Ήπειρος– Ιόνιο: Μείωση σκαφών και αλιευμάτων

Σημαντική μείωση των σκαφών αλλά και των αλιευμάτων καταγράφει πανελλαδικά η τελευταία έκθεση της Στατιστικής αρχής. Συγκεκριμένα η ποσότητα των αλιευμάτων ήταν μικρότερη κατά περίπου 17%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2020 στις ακτές της Ηπείρου και της Κέρκυρας αλιεύτηκαν 903,5 τόνοι ψαριών ενώ στον Αμβρακικό Κόλπο και τις ακτές της Λευκάδας η ποσότητα των ψαριών μόλις και μετά βίας έφτασε τους 730 τόνους.

Η μείωση των αλιευμάτων στις ακτές του Ιονίου σύμφωνα με κατά καιρούς καταγγελίες της Ένωσης Αλιέων, οφείλεται στην υπεραλίευση και την παράνομη και αδιάκοπη αλιεία από Έλληνες και αλλοδαπούς ψαράδες.

Εντός του Αμβρακικού η δραματική μείωση -σύμφωνα με έρευνες των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πατρών αλλά και άλλων φορέων- αποδίδεται στην υποβάθμιση της ποιότητας των νερών καθώς ο κόλπος αποτελεί τη φυσική λεκάνη απορροής των αρδευτικών νερών της πεδιάδας τα οποία μεταφέρουν λιπάσματα και οργανική ύλη.

Πρόσφατα με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΕΝΑΛΕΙΑ» εθελοντές είχαν ανασύρει από τις ακτές και το βυθό του Αμβρακικού γύρω στους 2 τόνους κάθε λογής υλικά. Από καρέκλες και τραπέζια έως κρεβάτια και στρώματα.

Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και στο τέλος της άνοιξης και το Δίκτυο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» με τα ίδια θλιβερά αποτελέσματα δηλωτικά της νοοτροπίας και της ανευθυνότητας κατοίκων και επισκεπτών.

πηγή : ΕΡΤ

πηγή φωτο :nextdeal

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας