Ερώτηση Κώστα Μπάρκα για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους του Φαναρίου

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει ετήσια απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους του Φαναρίου την ίδια στιγμή που δίνει τριετή απαλλαγή σε άλλες περιοχές της χώρας

Ερώτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, για την ανισοτιμία που χαρακτηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης, να δώσει μόνο ένα έτος απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους της περιοχής του Φαναρίου, όταν σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές δίνει τριετή απαλλαγή, κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ενώ μόλις πριν από έναν μήνα περίπου σε σχετική Αναφορά που κατέθεσε ο κ. Μπάρκας για το ζήτημα, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι βάσει του ισχύοντος Νομοθετικού Πλαισίου, η απαλλαγή για τους σεισμόπληκτους της περιοχής Φαναρίου είναι ένα έτος, εντούτοις εντός του τρέχοντος μήνα το Υπουργείο ανακοινώνει τριετή απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη (Αρκαλοχώρι) και σε μια σειρά άλλων περιοχών της χώρας, που επίσης επλήγησαν από σεισμούς, χωρίς όμως σε αυτές να συγκαταλέγεται η περιοχή του Φαναρίου, που επλήγη από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020.

Επομένως, οι πολίτες του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας είναι ουσιαστικά οι μόνοι σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές από σεισμό τα τελευταία χρόνια και δεν προβλέφθηκε και για αυτούς η τριετής απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α, όπως συνέβη στο σύνολο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, στις οποίες ο σεισμός συνοδεύτηκε τουλάχιστον από υλικές καταστροφές σε οικήματα.

Ο κ. Μπάρκας ερωτά τον Υπουργό Οικονομικών, αν θα προχωρήσει στην επέκταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α για τους σεισμόπληκτους από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 της περιοχής του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, όπως άλλωστε προβαίνει με Νομοθετική Ρύθμιση σε άλλες περιοχές της χώρας, που αντιμετώπισαν αντίστοιχα φαινόμενα.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα, 14/12/2021

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Να δοθεί επέκταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α για τους σεισμόπληκτους από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας»

Ο καταστρεπτικός σεισμός της 21ης Μαρτίου 2020, έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατοικίες και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας. Εκατοντάδες κτίσματα υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές, αρκετά μάλιστα από αυτά χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα.

Σε σχετική άσκηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με την κατάθεση της με Αριθμό Πρωτοκόλλου 86/13-10-2021 Αναφοράς, η οποία είχε ως θέμα την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) για τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, η με Αριθμό 141509 ΕΞ 2021/11/11/2021 απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α ́ 287), όπως ισχύει, τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.».

Εντούτοις, ενώ για την περίπτωση των σεισμόπληκτων της περιοχής Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας υπήρξε η ετήσια απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α, λίγες μέρες μετά την παραπάνω απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ανακοινώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών με Δελτίο Τύπου, ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δυστυχώς αντιμετώπισαν αντίστοιχα φυσικά φαινόμενα, όπως στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της Σάμου, της Ικαρίας της Χίου, της Λάρισας και των Τρικάλων, δίνεται με σχετική Νομοθετική Ρύθμιση διετής επέκταση της ετήσιας απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α για τους σεισμόπληκτους των εν λόγω περιοχών. Συνολικά δηλαδή, για τους σεισμόπληκτους των συγκεκριμένων περιοχών δίνεται τριετής απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Επομένως, οι πολίτες του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, μιας περιοχής που οι κοινότητες της ανήκουν στους Δήμους Πάργας και Πρέβεζας, είναι ουσιαστικά οι μόνοι σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές από σεισμό τα τελευταία χρόνια και δεν προβλέφθηκε και για αυτούς η τριετής απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α, όπως συνέβη στο σύνολο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, στις οποίες ο σεισμός συνοδεύτηκε τουλάχιστον από υλικές καταστροφές σε οικήματα.

Επειδή, υποχρέωση της πολιτείας είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών,

Επειδή, η περιοχή του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, πέρα από τις συνέπειες του καταστρεπτικού σεισμού της 21ης Μαρτίου 2020, που είναι ακόμη παρούσες, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το τελευταίο διάστημα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει στην επέκταση της απαλλαγής από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α για τους σεισμόπληκτους από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 της περιοχής του Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, όπως άλλωστε προβαίνει με Νομοθετική Ρύθμιση σε άλλες περιοχές της χώρας, που αντιμετώπισαν αντίστοιχα φαινόμενα;  

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας