Ερώτηση Χρ.Γκόκα σχετικά με την ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν,  η Κυβέρνηση μέσω σχετικών ανακοινώσεων από την αρχή του 2021 τόνιζε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τομέα της πυροπροστασίας, τόσο σε ελικόπτερα (Ε/Π), όσο και σε αεροσκάφη (Α/Φ).

Επίσης υπογραμμίζουν τη σημαντική βοήθεια που είχαμε, το περασμένο καλοκαίρι, από χώρες του εξωτερικού με τη συνδρομή τους σε εναέρια πτητικά μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ωστόσο ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το τελευταίο εξάμηνο του 2021 έκαναν εξαγγελίες για αγορά οκτώ (8) νέων πυροσβεστικών Α/Φ CL-515 και τριάντα έξι (36) νέων πυροσβεστικών Α/Φ Air Tractor, αλλά και ενοικίαση άλλων αντίστοιχων Α/Φ και Ε/Π, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει καμία ενέργεια.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφερόμενος στις ανάγκες πυρόσβεσης έκανε λόγο ότι θα καλυφθούν  με την ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αριθμού Ε/Π μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/Φ Air Tractor.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχοντας υπόψη τους τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, καθώς και ότι βρισκόμαστε στην αρχή της πυροσβεστικής περιόδου, ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Εάν ολοκληρώθηκε η ενοικίαση των πτητικών μέσων από την NSPA, Πόσα αναμένονται, Πότε θα βρίσκονται στη χώρα μας και Ποιό είναι το κόστος ενοικίασης. Επίσης θέτουν ερωτήματα για τις προθέσεις τους σχετικά με τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την εξαγγελθείσα αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ και Εάν θα υπάρξει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής στα πλαίσια του ανωτέρω διαγωνισμού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς         

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

Θέμα:  «Εναέρια μέσα πυρόσβεσης»

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση από την αρχή του 2021 με σειρά ανακοινώσεων διαμήνυε ότι το 2021 όλα θα αλλάξουν στην πυροπροστασία με έμφαση στα πυροσβεστικά μέσα. Οι ανακοινώσεις της περιλάμβαναν τόσο τα ελικόπτερα (Ε/Π) όσο και τα αεροσκάφη (Α/Φ).

Πραγματικά, πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός εναέριων πτητικών μέσων, όπως το Ρωσικό Beriev Be-200, τα 6 μονοκινητήρια αεροσκάφη Air Tractor (4 με πλωτήρες και 2 με τροχούς), ελικόπτερα Kamov, κλπ. Το δε καλοκαίρι με τις μεγάλες φωτιές ήρθε για κάποιο χρονικό διάστημα και το Ilyushin IL-46.

Μια σειρά δημοσιευμάτων, από τις 15.6.21 έως τις 9.12.21, κάνουν μνεία σε ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά αναφορικά με την προμήθεια οκτώ (8) Α/Φ CL-515 και τριάντα έξι (36) Α/Φ Air Tractor, ενώ άλλα αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών μέσων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης, για αγορά τριάντα έξι (36) νέων πυροσβεστικών Α/Φ Air Tractor και ενοικίαση άλλων αντίστοιχων Α/Φ και Ε/Π.

Ιδιαίτερα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την αρχή της θητείας του έχει αναφερθεί ότι για τις ανάγκες πυρόσβεσης του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

α.      Ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αριθμού Ε/Π μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και

β.      Αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/Φ Air Tractor.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, αλλά και την ενοικίαση αντίστοιχων εναέριων μέσων από το εξωτερικό, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας.

Δεδομένου ότι, ήδη έχει παρέλθει το 1ο τετράμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε την αρχή της πυροσβεστικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Η ενοικίαση των προαναφερθέντων πτητικών μέσων από την NSPA ολοκληρώθηκε;

Πόσα πτητικά μέσα αναμένονται και πότε προβλέπεται να έλθουν στη Χώρα μας; Σε ποια τιμή ενοικιάστηκαν;

2.Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής διαγωνισμού για την αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor δεδομένου ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ:

3. Θα υπάρχει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής, π.χ. στην ΕΑΒ στον προαναφερθέντα διαγωνισμό;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας