Γ.Τρυφωνίδης : Προσβάλει η άρνηση της Υπουργού Παιδείας να δεχθεί τους εκπροσώπους του Νομού

Κείμενο δηλώσεων της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρώην βουλευτής ΝΔ νομού Πρέβεζας, Γιώργος Τρυφωνίδης, την Πέμπτη  28 Απριλίου 2022 :

«Η τελευταία  , προσπάθεια  από ορισμένους αυτοκλήτους να  “υφαρπαξουν” την εγκριση των Φορέων του Νομού υπέρ  ενός προκατασκευασμένου,  ψηφίσματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Όπως ,έγραψα και στην πρόσκληση, που σας έκανα , μόνο κάποιος που απέβλεπε στην αποτυχία του σκοπού της συγκέντρωσης (δηλ. την παραμονή του τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα) θα διάλεγε μέρα και ώρα  Μεγάλη Πέμπτη  και μεσημέρι 12 ,00!

Έτσι λοιπόν, εκείνη την ημέρα ,αφού αναγνώστηκε  κατάλογος δεκάδων φορέων της Πόλης και του Νομού μπροστά σε αδεία καθίσματα στην Θεοφάνεια (15  περίπου παρευρέθηκαν) ,διενεμήθη ένα “μαλακοτεντωτο” ψήφισμα με σκοπό να εγκριθεί.

Η προσπάθεια αυτή, πιστεύω, προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας και αδικεί τους φορείς του Νομού που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα!

Περισσότερο όμως  μας αδικεί όλους και μας ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ η άρνηση της Υπουργού Παιδείας να δεχθεί τους εκπροσώπους του Νομού (Βουλευτες,Αντιπεριφεριαρχη, Δημάρχους) .

Δείγμα υπέρμετρης  και ανεπίτρεπτης αλαζονείας .

Αισθάνομαι και εγώ όπως και όλοι οι Δημοκρατικοί πολίτες βαρεία την προσβολή!

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να μη συμμετάσχω στις εργασίες του 14 ου Συνεδρίου της Ν Δ,  που θα γίνει σε λίγες μέρες.

Η ΝΔ ιδρύθηκε από ενεργούς πολίτες και όχι από ιθαγενείς. Μάλιστα η πορεία της καταστατικής της οργάνωσης ξεκίνησε από την Πρέβεζα που φιλοξένησε το πρώτο προσυνεδριακό (Ηπείρου και Ιόνιων νήσων ) πριν το Συνέδριο της Χαλκιδικής.

Αλλά ας γυρίσουμε στο βασικό μας πρόβλημα.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ  και όχι απλά η παραμονή της Σχολής Λογιστικής είναι το κυρίαρχο  ζητούμενο.

Συμφώνα με τον “Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστήμιου Ιωάννων για τα έτη 2021-2026, που ενέκρινε και ψήφησε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Πρυτανεία του Π. Ι. προβλέπεται ,όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το Πανεπιστήμιο να ιδρύσει τμήμα  Διοίκησης Επιχειρήσεων. που θα ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστήμων .Στην Σχολή αυτή ανήκουν τα Τμήματα Λογιστικής Πρέβεζας και το Τμήμα  Οικονομικών Επιστήμων Ιωαννίνων.

Και γεννιέται το ερώτημα : Γιατί το τμήμα Λογιστικής να “μετακομίσει ” στα Γιάννενα και  φυσικά να καταργηθούν οι υποδομές στην Πρέβεζα ( θα περιέλθουν αυτόματα στον Δήμο Πρέβεζας) ;

Γιατί παραβλέπεται το γεγονός ότι οι σύγχρονες αυτές εγκαταστάσεις στην Πρέβεζα  μπορούν χωρίς δυσκολία ,να φιλοξενήσουν και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που είναι στον σχεδιασμό του Πανεπιστήμιου?

 Στους διάδρομους και στην βιβλιοθήκη ,γιατί δεν υπάρχει καμιά κτηριακή υποδομή στα Γιάννενα γιατί Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, θα διδάσκονται οι φοιτητές των τριών τμημάτων;

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ;

 ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ;

Δεν μπορεί στον ψηφισμένο από την Σύγκλητο Στρατηγικό Σχεδιασμό  2021-2026 ,του Ιδρύματος, να προβλέπεται όχι μόνο η παραμονή   του τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα αλλά και η κατασκευή και άλλων υποδομών όπως  Φοιτητική Εστία κλπ Τον ΣΕΠΤΕΜΡΙΟ ΤΟΥ 2021!

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ  Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ;

 ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ  ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΟΣ!

Τα χρήματα τα δικά μας διαχειρίζονται και έχουμε λόγο να  κρίνουμε την συνετή  τους χρήση.

Το κύριο πρόβλημα  του Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα είναι η έλλειψη Φοιτητικής Εστίας.

Προβλέπεται όπως προανέφερα στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστήμιου 2021-2026   η ίδρυση  της στην πόλη μας.

Η ύπαρξη Φοιτητικής Εστίας θα αυξήσει κατακόρυφα την ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ του Τμήματος Λογιστικής Πρέβεζας μαζί με τα κατοχυρωμένα  επαγγελματικά δικαιώματα που απολαμβάνει.

Και εδώ είναι ,που εμείς οι Πρεβεζάνοι μπορούμε να παρέμβουμε να λύσουμε άμεσα το θέμα. Είναι θέμα Περιφερειάρχη.

Ο Περιφερειάρχης έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής του τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα. Το Φρούριο του Άγιου Ανδρέα ανήκει στην Περιφέρεια και προβλέπεται εκεί  η ίδρυση Διοικητηρίου.Ορισμένα από τα κτίρια του , μπορούν εύκολα  να μετατραπούν  σε κτήρια φιλοξενίας  φοιτητών με μια σχετικά μικρή δαπάνη.Τα  χρήματα για τα κτίρια αυτά δεν θα πάνε χαμένα.  Θα μπορούν να φιλοξενήσουν Υπηρεσίες της Περιφέρειας όπως προβλέπεται όταν κατασκευάσει  η νέα Φοιτητική Εστία.

Εάν  η  Περιφέρεια  συναινέσει στην πρόταση αυτή ,τότε προτείνω οι Αρχές του Νομού να καλέσουν την κ. Κεραμέως στην Πρέβεζα και τα Γιάννενα  να διαπιστώσει η ιδία  την κατάσταση των συνθηκών και των υποδομών  του Πανεπιστήμιου και μετά να αποφασίσει.

Για την αντιμετώπιση του χειροτέρου σεναρίου ,(αν αποφασίσει  η  κ. Κεραμέως αρνητικά για την Πρέβεζα), σας πληροφορώ ότι έχω αναθέσει  σε κατάλληλο Δικηγορικό Γραφείο  στην Αθήνα την προετοιμασία  για ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακόμη οι δικηγόροι αυτοί  ασχολούνται με τον  έλεγχο της μέχρι τούδε Διοικητικής Διαδικασίας (απόφαση των 13 καθηγητών της Πρέβεζας κλπ) .

Πιστεύω ότι ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ  δοσοληψίες και ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ αναστάτωσαν  χωρίς λόγο τον Νομό. 

Πολλές φόρες συντεχνιακά συμφέροντα ή υπέρμετρες απαιτήσεις επιχειρηματιών εμποδίζουν την Ανάπτυξη του Τόπου.

Θα αναφέρω δυο ακόμη παραδείγματα :

Α. Η συντεχνία των ταξί Βόνιτσας που έχουν έδρα στο Αεροδρόμιο του Ακτίου , νομίζω ότι ασκούν πολιτική πίεση για να μη λειτουργήσει  η  Αστική Γραμμή Πρέβεζας- Ακτίου του ΚΤΕΛ Πρέβεζας.  Παρ όλες τις προσπαθείς μας  την τελευταία στιγμή πέρασαν στην τροπολογία του Νόμου που ιδρύε την γραμμή , ότι απαιτείται  και η υπογραφή των δυο Περιφερειαρχών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος για να λειτουργήσει η γραμμή. Έτσι ματαίωσαν προσωρινά την λειτουργιά της. Πουθενά στον Κόσμο  δεν συμβαίνει Διεθνές  Αεροδρόμιο να μη συνδέεται με την πλησιέστερη Πόλη ,το εθνικής σημασίας  Λιμάνι   και την οργανωμένη  Μαρίνα της με ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΟ  Μεταφοράς!

Β.  Η ανάπτυξη της Περιοχής Πρέβεζας -Λευκάδας -Βόνιτσας υφίσταται ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ  από τα διόδια του Ακτίου. Είναι απαράδεκτο να μη ισχύει άδω ( σε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο) το καθεστώς που ισχύει σε ένα ” ιδιωτικό” έργο όπως στα διόδια της γέφυρας Ρίου -Αντιρρίου. Δηλ αν επιστέφει κανείς  μέσα στο τρίωρο να έχεις ΔΩΡΕΑΝ την επιστροφή. Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να το επιβάλει  αυτούς στους όρους του διαγωνισμού ανάληψης της συντήρησης και εκμετάλλευσης της Ζεύξης.

Ακόμη και τώρα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τον ανάδοχο του έργου π.χ.  με παράταση για 2 χρόνια της σύμβασης την  άμεση αποδοχή της δωρεάν επιστροφής όντος τρίωρου. Η σε λίγους μήνες ολοκλήρωση του οδικού τρίγωνου Πρέβεζα-Λευκάδα-Βόνιτσα καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την δράση.

Οι τρεις  αυτές περιπτώσεις ,(υπάρχουν και πολλές άλλες) που  εμποδίζουν την ανάπτυξη την  περιοχή μας με οδήγησαν στην απόφαση ίδρυσης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ στην Πρέβεζα. Σωματείου που θα προσβλέπει στην ανάκληση και κατάργηση των εμποδίων που αντιστρατεύονται την ανάπτυξη του Νομού. 

Όλοι λένε ότι η Πρέβεζα έχει προοπτικές Αναπτυξιακής να αγωνιστούμε λοιπόν όλοι μαζί για να γίνει αυτή  η Ανάπτυξη Πράξη!.

Γιώργος Τρυφωνίδης »

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας