Κώστας Μπάρκας: Με ορατή την επισιτιστική κρίση, μαζική η φυγή των εργατών γης από την Ελλάδα

 

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία,  με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης Α. Χαρίτση, με θέμα τη μαζική φυγή των εργατών γης  από τη χώρα μας, λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών που πήρε η κυβέρνηση.

Με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κλάδο, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρατηρείται έλλειψη εργατών γης, λόγω της φυγής τους με προτίμηση άλλες γειτονικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία). Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων (δενδρώδεις, θερμοκηπιακές και υπαίθριες) κινδυνεύουν να παραμείνουν ακαλλιέργητες, ή να μην πραγματοποιηθεί η συγκομιδή στην τρέχουσα παραγωγή, εν όψει μάλιστα των δυσμενών προβλέψεων για επισιτιστική κρίση, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση, ως αιτία για την φυγή των εργατών γης, όπως καταγγέλλουν δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι της χώρας, είναι η τελευταία τροποποίηση του Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96), όπου δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους.

Αν οι εργάτες γης παραμένουν στην Ελλάδα για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και είναι αναγκασμένοι να φύγουν, χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν την επόμενη χρονιά, τους δημιουργείται εργασιακή επισφάλεια και είναι φυσικό να προτιμούν άλλες χώρες όπου η νομοθεσία τους παρέχει τις απαραίτητες άδειες παραμονής και εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αντίθετα το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών γης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και έχει πλέον την απαραίτητη εξειδίκευση, βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, εφ’ όσον δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς υπό το καθεστώς απέλασης. Την ίδια στιγμή, που γίνονται προσπάθειες για Έλληνες εργάτες, σε συνεργασία με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι δεκάδες τα Υπομνήματα που κατατίθενται από Αγροτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε. 

Λόγω του άμεσου κινδύνου να μείνουν ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις απαραίτητων και πρώτης ανάγκης αγροτικών προϊόντων (Ελαιοκομία-Κηπευτικά-Φρουτοπαραγωγή), ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να τερματιστεί το κύμα φυγής των εργατών γης και να συνεχιστεί ομαλά η αγροτική παραγωγική διαδικασία στην χώρα μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Επίκαιρη Ερώτηση:

Aθήνα, 19Μαΐου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Η έλλειψη εργατών γης αφήνει ακαλλιέργητες μεγάλες αγροτικές εκτάσεις την ώρα που απειλούμαστε μεεπισιτιστική κρίση»

Αναστάτωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προκαλεί στον αγροτικό κλάδο η έλλειψη εργατών γης, η οποία την τρέχουσα χρονιά γίνεται εντονότερη λόγω της φυγής τους με προτίμηση άλλες γειτονικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία). Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων(δενδρώδεις, θερμοκηπιακές και υπαίθριες) κινδυνεύουν να παραμείνουν ακαλλιέργητες ή να μην πραγματοποιηθεί η συγκομιδή στην τρέχουσα παραγωγή, εν όψει μάλιστα των δυσμενών προβλέψεων για επισιτιστική κρίση λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ελαιοκομικό Δήμο αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα θερμοκηπίων και υπαίθριων κηπευτικών στη χώρα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του τοπικού αγροτικού συλλόγου Γαργαλιάνων, οι μισές αγροτικές εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες ενώ παράλληλα διάχυτες είναι οι ανησυχίες για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Ως αιτία για την φυγή των εργατών γης, όπως καταγγέλλουν και άλλοι δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι της χώρας, είναι η τελευταία τροποποίηση του Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96) όπου δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους.

Αν οι εργάτες γης παραμένουν στην Ελλάδα για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και είναι αναγκασμένοι να φύγουν, χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν την επόμενη χρονιά, τους δημιουργείται εργασιακή επισφάλεια και είναι φυσικό να προτιμούν άλλες χώρες όπου η νομοθεσία τους παρέχει τις απαραίτητες άδειες παραμονής και εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών γης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και έχει πλέον την απαραίτητη εξειδίκευση, βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, εφ’ όσον δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας,με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς υπό το καθεστώς απέλασης.

Επειδή η έλλειψη εργατών γης έρχεται να προστεθεί στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις του κόστους της αγροτικής παραγωγής και συνιστά άμεσο κίνδυνο να μείνουν ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις απαραίτητων και πρώτης ανάγκης αγροτικών προϊόντων (Ελαιοκομία-Κηπευτικά-Φρουτοπαραγωγή).

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να τερματιστεί το κύμα φυγής των εργατών γης και να συνεχιστεί ομαλά η αγροτική παραγωγική διαδικασία στην χώρα μας;

                                                Ο ερωτών Βουλευτής

                                         Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Διαβάστε επίσης

One Thought to “Κώστας Μπάρκας: Με ορατή την επισιτιστική κρίση, μαζική η φυγή των εργατών γης από την Ελλάδα”

  1. Δημήτρης

    Υπάρχουν και Έλληνες. Α ξέχασα εσείς τους δώσατε επιδόματα για να κάθονται

Αφήστε το Σχόλιό σας