Έτοιμος να αναλάβει ο ΦοΔΣΑ – «Αρνητές» Δαρδαμάνης και Ακρίβης

Σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, το διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου αποφάσισε να καταθέσει το αίτημα ώστε να υπεισέλθει σε αυτόν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την σύμβαση σύμπραξης ανάμεσα στην περιφέρεια Ηπείρου και τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι.

«Το έργο της Μονάδας είναι δικό μας, δεν είτε ούτε της περιφέρειας, ούτε του αναδόχου», σημείωσε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, που είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα την δυσαρέσκεια τους για την «αποξένωση» του Φορέα από το έργο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθεί την λειτουργία αλλά και να δίνει τις κατευθύνσεις για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και δράσεις μείωσης του υπολείμματος.

Τόνισε δε πως σε οικονομικό επίπεδο, η μονάδα θα ενταχθεί στον κανονισμό τιμολόγησης που συντάσσει ο Φορέας κάθε χρόνος, ενώ σε λειτουργικό θα μπορέσουν έτσι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Για την επόμενη ημέρα είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχει μια προβληματική κατάσταση, μπορούμε να κάνουμε ενέργειες για να βελτιωθεί», σημείωσε και προσέδωσε μεγάλη σημασία στο ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας είναι δίπλα στον Φορέα. «Μπορεί να μας καθοδηγήσει, είναι θεματοφύλακας και εγγυητής», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό πάντως πως υπήρξαν δύο συναντήσεις με τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο, στην μια εκ των οποίων συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΙΦΣ.

Μάλιστα, απαντώντας στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που τέθηκαν από δημάρχους για τα 3 εκ. ευρώ που επιδικάστηκαν από την διαιτησία στην περιφέρεια Ηπείρου και τα οποία θα περιέλθουν ως χρέος στον Φορέα, ο κ. Καλαντζής σημείωσε πως θα εξαντληθεί κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να μην καταβληθούν και εφόσον υπάρχουν οφειλές θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθεί το ποσό στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων των δήμων, αφού πρώτα γίνει η κατανομή. Τόνισε δεν πως για το θέμα αυτό υπάρχει θετική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αρνητική στάση που εκφράστηκε με καταψήφιση του αιτήματος, ή με «παρών» και «λευκή» ψήφο κράτησαν οι εκπρόσωποι του δήμου Ιωαννιτών αντιδήμαρχοι Βασίλης Βλέτσας, Βαγγέλης Πήχας και Γιώργος Αρλέτος, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, οι δήμαρχοι Πωγωνίου και Ζαγορίου Κ. Καψάλης και Γ. Σουκουβέλος, οι δήμαρχοι Μετσόβου Κ. Τζαφέας και Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος, ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου και οι εκπρόσωποι του δήμου Πρέβεζας, Κώστας Ακρίβης και Γιάννης Δαρδαμάνης.

Υπέρ της εισήγησης τάχθηκαν επίσης ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, η δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και ο δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης και ο εκπρόσωπος του Δήμου Πρέβεζας Παύλος Σαραμπασίνας.

Την απόφαση αυτή χαιρέτισε, κάνοντας λόγο για μια κορυφαία πολιτική απόφαση, ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και επικεφαλής της «ενότητας Πολιτών» στον δήμο Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

«Η απόφαση δεν αφορά την παρούσα διοίκηση αλλά το μέλλον της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας, ενώ με ανακοίνωσή της η παράταξη χαρακτηρίζει «θλιβερή» την στάση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του δήμου Ιωαννιτών «οι οποίοι ως χαμαιλέοντες και ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι που νίπτουν τας χείρας τους, αντί να εκφράσουν μια ξεκάθαρη άποψη για το θέμα της ημερήσιας διάταξης, περίμεναν να δουν πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί για να ψηφίσουν στο τέλος λευκό».

 

πληροφορίες από agon.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας