Στην 13η συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, επαναφέρει το θέμα της Μελέτης των δύο Φωτοβολταϊκών Πάρκων στις θέσεις «Βόϊδι» της Δ.Ε. Κρανιάς και «Κάτω Βλάχα» της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, του Δήμου Ζηρού.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονία, (1ος όροφος), Βορείου Ηπείρου 20 Ιωάννινα.
Να θυμίσουμε ότι τα δύο θέματα περιλαμβανόταν και στην ημερήσια διάταξη του ΠΕΣΠΑ στην συνεδρίαση του στις 22 Ιουλίου και πως αναβλήθηκε η συζήτησή τους, μετά την δυναμική κινητοποίηση του ΤΟΕΒ -Μπόϊδα Μαυρής, των αγροκτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και την παρουσία του Δήμαρχου Ζηρού Νίκου Καλαντζή, των δημοτικών συμβούλων Ζηρού, Βασίλη Κώνστα, Χρήστου Δήμου, Γεωργίας Ξώνα, του Βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα και μελών της Επιτροπής αγώνα κατά των ανεμογεννητριών.
Για το ζήτημα έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού, οι Τοπικές Κοινότητες Κρανιάς και Θεσπρωτικού, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και οι όλες εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες.
Απαιτείται μαζική κινητοποίηση των δημοτών των φορέων και της Δημοτικής Αρχής ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της περιοχής από την επιδρομή επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η στήριξη των δύο Βουλευτών, του Περιφεριάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων Πρέβεζας θεωρείται επιβεβλημένη !!!
Προσοχή ! Δεν πρόκειται για επενδύσεις που αποφέρουν κέρδη στον τόπο, αλλά για καιροσκοπικές «αρπαχτές» ομίλων που επιδιώκουν εύκολο κέρδος εις βάρος μας, με τις ευλογίες νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ροκάνισμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων !
Μας αφορά ΟΛΟΥΣ γιατί οι συνέπειες θα είναι μη αντιστρέψιμες σε αυτούς που «κληρονομήσαμε» και σε αυτούς που θα «κληροδοτήσουμε» τη γη των προγόνων μας !
Υπενθυμίσουμε επιγραμματικά τις θέσεις του ΤΟΕΒ Μπόϊδα-Μαυρής και των κτηνοτρόφων/γεωργών και μελισσοτρόφων στις οποίες στηρίχθηκαν οι αρνητικές αποφάσεις και η κατάπτωση των Περιβαλλοντικών Μελετών των δύο Φωτοβολταϊκών Πάρκων.
Ο ΤΟΕΒ έχει τεράστιο πρόβλημα από την κατασκευή των Φ/Β σταθμών γιατί:
1) Στο βουνό στη θέση «ΒΟΪΔΙ» ήδη υπάρχουν σε λειτουργία εγγειοβελτιωτικά έργα, από τα οποία ποτίζονται 1.500 στρέμματα αρδεύσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας.
2) Και στα δυο βουνά στις θέσεις «ΒΟΪΔΙ» και «ΚΑΤΩ ΒΛΑΧΑ» ο Οργανισμός θα κατασκευάσει γεωτρήσεις για την ενίσχυση του αρδευτικού νερού που τώρα σε περιόδους λειψυδρίας η μεγάλης ξηρασίας μας λείπει.
Έχουμε εγκρίσεις για να γίνουν γεωτρήσεις και, παρότι έχει λήξει η άδειά τους το αίτημα μας εξακολουθεί να υφίσταται. Μέχρι τώρα δεν έγιναν λόγω χρηματοδότησης των αλλά στο εξής μπορούν να τις ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Γεωτρήσεις και στα δύο παραπάνω βουνά καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις επειδή θα συνδεθούνε με υπόγεια δίκτυα θα κατασκευαστεί δεξαμενή συγκέντρωσης νερού βάνες ασφαλείας φρεάτια κλπ.
Για όλα τα παραπάνω θα χρειαστεί να ανοιχθούν πλήθος αγροτικών δρόμων για να περάσουν βαρέα μηχανήματα (εκσκαφείς , φορτηγά κλπ.).
Επιπλέον στο εξής θα χρειάζεται και η συντήρησή τους, η επισκευή σε περίπτωση βλάβης των αγωγών και των άλλων υδραυλικών έργων.
Εκτός του ότι οι γεωτρήσεις πρέπει να απέχουν 100 έως 150 μέτρα η μια από την άλλη σύμφωνα με τους υδρογεωλόγους, εκτός του ότι πρέπει να γίνουν πολλές σε όλη την έκταση των δύο παραπάνω βουνών, εκτός του ότι πρέπει να κατασκευαστεί το ανάλογο δικτύων σωληνώσεων και σύνδεσής τους με την δεξαμενής συγκέντρωσης στο κάθε βουνό.
Με την κατασκευή των Φ/Β θα καταστραφεί το φυσικό΄δάσος με τις άγριες βελανιδιές που υπάρχει στην περιοχή και εξαιτίας αυτού θα προκληθούν σοβαρές πλημμύρες στην δημοτική οδό Θεσπρωτικού-Στεφάνης.
Ο Οργανισμός στην περιοχή αυτή έχει προγραμματίσει την υλοποίηση αντιπλημμυρικής μελέτης για την αποτροπή των πλημμυρών.
Επίσης στην περιοχή αυτή υπάρχουν δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων- παραγωγών, οι οποίοι σταβλίζουν και βόσκουν εκεί τα ζώα τους και δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού τα ζώα τους γιατί οι διαθέσιμες εκτάσεις για εκτροφή και βόσκηση ζώων στις συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες είναι κορεσμένες.
Στα δύο παραπάνω βουνά υπάρχει μεγάλη ανθρωπογενής δραστηριότητα, που αναλυτικότερα έχει ως εξής:
Α. Ζώα που βόσκουν | |
2.006 | βοοειδή (αγελάδες) |
5.631 | πρόβατα |
629 | Αίγες |
8.266 | Συνολικός αριθμός ζώων |
Β. Ελαιώνες-ελαιοφυτείες | |
202 | Στρέμματα ελαιοφυτειών |
Γ. Αριθμός κυψελών-μελισσοσμήνη | |
510 | Κυψέλες μελισσοτρόφων |