Κώστας Μπάρκας: Οι έξι μύθοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να στηρίξει το ενεργειακό καρτέλ αισχροκέρδειας στη χώρα μας

Πρώτος μύθος: «Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία και ηττήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου. Έσπασε τη Συμμαχία του Νότου, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία κέρδισαν εξαιρέσεις για τις χώρες τους. Επιπλέον, στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει και την Ελλάδα, να λάβει μέτρα που προτείνονται στην εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου, όπως είναι η μείωση των φορολογικών βαρών, ιδιαίτερα στα καύσιμα. Δεύτερον, επιτρέπει τη φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών, καθώς και την εφαρμογή εργαλείων για τον περιορισμό τους. Η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να συνταχθεί με την πρόταση Ισπανίας Πορτογαλίας, αποφάσισε να μη χτυπήσει το καρτέλ στην αγορά ενέργειας και να μη στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία.

Δεύτερος μύθος: «Η Ισπανία και η Πορτογαλία κέρδισαν την εξαίρεση γιατί έχουν υψηλό ποσοστό ΑΠΕ»

Άλλη μία τραγική ανακρίβεια. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης είπε αναληθώς στη Βουλή ότι, Η Ισπανία έχει ποσοστό ΑΠΕ 80%  για αυτό κέρδισε εξαίρεση και η Ελλάδα έχει 30% ΑΠΕ». Σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία για το 2021 η Ισπανία έχει 46,6% μερίδιο ΑΠΕ και η Ελλάδα 35%. Παραπλάνηση για να δικαιολογηθεί η μη διεκδίκηση από τον κ. Μητσοτάκη της εξαίρεσης και για τη χώρα μας.

Τρίτος μύθος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φταίει γιατί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν προχωρούν στην Ελλάδα»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τον Ιούνιο του 2019 την κυβέρνηση με 19,6% μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, όταν ο ευρωπαϊκός στόχος για τη Ελλάδα ήταν 18%. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία παρέδωσε, επίσης, πλεονασματικό τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, που παρέλαβε ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τις Ενεργειακές Κοινότητες, έναν πρωτοποριακό Νόμο, που έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες και φορείς, να παράγουν καθαρή ενέργεια, στις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ βάζει διαρκώς εμπόδια και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης κρατάει παγωμένα 25 εκατ. ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει για τη στήριξη των πρώτων έργων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, προκήρυξε την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ανέθεσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura 2000, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να χωροθετηθεί και πού.

Τέταρτος μύθος: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα στην Ευρώπη»

Τα μέτρα αυτά που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση επιδοτούν την ακρίβεια. Τα 2,3 δισ. ευρώ που έχει δώσει προέρχονται από το λογαριασμό για το κλίμα, άρα από λεφτά των πολιτών που θα δίνονταν στο «Εξοικονομώ» και στον λογαριασμό των ΑΠΕ και από λεφτά για την κλιματική ανθεκτικότητα. Τώρα μάλιστα δίνουν για τον Απρίλιο και χρήματα από το υπερπλεόνασμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που πληρώνουν στους λογαριασμούς οι καταναλωτές. Άρα, οι πολίτες πληρώνουν την επιδότησή τους. Το ερώτημα είναι γιατί η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία έχουν επιβάλει πλαφόν είτε στη χονδρική είτε στη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι η Ελλάδα.

Πέμπτος μύθος: «Ο κ. Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε για την Αντιπολίτευση, ότι είναι ψεύτες και δημαγωγοί»

Δημαγωγεί η ελληνική βιομηχανία, η οποία λέει ότι θα βάλει λουκέτο; Είναι δημαγωγία να ζητάς να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια; Είναι δημαγωγία ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) λένε ότι θα μεταφέρουν το κόστος στο νερό, γιατί έχουν 350% αύξηση στο ρεύμα; Επειδή ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα της Αντιπολίτευσης μεταφέρουν κόστος στους καταναλωτές, ας κάνει πράξη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, για υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, διότι το να φορολογήσεις τα ουρανοκατέβατα κέρδη και να βάλεις πλαφόν στο κέρδος στη χονδρεμπορική δεν επιβαρύνει ούτε τους καταναλωτές, ούτε τα δημόσια οικονομικά ενώ αντίθετα τα ωφελεί.

Έκτος Μύθος: «Για την ακρίβεια στην ενέργεια φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Δεν φταίει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για το ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ακραίοι λογαριασμοί έχουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι επέτρεψε τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, ιδιωτικοποίησε τους ενεργειακούς φορείς, επέλεξε η ΔΕΗ να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τα χρηματιστηριακά κέρδη, χωρίς να επιτελεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, και προχώρησε στη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση που δέσμευσε τη χώρα μας στο ορυκτό, πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας