Κώστας Μπάρκας: Επιλογή της κυβέρνησης η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν πενήντα τρεις (53) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία της Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με το σχέδιο μετακίνησης προσωπικού από τα περιφερειακά τμήματα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μετά τον ορισμό του Διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και της έναρξης λειτουργίας της, υπάρχει σχέδιο μετακίνησης υπαλλήλων από τις περιφερειακές υπηρεσίες, προκειμένου να στελεχώσουν τη νέα κεντρική υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί το ΣΕΠΕ να παρέμβει στην αγορά εργασίας είναι η στελέχωση των Περιφερειακών Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας, η στήριξη δηλαδή των στελεχών που κάνουν τις επιθεωρήσεις, την πληροφόρηση, τους έλεγχους, τις εργατικές διαφορές και τις αυτοψίες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, υλοποίησε το άνοιγμα τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας σε πάνω από έξι νομούς της χώρας που είχαν κλείσει το 2014 και αύξησε τις οργανικές θέσεις στο ΣΕΠΕ από 829 σε 970 και προχώρησε σε προσλήψεις και μετατάξεις υπαλλήλων, αυξάνοντας τον αριθμό όσων υπηρετούν στο ΣΕΠΕ κατά 35%.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό,

πρώτον, από τον Ιούνιο του 2021, που στη Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, πόσες θέσεις έχουν προκηρυχθεί στο ΑΣΕΠ για την στελέχωση των δύο Γενικών Δ/νσεων που ο νόμος για την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή προβλέπει.

Δεύτερον, σε ποιες ουσιαστικές ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να είναι εφικτή η μετάβαση σε Ανεξάρτητη Αρχή και αν έχει προηγηθεί αύξηση οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών με προσλήψεις.

Τρίτον, αν σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να ενδυναμώσει τις περιφερειακές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας με έμπειρο προσωπικό, κάνοντας εφικτούς τους ελέγχους και ως προς την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

 

Αθήνα, 27  Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Αδειάζουν από προσωπικό τα περιφερειακά τμήματα της Επιθεώρησης Εργασίας

Ανησυχία στους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μετά τον ορισμό του Διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και της έναρξης λειτουργίας της, υπάρχει σχέδιο μετακίνησης υπαλλήλων από τις περιφερειακές υπηρεσίες προκειμένου να στελεχώσουν τη νέα κεντρική υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής  Επιθεώρησης Εργασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί το ΣΕΠΕ να παρέμβει στην αγορά εργασίας είναι η στελέχωση των Περιφερειακών Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας, η στήριξη δηλαδή των στελεχών που κάνουν τις επιθεωρήσεις, την πληροφόρηση, τους ελέγχους, τις εργατικές διαφορές και τις αυτοψίες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, υλοποίησε το άνοιγμα τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας σε πάνω από έξι νομούς της χώρας που είχαν κλείσει το 2014, αφήνοντας ευρύτατες γεωγραφικές περιοχές με έντονη οικονομική δραστηριότητα και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς την παρουσία επιθεωρήσεων. Επιπλέον, αύξησε τις οργανικές θέσεις στο ΣΕΠΕ από 829 σε 970 και προχώρησε σε προσλήψεις και μετατάξεις υπαλλήλων, αυξάνοντας τον αριθμό όσων υπηρετούν στο ΣΕΠΕ κατά 35%.

Δεδομένου ότι, αυτήν τη στιγμή, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, οι υπάλληλοι που πραγματικά υπηρετούν στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ σε όλη την χώρα είναι περί τους 700.

Δεδομένου ότι, υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα τμήματα της επικράτειας, και ότι τα  τμήματα τόσο της  Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, όσο και της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Αττικής είναι υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη μεγάλη δυσκολία στην επιτέλεση του έργου τους για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Δεδομένου ότι, αυτήν τη στιγμή, το Υπουργείο και η νέα διοίκηση της Αρχής, προσπαθώντας να υλοποιήσουν την απόφαση για την μετάβαση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, επιχειρούν τη βίαιη και χωρίς την τήρηση των προβλέψεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μετακίνηση έμπειρου προσωπικού πρώτης γραμμής σε διοικητικές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας.

Δεδομένου ότι, ήδη έχουν επιχειρηθεί προσπάθειες μετακινήσεων υπαλλήλων, που μετά από την αντίδραση των εργαζομένων η διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας αναγκάστηκε να  ανακαλέσει.

Δεδομένου ότι, η νέα Αρχή ξεκινά την λειτουργία της χωρίς να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν τις ανεξάρτητες αρχές με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Από τον Ιούνιο του 2021 που στη Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, πόσες θέσεις έχουν προκηρυχθεί στο ΑΣΕΠ για την στελέχωση των δύο Γενικών Δ/νσεων που ο νόμος για την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή προβλέπει;
  2. Σε ποιες ουσιαστικές ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να είναι εφικτή η μετάβαση σε Ανεξάρτητη Αρχή; Έχει προηγηθεί αύξηση οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών με προσλήψεις;
  3. Σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να ενδυναμώσει τις περιφερειακές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας με έμπειρο προσωπικό, κάνοντας εφικτούς τους ελέγχους και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας;
  4. Με ποιες διαδικασίες θα γίνει η στελέχωση της νέας Αρχής, ώστε να τηρηθούν οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και να γίνουν οι διαδικασίες με διαφάνεια και λογοδοσία;
  5. Τί θα περιλαμβάνει το συμβόλαιο απόδοσης, που σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. 7 του Ν. 4808/22 «ο Διοικητής υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο καθορίζει τις υποχρεώσεις του και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του»;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αθανασίου Νάσος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αχτσιόγλου Έφη

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά  Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Τάνια

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου  Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα  Πέτη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου  Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας