Η Νέα Δημοκρατία διδάσκει Δημοκρατικό Διάλογο, Ενότητα και Oμοψυχία

Γράφει ο Αναστάσιος Μπάλκος *

Πήρα πρόσφατα μέρος στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (6-8/05/2022) με την ιδιότητα του παρατηρητή. Μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω φίλους, συναγωνιστές αλλά και συμπατριώτες μου από τον Νομό Πρεβέζης. Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις ομιλίες και τις διεργασίες του συνεδρίου.

Διαβάζοντας κριτικές σε πολλά Αθηναϊκά κατά κύριο λόγο sites νόμισα ότι αναφέρονταν σε άλλο συνέδριο ή σε ένα παράλληλο σύμπαν τελείως διαφορετικό από αυτό του συνεδρίου που έζησα εγώ.  Η ΕΦΣΥΝ συγκεκριμένα ανέβασε άρθρο με τίτλο : “Το συνέδριο της Ν.Δ. εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση Σαμαρά – Μητσοτάκη”. Δεν γνωρίζω αν μιλάμε όντως για σύγκρουση αλλά ήταν σίγουρα ανοιχτή και εκεί θέλω να εστιάσω.

Στις 8 Μαΐου ο φίλος και συμμαχητής, όπως λέει και ο ίδιος Μιχάλης Βώβος, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. και Γραμματέας Δ.Ε.Ε.Π. Α’ Αθηνών Ν.Δ. ανέβηκε στο βήμα. Όντως όπως πολλά site προπαγάνδισαν πως έκανε κριτική σε κάποιους υπουργούς για κλειστά στο κοινό γραφεία. Αυτή η αναφορά έγινε στα πρώτα δυο λεπτά της ομιλίας του κανένα μέσο όμως δεν ανέφερε τίποτα από τον υπόλοιπο λόγο του που συνολικά ήταν δέκα λεπτά.

Ο Μιχάλης ανέφερε επίσης ότι έγιναν λάθη και ο Πρωθυπουργός τα αναγνώρισε και τα διόρθωσε έμπρακτα, μίλησε για την ανάγκη στήριξης των τοπικών γραφείων και πρότεινε σταθερό μηνιαίο οικονομικό βοήθημα από κάθε βουλευτή στην διοικούσα επιτροπή της εκλογικής του περιφέρειας κάτι το οποίο τα δυο τελευταία χρόνια καθιέρωσαν στην Δ.Ε.Ε.Π. Α’ Αθηνών και έδωσε οικονομική ανάσα στα τοπικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Πρότεινε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις τοπικές οργανώσεις και τα κεντρικά όργανα του κόμματος και τέλος μίλησε για το σωστό της καταδίκης της ρωσικής εισβολής και τον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της δημοκρατίας από την ίδρυση της. Ως Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών πρότεινε αύξηση εισακτέων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στο λιμενικό σώμα και πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ ακτοφυλάκων που θα είναι σε παρόμοιο καθεστώς με τους συνοριοφύλακες της ελληνικής αστυνομίας  για να ενισχυθεί το λιμενικό σώμα, να εξετασθεί η χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας σε όλα τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας τα οποία υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες, χορήγηση κατάλληλου εξοπλισμού σε αυτά τα στελέχη ώστε να μπορούν να προσφέρουν έργο στους πολίτες με ασφάλεια.

Από όλες αυτές τις αξιόλογες ενέργειες και προτάσεις κάποιοι μίλησαν μόνο για την κριτική προς τους υπουργούς. Δεν ανέφεραν όμως ότι ούτε γιουχάρισμα έπεσε ούτε αποπειράθηκε κάποιος να κλείσει το μικρόφωνο του Μιχάλη και να τον βάλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την γνώμη του όπως  έγινε σε ένα άλλο συνέδριο που είδαμε πρόσφατα.

Και για να επιστρέψω στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος με την ιδιότητα του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του πρώην Προέδρου του κόμματος και ενός από τα παλαιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στο συνέδριο αναφερόμενος στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Κριτικάρισε επίσης την στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και νοοτροπίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θεωρεί ότι δεν προάγουν το Εθνικό μας συμφέρον. Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά και απαντώντας στους επικριτές του δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι αρνητικό έχει ο ανοιχτός διάλογος και η ελεύθερη έκφραση απόψεων σε σχέση με το εθνικό μας συμφέρον.

Οι προαναφερόμενες ομιλίες και ένας μικρός δισταγμός κατά την ανάγνωση του ότοκιου από τον Πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της πρώτης του ομιλίας είναι τα μόνα αρνητικά που βρήκαν τόσες μέρες οι επικριτές της Νέας Δημοκρατίας για το συνέδριο. Μπορούμε λοιπόν όλοι οι Νεοδημοκράτες να είμαστε περήφανοι γιατί το μόνο που μας προσάπτουν είναι πολιτισμένος εσωκομματικός διάλογος και εποικοδομητική κριτική.

Επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω την ρήση του Αναστασίου Μπάλκου του Βουλευτή με την μακρύτερη συνεχόμενη θητεία στο Νομό Πρεβέζης, του οποίου έχω την τιμή να είμαι εγγονός και να φέρω το ίδιο ονοματεπώνυμο. Έλεγε λοιπόν ότι άμα όλοι οι άνθρωποι σκεφτόντουσαν με τον ίδιο τρόπο τότε δεν θα υπήρχε λόγος ο Θεός να δημιουργήσει τους ανθρώπους με στόμα, λάρυγγα και αυτιά τα μέσα δηλαδή επικοινωνίας, αλλά θα κάναμε ακριβώς τα ίδια πράγματα όπως άλλα πλάσματα σαν τις μελισσούλες και τα μυρμηγκάκια, κάτι που ίσως θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τις ηγεσίες και τα στελέχη άλλων κομμάτων.

Για να είμαστε σωστοί οφείλουμε να κάνουμε σύγκριση με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προηγηθεί και να δούμε τι λάθη έγιναν εκεί. Συγκεκριμένα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ελλείψεις σε υπολογιστές, σε κάλπες και σε μέλη της εφορευτικής επιτροπής που άρχισαν να κατευθύνονται προς τις κάλπες αφότου οι σύνεδροι περίμεναν να ψηφίσουν. Υπήρχε διαφωνία μεταξύ πρωην υπουργού και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, σύνεδρος έκανε κριτική του αφαιρέθηκε ο λόγος τον ξανα κάλεσαν στο βήμα για να ζητήσει συγνώμη και όταν δεν το έκανε με ικανοποιητικό για τους υπολοίπους τρόπο τον γιουχάρανε και του αφαιρέθηκε ξανά ο λόγος ! Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από αυτά που συνέβησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν κατακλείδι θέλω να επαναλάβω κάτι που για πρώτη φορά είπα στο συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ  από το βήμα του ομιλητή και είδαμε με την ανωτέρω σύγκριση ότι είναι ακόμα αληθινό για την Νέα Δημοκρατία και την ΟΝΝΕΔ : “Αυτά που μας ενώνουν είναι πιo πολλά από αυτά που μας χωρίζουν. Μας ενώνει η ιδεολογία μας, τα ιδανικά μας, η πίστη μας στη δημοκρατία, η αγάπη μας για τη πατρίδα.”

Προχωράμε ενωμένοι λοιπόν όταν άλλα κόμματα φθείρονται εκ των έσω !

*Ο Αναστάσιος Μπάλκος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και υποψήφιος Διδάκτωρ στο Ε.Κ.Π.Α.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας