Η θλιβερή κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πληρώσει τους αγρότες για εκκαθαρισμένες ζημιές του 2021  

Δελτίο Τύπου, σχετικά με Ερώτηση, που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σαράντα πέντε (45) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, με θέμα τη μη πληρωμή αποζημιώσεων στους αγρότες για εκκαθαρισμένες ζημιές του 2021. 

Το μπάχαλο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων των αγροτών, που ενώ ο ΕΛΓΑ ανακοινώνει ότι πληρώνει προκαταβολές αποζημιώσεων για το 2022, όταν δεν έχουν πληρωθεί ακόμα εκκαθαρισμένες ζημιές του 2021, φέρνουν στη Βουλή σαράντα πέντε (45) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, για τις ζημιές του 2021 ο ΕΛΓΑ είχε ανακοινώσει πληρωμή για το τέλος Σεπτεμβρίου, που δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ανακοινώνονται, αλλά και γίνονται, πληρωμές προκαταβολών για τις ζημιές του 2022. Ένα αλαλούμ, ενδεικτικό της ευκαιριακής τακτικής του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητούν απαντήσεις για το πόσα χρήματα χρωστάει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές προηγούμενων ετών και για ποιο λόγο αναβλήθηκε και δεν έχει γίνει ακόμα η πληρωμή του Σεπτεμβρίου που αφορούσε ζημιές του 2021.

Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 18/11/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: “ΕΛΓΑ: Για ποιόν λόγο δεν πληρώνονται οι εκκαθαρισμένες αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2021”

Τα τελευταία 3 χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πολλά έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία επέφεραν καταστροφικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Οι αγρότες που επλήγησαν περιμένουν τη στήριξη της πολιτείας για να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν.

Δυστυχώς, η πολιτική του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, είναι ευκαιριακή και χωρίζει τους αγρότες σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τις διαθέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Για τις ζημιές του 2021 ο ΕΛΓΑ είχε ανακοινώσει πληρωμή για το τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ανακοινώνονται, αλλά και γίνονται, πληρωμές προκαταβολών για τις ζημιές του 2022.

Επειδή όλοι οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ανάγκη να ζήσουν τις οικογένειές τους,

Επειδή υπάρχουν ερωτήματα για την αναβολή της πληρωμής των αποζημιώσεων του 2021,

Επειδή η χορήγηση των προκαταβολών για τις ζημιές του 2022 γίνεται με αποφάσεις του Υπουργείου και του ΔΣ του ΕΛΓΑ, ανάλογα με τις κάθε φορά διαθέσεις των κυβερνώντων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Γιατί αναβλήθηκε και δεν έχει γίνει ακόμα η πληρωμή του Σεπτεμβρίου που αφορούσε ζημιές του 2021;
  2. Πόσα χρήματα χρωστάει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές προηγούμενων ετών; Για ποιο λόγο τα χρωστάει; Πότε και από ποιους πόρους προτίθεται να τα καταβάλει στους αγρότες;
  3. Γιατί δεν υφίσταται στοιχειώδης σειρά και τάξη στις εκκαθαρισμένες ζημιές και με ποια κριτήρια, εντέλει, δίνονται προκαταβολές για ζημιές του 2022, ενώ υπάρχουν εκκαθαρισμένες ζημιές του 2021 που δεν πληρώνονται;

 

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Γεροβασίλη Όλγα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη ΄Αννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κάτσης Μάριος

Λάππας Σπυρίδων

Μάρκου Κων/νος

Μιχαηλίδης Ανδρεάς

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κων/νος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας