Κώστας Μπάρκας: «Στον αέρα» η επιδότηση ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας 

Κώστας Μπάρκας: «Στον αέρα» η επιδότηση ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας 

Να συμπεριληφθούν στα μέτρα επιδότησης ρεύματος νοικοκυριά που τα παιδιά τους συντηρούν φοιτητική κατοικία, ζητούν με Ερώτηση τους σαράντα δύο (42) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δεν έχει υπάρξει κάποια διευκρίνηση από την κυβέρνηση, αν στα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εμπίπτει η φοιτητική κατοικία, εφόσον οι φοιτητές δεν δηλώνουν ως κύρια κατοικία στη δική τους φορολογική δήλωση την κατοικία που μισθώνουν, αλλά δηλώνεται από τους γονείς τους.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να διασαφηνιστεί, αν στην επιδότηση μέρους των αυξήσεων που υπήρχε στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο του 2022,  εμπίπτουν και οι φοιτητικές κατοικίες, που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους. Επίσης, ρωτούν για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού, για επιδότηση τουλάχιστον 80% στις φοιτητικές κατοικίες, ώστε να μην αμφισβητείται το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε νέους και νέες της χώρας μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα 12 Μαΐου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Θέμα: «Να διευκρινιστεί ότι οι λογαριασμοί ρεύματος των φοιτητικών κατοικιών εντάσσονται στο πρόγραμμα επιστροφής μέρους των αυξήσεων για τους λογαριασμούς, που εκδόθηκαν από Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάϊο του 2022 για τις φοιτητικές κατοικίες, που δηλώνονται από τους γονείς»

Στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοινώθηκε η επιδότηση μέρους των αυξήσεων που υπήρχε στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο του 2022, και η οποία θα χορηγηθεί εντός του Ιουνίου στους λογαριασμούς IBAN πολιτών.

Σύμφωνα με τις παραπάνω εξαγγελίες δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια αν η φοιτητική κατοικία εμπίπτει στην επιδότηση αυτή, εφόσον οι φοιτητές δεν δηλώνουν ως κύρια κατοικία στη δική τους φορολογική δήλωση την κατοικία που μισθώνουν, αλλά δηλώνεται από τους γονείς τους.

Επιπρόσθετα, να σημειωθεί, ότι τα σπίτια που μισθώνουν οι φοιτητές, τις περισσότερες φορές θερμαίνονται με ενεργοβόρα θερμαντικά μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης σε μικρό διαμέρισμα πληρώνει για ρεύμα το ποσό των 693 ευρώ εκ των οποίων την κατανάλωση αφορά το ποσό των 184 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 509 ευρώ αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η κρατική επιδότηση είναι μόλις 31,35 ευρώ!

Επειδή υπό της παρούσες συνθήκες της ενεργειακής αλλά και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση πρέπει να συνδράμει τις ελληνικές οικογένειες, που αγωνίζονται καθημερινά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Επειδή ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2019 είχε δεσμευθεί για κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα.

Επειδή από τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών και τις μετέπειτα διευκρινήσεις δεν είναι απόλυτα σαφές ότι οι φοιτητικές κατοικίες, τις οποίες δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση οι γονείς των φοιτητών εμπίπτουν στην επιδότηση της αύξησης που υπήρχε στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Να διασαφηνιστεί αν στην επιδότηση μέρους των αυξήσεων που υπήρχε στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο του 2022,  εμπίπτουν και οι φοιτητικές κατοικίες, που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους;
  2. Πως θα επιτύχουν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ώστε η επιδότηση να καλύπτει τουλάχιστον το 80% στις φοιτητικές κατοικίες, ώστε να μην αμφισβητείται το δικαίωμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε νέους και νέες της χώρας μας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κάτσης Μάριος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέττη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας