Ερώτηση του ΚΚΕ για την προστασία του Δάσους της Λούτσας στο Δήμο Πάργας

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για την προστασία του Δάσους της Λούτσας στο Δήμο Πάργας

Στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας βρίσκεται το μαγευτικό Δάσος της Λούτσας που ανήκει στο Δήμο Πάργας. Μαζί με το διπλανό Δάσος της Βαλανιδοράχης, αποτελούν το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για το νομό Πρέβεζας. Σε έκταση 40 στρεμμάτων, στη θέση Κλιμάτι της Τοπικής Κοινότητας Λούτσας λειτουργούσαν από το 1997 έως και το 2019 κατασκηνώσεις των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021 τα εν λόγω στρέμματα δημοπρατήθηκαν από τον Δήμο Πάργας προς ενοικίαση και περιήλθαν στη διαχείριση της εταιρείας Black Delta Entertainment Services SA του Ομίλου Γιαννακόπουλου για 40 έτη. Μάλιστα τα σχετικά συμβόλαια υπογράφτηκαν τον Μάρτιο του 2022 κατά παράβαση των σχετικών διαδικασιών που διέπουν τις δημοπρασίες του Δημοσίου.

Η έκταση αυτή είναι δασική και διέπεται από τους σχετικούς νόμους και διατάξεις και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για ήπιες μορφές οικιστικής ανάπτυξης και κυρίως για κατασκηνώσεις.

Την Πέμπτη 12/05/2022, στο Δημαρχείο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των επικεφαλής και εκπροσώπων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας “Black Delta Entertainment Services SA” που έχει εκμισθώσει το ακίνητο.

Κατά την ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, και παρά την επιμονή των Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης,  δεν προέκυψαν διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσει πλήρως τους όρους της σύμβασης και τους κανονισμούς του ΓΠΣ. Ουσιαστικά δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα αλλάξει προς το χειρότερο τους ορούς χρίσης αλλά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης     πέρα από την περιοχή που έχει οριοθετηθεί στην σύμβαση.

Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ότι τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνική – λαϊκή περιουσία. Η προστασία και διαχείρισή τους δεν μπορεί να “στριμωχτεί” και να προσαρμοστεί στους νομούς της αγοράς, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των κάθε φορά κερδοφόρων επενδυτικών επιλόγων των επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν και εξυπηρετούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις σε στρατηγική συμφωνία με την ΕΕ.

Οι επιλογές αυτές, έχουν οδηγήσει τα οικοσυστήματα αυτά είτε σε ληστρική εκμετάλλευση είτε σε υποβάθμιση και σε εγκατάλειψη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να προστατευτεί το περιβάλλον και ο δασικός χαρακτήρας του εν λόγω τμήματος.

– Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του λαού στις παραλίες των δασών αυτών.

– Να παραμείνει η κατασκήνωση που υπάρχει στο δάσος και να αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες σε διακοπές και αναψυχή.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας