Η ΛΑ.ΣΥ. για την Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Πάργας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας για την  Ίδρυση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, έγκριση του καταστατικού της και ορισμός εκπροσώπων.

Οι «ενεργειακές κοινότητες» καθιερώθηκαν με νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε από κοινού με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ), στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την προώθηση «της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» με στόχο την εξασφάλιση ολοένα και περισσότερων πεδίων κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Το νομοσχέδιο προβλέπει επιδοτήσεις, μακροχρόνιο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, εγγυημένες τιμές για τους «συνεταιριστές» επιχειρηματίες και μια σειρά άλλες παροχές.

Με τον «συνεταιριστικό μανδύα» και βάζοντας μπροστά Δήμους, συνεταιρισμούς και μαζικούς φορείς επιχειρείται να συγκαλυφθεί η περεταίρω «απελευθέρωση» της ενέργειας που οδηγεί σε πλήρη κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο λαός καταδικάζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, γίνεται με όρους επιδοτήσεων ανάλογους με εκείνους που οδήγησαν στα φιλοπεριβαλλοντικά «χαράτσια» που συντέλεσαν, μαζί με τις πρόσφατες ανατιμήσεις, στο να εκτοξευτούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μέσω των «ενεργειακών κοινοτήτων» οι αστικές κυβερνήσεις στοχεύουν στο να βρεθεί διέξοδος σε λιμνάζοντα κεφάλαια και στο όνομα της σωτηρίας του πλανήτη, στήνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, υποτίθεται για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και στην πραγματικότητα κάνοντας «πράσινες μπίζνες» που πληρώνει ο λαός.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την οποία προωθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, πουλώντας λιγνιτικές μονάδες στο όνομα και της «καθαρής ενέργειας», την ώρα που οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση των ρύπων και σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη. Οι ΑΠΕ βεβαίως μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε όφελος του λαού, μόνο όμως αν είναι ενταγμένες σε ένα κοινωνικοποιημένο, πολύμορφο τομέα ενέργειας, που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία.

Η δημοτική αρχή, καθώς και όλες οι παρατάξεις πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζουν την ίδρυση των «ενεργειακών κοινοτήτων», μαζί με τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια Κρήτης, έχουν αποδείξει την στρατηγική τους σύμπνοια. Αφουγκράζονται τις «αγωνίες» των «επενδυτών» και για αυτό διευκολύνουν το άνοιγμα νέων «χρυσωρυχείων» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο των ΑΠΕ.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η δημοτική αρχή αποτελεί το καλύτερο στήριγμα των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό του Δήμου Πάργας να μην ξεγελαστεί από το «νέο φρούτο» των «ενεργειακών κοινοτήτων» και να οργανώσει την πάλη του για να μη μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά και για ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας καταψηφίζει το θέμα :« Ίδρυση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, έγκριση του καταστατικού της και ορισμός εκπροσώπων».

Καναλάκι , 19/09/2022

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας

Δέσκας Πέτρος – Αθανάσιος

 Δημοτικός Σύμβουλος

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας