Ήπειρος : 3ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO, ΙΩΑΝΝΙΝΑ 3-5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022»

Από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα το 3ο Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου με τίτλο«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», στο οποίο συμμετέχουν τα οκτώ Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα και στην Κύπρο: (α) Νήσος Λέσβος, (β) Ψηλορείτης, (γ) Χελμός-Βουραϊκός, (δ) Βίκος-Αώος, (ε) Σητεία, (στ) Γρεβενά- Κοζάνη, (ζ) Κεφαλονιά- Ιθάκη και (η) Τρόοδος. 

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου και των ιδιαίτερων γεωλογικών, φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που τα χαρακτηρίζουν καθώς και η δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε θέματα ήπιας-βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τον γεωτουρισμό και γενικότερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως επίσης και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω δράσεων ενημέρωσης και  εκπαίδευσης των νεότερων γενιών. 

Ο ρόλος και η συμβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη επιδιώκεται να αναδειχθεί μέσα από έξι θεματικές ενότητες: Την πρώτη ημέρα θα γίνουν παρουσιάσεις για τα 8 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι θεματικές ενότητες επικεντρώνονται στη γεωλογική κληρονομιά και στις περιοχές με δυναμική ένταξης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, στην γεω-εκπαίδευση, στον γεωτουρισμό, και στη βιοποικιλότητα και στην πολιτιστική κληρονομιά στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Το Συνέδριο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και απευθύνεται ιδίως σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και λοιπούς φορείς που ενδιαφέρονται για την βιώσιμη ανάπτυξη και την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πέτρινο Συνεδριακό Κέντρο Φρόντζου Πολιτεία (3 Ιουνίου 2022) και στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (4 Ιουνίου 2022), ενώ στις 5 Ιουνίου 2022 το πρόγραμμα περιλαμβάνει  επίσκεψη-ξενάγηση των συνέδρων στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που είναι και ο φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, μετην υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και συν-διοργανωτές  το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, τις Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα υπογραφούν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και Φορέων Λειτουργίας και Διαχείρισης Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας