Κώστας Μπάρκας: Συνεχίζεται η κυβερνητική κοροϊδία για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν σαράντα εννέα (49) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Χαλκιδικής, Κυριακής Μάλαμα, σε σχέση με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που αναμένουν την σύνταξη τους.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, παρατηρείται αδιέξοδο στην έκδοση νέων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, ενώ συνταξιούχοι καταγγέλλουν αδιαφάνεια σε σχέση με την σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και κωλυσιεργίες με τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι ακόμα αναμένουν την έκδοση κύριας σύνταξης συνταξιούχοι του δημοσίου με αίτηση πρωτοκολλημένη μέσα στο 2020, ενώ την ίδια στιγμή καμία επιτάχυνση της διαδικασίας δεν φαίνεται να έχει προκύψει με τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”, οι οποίες υποτίθεται ότι θα εκδίδονταν, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με διαδικασίες “fast track”. Ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολυετή εξουθενωτική αναμονή.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό Εργασίας να απαντήσει συγκεκριμένα, πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξη αυτή τη στιγμή και ποια έτη αφορούν. Δεύτερον, πόσες συντάξεις “εμπιστοσύνης” έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα κι αν υπάρχει έλεγχος σε σχέση με την τήρηση της σειράς εξέτασης των φακέλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης και πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

Προς τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Θέμα : Αδιαφανείς διαδικασίες και κωλυσιεργίες με τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”. 

Αδιέξοδο παρατηρείται στην έκδοση νέων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, ενώ συνταξιούχοι καταγγέλουν αδιαφάνεια σε σχέση με την σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και κωλυσιεργίες με τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”.

Συγκεκριμένα, καταγγέλεται ότι ακόμα αναμένουν την έκδοση κύριας σύνταξης συνταξιούχοι του δημοσίου με αίτηση πρωτοκολλημένη μέσα στο 2020, ενώ την ίδια στιγμή καμία επιτάχυνση της διαδικασίας δεν φαίνεται να έχει προκύψει με τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”, οι οποίες υποτίθεται ότι θα εκδίδονταν, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με διαδικασίες “fast track”. Ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολυετή εξουθενωτική αναμονή.

Επειδή θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει διαρκώς νέες “καινοτομίες”, αλλά οι εκκρεμείς συντάξεις αυξάνονται.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 

Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξη αυτή τη στιγμή και ποια έτη αφορούν;

Πόσες συντάξεις “εμπιστοσύνης” έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα;

Υπάρχει έλεγχος σε σχέση με την τήρηση της σειράς εξέτασης των φακέλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης και πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Μάλαμα Κυριακή

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αναγνωστόπουλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκου Παναγιώτης

Σκούφα Ελισάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τόλκας Άγγελος

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Χριστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας