Κ.Μπάρκας: Επίσημη παραδοχή των λαθών στον υπολογισμό τουλάχιστον 500 χιλιάδων

Κώστας Μπάρκας: Επίσημη παραδοχή των λαθών στον υπολογισμό τουλάχιστον 500 χιλιάδων συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση από τον ΕΦΚΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν πενήντα τρεις (53) βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ, σε έγγραφό του προς τις Εισαγγελικές Αρχές και μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΕΝΔΙΣΥ τόσο προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από 1/1/2019. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή ύπαρξης λαθών στις κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από τις 13/05/2016, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο ν.4387/2016.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στην διαδικασία επανυπολογισμού από 1/1/2019, δημιουργώντας τεράστια διαφορά στο τελικό ποσό της λαμβανόμενης σύνταξης.

Επιπλέον, αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος, το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συντάξεων ασφαλισμένων με περισσότερα από τριάντα (30) έτη ασφάλισης (ν.4670/2020). Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και σε οποιεσδήποτε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις.

Με βάση και την επίσημη παραδοχή του λάθους του e- ΕΦΚΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διορθωθεί ο λανθασμένος επανυπολογισμός της παράλληλης ασφάλισης και να αποδοθεί η προκύπτουσα διαφορά στους δικαιούχους της.

Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από τον e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ, σε έγγραφό του προς τις Εισαγγελικές Αρχές και μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΕΝΔΙΣΥ τόσο προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από 1/1/2019. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή ύπαρξης λαθών στις κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από τις 13/05/2016, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο ν.4387/2016.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στην διαδικασία επανυπολογισμού από 1/1/2019, δημιουργώντας τεράστια διαφορά στο τελικό ποσό της λαμβανόμενης σύνταξης.

Επιπλέον, αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος, το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συντάξεων ασφαλισμένων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (ν.4670/2020). Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και σε οποιεσδήποτε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις.

Δεδομένου ότι, πρόκειται για επίσημη παραδοχή λάθους εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ στη διαδικασία επανυπολογισμού της παράλληλης ασφάλισης από 01/01/2019.

Δεδομένου ότι, αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός δημιουργεί σημαντική διαφορά στο τελικό ποσό της λαμβανόμενης σύνταξης σε περίπου 500.000 συνταξιούχους.

Δεδομένου ότι, η μη έγκαιρη διόρθωση του ανωτέρω λάθους θα επιφέρει σωρεία λαθών και σε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διορθωθεί ο λανθασμένος επανυπολογισμός της παράλληλης ασφάλισης και να αποδοθεί η προκύπτουσα διαφορά στους δικαιούχους της;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου  Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας  Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης  Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης  Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας