Ερώτηση: Χρ. Γκόκα σχετικά με την επάρκεια και τη διαχείριση του αίματος στη χώρα μας

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη, σχετικά με την επάρκεια και τη διαχείριση του αίματος στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες ανάγκες σε αίμα, το οποίο προορίζεται για πάσχοντες διαφόρων ασθενειών που χρήζουν μετάγγισης, αλλά και σε εγχειρήσεις. Σημαντικό βέβαια είναι και το ποσοστό των αναγκών για τους τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων, για τους οποίους πρέπει να δοθεί αίμα μέσα στο πρώτο 24ωρο.

Επιπλέον σημειώνουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι υπομεταγγίζονται, λόγω των ελλείψεων σε αίμα, με κίνδυνο για την υγεία τους. Ακόμα, μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται κατά την περίοδο των διακοπών, αλλά παρατηρήθηκαν και κατά την πανδημία, όπου σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί εάν υπήρχαν 300.000 ενεργοί αιμοδότες, ενώ έχουμε 259.000, καλύπτοντας μόλις το 65% των αναγκών μας.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι στην Ελλάδα το σύστημα αιμοδοσίας δεν είναι ενιαίο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κεντρική εικόνα των ελλείψεων και κεντρικός συντονισμός και διαχείριση, κατά συνέπεια σε ορισμένες περιπτώσεις χάνεται διαθέσιμο αίμα, το οποίο μπορεί να συντηρηθεί μόνο για κάποιες ημέρες. Βέβαια δεν έχει επιλυθεί και το ζήτημα των σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας, εκτός από μία στο Αιγάλεω, η οποία όμως στερείται μόνιμου προσωπικού.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητούν την άμεση επίλυση του θέματος και ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό,

Για τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων της χώρας σε αίμα και την αύξηση της προσφοράς,

Εάν θα εφαρμοστεί κεντρική διαχείριση του αίματος και συντονισμός μεταξύ των μονάδων,

Για τη φάση υλοποίησης που βρίσκεται το σχέδιο της πληροφοριακής-τεχνολογικής αναβάθμισης σε ένα κεντρικό σύστημα και

Εάν θα στελεχωθούν άμεσα τα Τμήματα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων.

Επίσης θέτουν ερωτήματα για τους σταθερούς χώρους αιμοδοσίας στους Δήμους με διευρυμένο ωράριο και Για τις δράσεις και τα κίνητρα με τα οποία θα προσελκύσουν σταθερούς εθελοντές.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας