ΚΚΕ στη ΒΙ.ΠΕ Πρέβεζας: Η ασφάλεια των εργατών να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας

Περιοδεία σε επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας, με αφορμή το εργατικό ατύχημα που συγκλόνισε την εργατική τάξη, την Κυριακή το μεσημέρι στο ιχθυοτροφείο της «Χόχλας ΑΕΒΕ», με τραγικό απολογισμό το θάνατο δύο εργατών και τον τραυματισμό ακόμη ενός, πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ και γραμματέα Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ.

Σκοπός της περιοδείας πέραν των άλλων, ήταν η στήριξη της πρωτοβουλίας εργατικών σωματείων της περιοχής να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα 7.30 μ.μ. έξω από το δημαρχείο Πρέβεζας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργατών.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με δεκάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην βιομηχανική περιοχή, θέτοντας σε πρώτο πλάνο να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, καθώς με κίνητρο το κέρδος οι εργοδότες δεν διστάζεουν να καταπατήσουν και τα ελάχιστα μέτρα υγείας, ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων. «Δεν είναι ατομικός αγώνας των οικογενειών τον νεκρών εργατών η δικαίωση τους. Πρέπει να γίνει αγώνας όλης της πρεβεζάνικης κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά Ο Ν. Τριάντης για να σημειώσει στη συνέχεια ότι δεν είναι τυχαίο, ούτε της μοίρας γραφτό να είναι ένας εργάτης νεκρός κάθε τρεις μέρες, όπως αναδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία.

Στις επισημάνσεις πολλών ανθρώπων με τους οποίους συνομίλησε το κλιμάκιο του Κόμματος ότι η πίεση για το μεροκάματο κάνει τους περισσότερους εργαζόμενους να μην ορθώνουν ανάστημα στην απουσία ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, από το ΚΚΕ υπογραμμίστηκε ότι η εργατική τάξη πρέπει να βάλει τις δικές τις κόκκινες γραμμές, «δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως κανονικότητα ότι για ένα μεροκάματο θα παίρνουμε το ρίσκο να μη γυρίσουμε πίσω στις οικογένειές μας».

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι η αιτία για το διαρκές μακελειό στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να αναζητηθεί πουθενά αλλού παρά στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στα ωράρια λάστιχο, την δουλειά τις Κυριακές, στις μειώσεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.τλ.

Αναφερόμενος στο εργοδοτικό έγκλημα στο ιχθυοτροφείο, ο Ν. Τριάντης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται να πραγματοποιήσουν εξειδικευμένες εργασίες -όπως αυτό της οξυγονο-συγκόλλησης- άσχετες με το αντικείμενο και την ειδίκευση εργασίας τους, για να υπογραμμίσει την ανάγκη η εργατική τάξη να επιβάλει συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να ασκήσει πίεση για μεγαλύτερους ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες.

Μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κράτος», σχολιάζοντας την ανυπαρξία ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς. «Το κράτος υπάρχει και είναι άκρως αποτελεσματικό όταν είναι με fast track διαδικασίες να εγκρίνει επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και εντελώς αναποτελεσματικό όταν είναι να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού», τόνισαν ανάμεσα στα άλλα οι κομμουνιστές και πρόσθεσαν ότι η εργοδοτική ασυδοσία που οδηγεί στα απανωτά εγκλήματα έχει και κρατική σφραγίδα αφού όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να υπάρχει ασυλία στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος σε μία μικρή κοινωνία όπως η Πρέβεζα, που όλοι λίγο – πολύ γνωρίζονται, ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές για το τι συνέβαινε στη συγκεκριμένη εταιρεία. «Όλοι ξέραμε, ήταν ζήτημα χρόνου να γίνει», επισήμανε μία εργαζόμενη, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν γνωστός ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να δουλεύουν πότε από δω και πότε από κει, στις διάφορες παραγωγικές μονάδες της εταιρείας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τις οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών και επεσήμαναν την ανάγκη στήριξης τους και έκφρασης αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας