Η ΝΔ ήταν πάντα απέναντι από την Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

Για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν ότι η ΝΔ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, δεν έτρεφε τα καλύτερα αισθήματα για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση.

Παρά τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις της, “για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ”, στην πράξη δεν επέδειξε ποτέ τον απαραίτητο σεβασμό ούτε προς το θεσμό, ούτε προς τους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν και συνεχίζουν, παρά τις πολλές δυσκολίες, να τον υπηρετούν.

Στο διαχρονικό αίτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα καθιστούσε την Αυτοδιοίκηση βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας, η ΝΔ ήταν αρνητική και με διάφορα έωλα επιχειρήματα, απέφευγε να στηρίξει τις αλλαγές και τομές που είχε ανάγκη ο θεσμός.

Δεν είναι τυχαίο, ότι δε συμφώνησε με καμιά από τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στο χώρο της  Αυτοδιοίκησης, τις τελευταίες 4 τουλάχιστον δεκαετίες.

  Όλες τις καταψήφισε στη Βουλή και μάλιστα προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τις πολεμήσει στην εφαρμογή τους.

Από τη θεσμοθέτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το σχέδιο “Καποδίστριας”, το οποίο μάλιστα δεσμευόταν ότι θα το καταργήσει ΑΜΕΣΑ,  έως τις  έντονες αντιδράσεις στις αλλαγές που επέφεραν στην Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού οι μεταρρυθμίσεις του  “Καλλικράτη” και  τoυ “Κλεισθένη”…

Στο αίτημα των καιρών για ισχυρές δημοτικές και περιφερειακές αρχές και ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής, η ΝΔ ως Κυβέρνηση απάντησε με αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές (ενίοτε) ρυθμίσεις και εκλογικά συστήματα που μοναδικό τους στόχο είχαν τη διατήρηση των ευνοϊκών γι’ αυτή συσχετισμών .

  • Προωθούν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις

Δεν τους άρεσε η απλή αναλογική;;

Πριν ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη, νομοθέτησαν την ενισχυμένη αναλογική και  επανέφεραν την εκλογή δημάρχου-περιφερειάρχη με 43%, από τον πρώτο γύρο, στερώντας έτσι από τους αιρετούς την δημοκρατική νομιμοποίηση του 50%+1.

Δεν τους άρεσαν οι συνθέσεις των δημοτικών συμβουλίων που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές;

Μετέφεραν τις βασικές αρμοδιότητές των Δ.Σ. στις οικονομικές επιτροπές, νοθεύοντας ουσιαστικά την εκφρασθείσα βούληση των εκλογέων…

Δεν τους αρέσει ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων στα νησιά;

Αντισυνταγματικά, όπως το ΣτΕ κρίνει, αμέσως μετά τις εκλογές τον αλλάζουν κατά πως τους βολεύει.

Και συνεχίζονται ακόμη και τώρα οι αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, που δυστυχώς γυρίζουν την Αυτοδιοίκηση πολλές δεκαετίες πίσω.

  • Φιμώνουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης .

Μόλις πριν λίγες μέρες ανακάλυψαν στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι η κριτική της αντιπολίτευσης μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια «διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου».

Αυτός είναι και ο λόγος που 3 χρόνια μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, φέρνουν προς ψήφιση άρθρο που καταργεί το δικαίωμα στους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης.

Απώτερος στόχος τους να φιμώσουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων που έχουμε μπροστά μας.

  • Επαναφέρουν τους Γενικούς Γραμματείς- κομματάρχες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις!!!!

Την ίδια περίοδο και παρ’ ότι είχαν υποσχεθεί και ανακοινώσει εδώ και 3 χρόνια την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αλλάζουν γνώμη.

Όχι μόνο δεν τις καταργούν, αλλά επαναφέρουν τους Γενικούς Γραμματείς- πολιτικά πρόσωπα, διορισμένα από την Κυβέρνηση- οι οποίοι είχαν καταργηθεί πριν 7 χρόνια, καθώς τώρα προέχει το κομματικό συμφέρον…

Πλησιάζουν βλέπετε οι εκλογές και θέλουν στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης να τοποθετήσουν κομματικό εντεταλμένο, που θα λειτουργεί ως «μακρύ χέρι της Κυβέρνησης», για κάθε ενδεχόμενο…

Και βέβαια κανείς δε μπορεί να προβλέψει ποιες άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν  “οι εγκέφαλοι” της Κυβέρνησης μέχρι και τις επόμενες εκλογές.

Το σίγουρο είναι ότι οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού έχουν περιέλθει σε  οριακό τέλμα εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. 

Η θεσμική, οικονομική και λειτουργική ασφυξία εντείνεται, τα προβλήματα  πολλαπλασιάζονται, και η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει βαλθεί να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους, για την μεγάλη “δυσανεξία” της απέναντι στο θεσμό και τους Αιρετούς της Αυτοδιοίκησης…

*Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας