ΚΚΕ-Πρέβεζα : Μαχητική απάντηση στα εργοδοτικά εγκλήματα από σωματεία και φορείς

Μαχητική απάντηση στο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο ιχθυοτροφείο «Χόχλα ΑΕΒΕ» με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς εργάτες και τον τραυματισμό ακόμη ενός, έδωσαν εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς σήμερα το απόγευμα στην Πρέβεζα.

Με παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη το βράδυ, στην παραλία της Πρέβεζας μπροστά από το Δημαρχείο απαίτησαν την καταδίκη των ενόχων, την στήριξη των οικογενειών των αδικοχαμένων εργατών και τη λήψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΕΠ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής.
Η κινητοποίηση των εργατών, μπορεί να αποτρέψει τη συγκάλυψη των εργοδοτικών εγκλημάτων

Ο Ευάγγελος Βάσιος, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Άρτας Πρέβεζας άνοιξε τη συγκέντρωση με σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κινητοποίηση των ίδιων των εργατών μπορεί να αποτρέψει τη συγκάλυψη των εργοδοτικών εγκλημάτων με θύματα τους νεκρούς εργάτες, όπως έδειξε η πείρα από την καταδίκη των ενόχων για το εργοδοτικό έγκλημα στην «Ηπειρος» ΑΕΒΕ φέτος το καλοκαίρι.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Πούμπης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Αρχικά κατήγγειλε την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της εργοδοσίας από σειρά δημοσιευμάτων που επιχειρούν να εμφανίσουν τους άτυχους εργάτες ότι εργάζονταν σε εξωτερικό συνεργείο χωρίς τις εντολές της διεύθυνσης.

Στη συνέχεια κατήγγειλε την εργοδοσία που εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να ασκούν εργασίες ξένες με το αντικείμενο τους, ενώ αντίστοιχη έκρηξη είχε γίνει και το 2016. Τότε οι εργάτες είχαν γλιτώσει από θαύμα και η εργοδοσία -με εκβιασμούς και ταξίματα- συγκάλυψε το εργατικό ατύχημα, σημείωσε, για να απαιτήσει τη διαλεύκανση και την καταδίκη των ενόχων.

Αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και την καταγραφή πολλών εργατικών ατυχημάτων, για να επισημάνει διαχρονικά τις ευθύνες των κυβερνήσεων που με την προώθηση των αντεργατικών ανατροπών δημιουργούν τις συνθήκες ενός διαρκούς μακελειού στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην απαξίωση του ΣΕΠΕ από τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή από την κυβέρνηση της ΝΔ για να υπογραμμίσει και την πρόκληση του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα που ενώ διατέλεσε υφυπουργός εργασίας καταθέτει ερώτηση στη Βουλή ρωτώντας πόσοι είναι οι επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας στο τοπικό τμήμα του ΣΕΠΕ στην Πρέβεζα (!).

Δεν πήρε χαμπάρι ότι το τοπικό παράρτημα δεν έχει αντίστοιχο τμήμα, αφού εδώ και δεκαετίες η ευθύνη των ελέγχων έχει μεταφερθεί στον ΣΕΠΕ Άρτας, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να αποκρύψει την ασυλία που απολαμβάνει η εργοδοσία και την πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι από όλες τις κυβερνήσεις.
Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών

Στη συνέχεια ο Γιώργος Πουμπης ανέδειξε ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι σάρκα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση. Αντίθετα τους κάλεσε να διαμορφώσουν τα αιτήματα τους, να διεκδικήσουν συγκεκριμένα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας που πρέπει να λάβει με δική της ευθύνη η εργοδοσία για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εργάτες ασφαλείς πίσω στις οικογένειές τους.

Μέσα από τα σωματεία να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην εντατικοποίηση και τα ατελείωτα ωράρια να επιβάλλουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος», είπε, «ώστε οι συνάδελφοι που χάθηκαν να είναι οι τελευταίοι νεκροί της τάξης μας».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στην παραλιακή της Πρέβεζας.

ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας