (Ιταλία): Crucifixus

Η διοργάνωση θα προσφέρει επίσης δύο μέρες διαμονής και διατροφής στον συμμετέχοντα για να παρακολουθήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στα πλαίσια του 40ου  Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας.

2οβραβείο, χρηματικό έπαθλο των 400ευρώκαι δίπλωμα.

CLAUDIO FERRARA (Ιταλία): Waiting at the Window

3οβραβείο, χρηματικό έπαθλο των 300ευρώκαι δίπλωμα.

MIGUEL ANGEL MUSUMANO (Αργεντινή): Pueri Haebreorum

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η κριτική επιτροπή βραβεύβει ακόμη:

Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από συνθέτες γεννημένους μετά τις 14 Ιανουαρίου, 1997

KLARAMLAKAR (Σλοβενία):Tebepoem

Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση Ορθόδοξης μουσικής

LUKEMAYERNIK (ΗΠΑ): О́тченаш (Otchenash)

Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από Έλληνα συνθέτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΑΡΑΔΙΟΣ (Ελλάδα): The gates to love

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας