Ήπειρος : Ακολουθώντας τον δρόμο του Τυριού

Ακολουθώντας τον ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του  Έργου CheeseCult**, σας προσκαλούμε σε ένα πιλοτικό ταξίδι που θα  απευθύνεται σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες τους χώρου.

Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου 2022 και θα  ακολουθήσει τον Δρόμο του Τυριού περνώντας από την Άρτα και τα Ιωάννινα  και φτάνοντας έως το Αργυρόκαστρο στην Αλβανία, με ενδιάμεσες στάσεις σε  τοπικές τυροκομικές μονάδες για γευσιγνωσία τυροκομικών προϊόντων.

Έτσι θα ξεκινήσουμε από την Άρτα και το εργαστήριο Υγείας των ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων για να δούμε τις τεχνολογίες αιχμής που  εφαρμόστηκαν για την παρασκευή μονοποικιλιακών τυριών, μετά θα  επισκεφτούμε το τυροκομείο ΣΚΑΡΦΙ στη Φιλιππιάδα, του κ. Παππά για την  ανάλυση του τρόπου παρασκευής τυριών και γευσιγνωσία, μετά το τυροκομείο
του κ. Τσουτσουπλίδη ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε. στα Γιάννενα για να μάθουμε για τα  κίτρινα τυριά, μετά τη Γαλακτοκομική Σχολή του ΕΛΟΓ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κατσικά  Ιωαννίνων για ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία ειδικών τυριών που  παρασκευάζονται στη Σχολή και μικρή παρουσίαση των δράσεων του έργου με  ομιλίες όλων των εταίρων.

Μετά θα επισκεφτούμε την αγροτουριστική επιχείρηση και το τυροκομείο του  κ. Κωσταρά στο Δολό Πωγωνίου για να δούμε τη σύνδεση της προβατοτροφίας  των αυτόχθονων φυλών, έχει καθαρό κοπάδι Καραμάνικων προβάτων, με το  τελικό προϊόν, διότι τυροκομεί παραδοσιακά μόνο με αυτό το γάλα και έχει  και ένα πολύ όμορφο και παραδοσιακό ξενώνα. Εκεί θα δοκιμάσουμε για  βραδινό τα τοπικά εδέσματα και το χαρακτήρα των τοπικών τροφίμων τυριών,κρέατος και ειδικών μαρμελάδων. Κατόπιν, θα περάσουμε στην Αλβανία στο  Αργυρόκαστρο, όπου θα διανυκτερεύσουμε εκεί και την άλλη ημέρα έχουμε  ειδική εκδήλωση από το Δήμο Αργυρόκαστρου με bazaar τοπικών προϊόντων  και μετά επισκεπτόμαστε μονάδες που βρίσκονται στο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ, για  να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή στην Άρτα την ίδια ημέρα.

Παρακαλούμε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έως την Τετάρτη 08/06/2022: ·       

τηλεφωνικά στο 2681050203 (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) ή στο  2651092219 (Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων), ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση cheesecultevent@gmail.com

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στο site: https://cheesecult.eu/

Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων          Η
Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων

Γιάννης Σκούφος
Δρ. Αλεξάνδρα Μέγα

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας