Κουτσούμπας από Γιάννινα: Να σταθούμε στο πλευρό των λαών (video)

«Δίπλα στο ΚΚΕ είναι η θέση όλων όσοι, παρά τον πόλεμο της προπαγάνδας, επιλέγουν το στρατόπεδο των λαών απέναντι στα δύο στρατόπεδα των ληστών είτε της Ρωσίας, είτε του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που λύνουν τις διαφορές τους πάνω στις πλάτες του Ουκρανικού λαού» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στα Ιωάννινα.

Είπε ότι οι ανταγωνισμοί «οξύνονται εδώ και χρόνια και αφορούν στο ποιο στρατόπεδο ληστών, για λογαριασμό ποιων μονοπωλιακών συμφερόντων, θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τα εδάφη και το εργατικό δυναμικό, τους αγωγούς και τα δίκτυα μεταφοράς εμπορευμάτων, τις αγορές. Αυτούς τους ανταγωνισμούς πληρώνει εδώ και μια δεκαετία ο λαός της Ουκρανίας».

«Κι ας κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμα τα αστικά επιτελεία, που τώρα φόρεσαν υποκριτικά τις μαύρες πλερέζες για να θρηνήσουν τα θύματα του ουκρανικού λαού» πρόσθεσε επισημαίνοντας στη συνέχεια:

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν προέκυψε πριν μερικές βδομάδες, με την απαράδεκτη και καταδικαστέα ρώσικη εισβολή, με τους βομβαρδισμούς, τους νεκρούς, τους ξεριζωμένους, αλλά προετοιμάζεται χρόνια τώρα και με το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας.

Ένα σχέδιο που εδώ και χρόνια έχει μπει σε εφαρμογή, με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, με προσέλκυση χωρών στο ΝΑΤΟ, με το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 και τη στήριξη φασιστικών οργανώσεων.

Ας μην κάνουν λοιπόν τους ανήξερους. Αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια έχουν τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων».

«Σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να σταθούμε στο πλευρό των λαών, κι αυτό παίρνει σάρκα και οστά μέσα στην πάλη για να σταματήσει η συμμετοχή και οποιαδήποτε εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για να μη χρησιμοποιείται το ελληνικό έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας, ως πολεμικά ορμητήρια.

Για να μη συμμετέχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεων σε αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα» επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε στον Ουκρανικό λαό. Αυτή είναι η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού και η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, των άλλων γειτονικών λαών».

«Όλα τα υπόλοιπα που επιστρατεύουν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι κολαούζοι του συστήματος, είναι για να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού στην εμπλοκή της χώρας βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να τον κάνουν συνένοχο στο έγκλημα» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι «μόνο για το καλό του λαού, για την ειρήνη και την ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση, δηλαδή σε στόχο πιθανών αντιποίνων, όπως είναι και αυτή που υπάρχει στη γειτονιά των Ιωαννίνων, δηλαδή η βάση των ραντάρ στο ‘Ακτιο», καθώς και ότι «μόνο ειρήνη και ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει κανείς όταν οι ιμπεριαλιστές υποδαυλίζουν τα εθνικιστικά μίση, αξιοποιούν μειονότητες για να δρομολογήσουν και δικαιολογήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

«Δεν μπορεί και ο λαός των Ιωαννίνων να μην επαγρυπνεί για τέτοια φαινόμενα, με δεδομένες τις πολιτικές για τη «Μεγάλη Αλβανία», την πείρα από το χάραγμα νέων συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που δεν έχει πάψει ούτε στιγμή με ευθύνη των ιμπεριαλιστών να είναι μια “πυριτιδαποθήκη”» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι «προκαλεί μεγάλο θυμό η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που πρόκειται να υποδεχτούν και τα Γιάννενα» θέτοντας το ερώτημα «που είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, όταν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα με την εμπλοκή της χώρας και τη στήριξη των σχεδίων ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζουν την αδικία, βάφουν τα χέρια τους στο αίμα; Όταν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, όπως λέγεται, όπου ζουν σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται η μετατροπή του σε «φυλακή», με το χτίσιμο τσιμεντένιου τείχους 3 μέτρων, λες και πρόκειται για εγκληματίες και όχι για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών πολέμων;»

Σημείωσε ότι οι λαϊκές οικογένειες «πληρώνουν ήδη ακριβά το όραμα της περίφημης πράσινης μετάβασης, δηλαδή τα «πράσινα» κέρδη των μονοπωλίων, όχι μόνο με την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και με την καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, την ανεργία, τους κινδύνους του πολέμου».

«Σε όλα τα Γιάννενα και στην Ήπειρο, ακόμη και σε περιοχές Natura, έχουν εγκατασταθεί ή εγκρίνονται συνεχώς άδειες για όλων των ειδών τις ΑΠΕ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, απαριθμώντας στη συνέχεια τις συνέπειες για το μικροκλίμα της περιοχής και τη βίαιη εκτόπιση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Από την άλλη, μόνο υποκρισία μπορούν να θεωρηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να φτιάξουν ενεργειακές κοινότητες με ΑΠΕ, για να μειώσουν δήθεν το ενεργειακό κόστος» πρόσθεσε.

«Την πράσινη, κυκλική οικονομία πληρώνουν επιπλέον πολύ ακριβά οι Γιαννιώτες και όλοι οι Ηπειρώτες, για να μπορεί να εμπορεύεται η ΤΕΡΝΑ και το κεφάλαιο τα στερεά απορρίμματα» είπε ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας.

«Απέναντι σε όλες τις κάλπικες υποσχέσεις, αλλά και στις νουθεσίες «να κάτσουμε ήσυχα», «να μη ζητάμε πολλά», «γιατί τώρα ο πόλεμος έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα», αναδεικνύεται η ανάγκη να ανέβει η οργάνωση και η αγωνιστική δράση» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας στη συνέχεια:

«Αυτή την ώρα που μιλάμε, ο αγώνας για να σταματήσει η συμμετοχή, η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συναντιέται με τον αγώνα του λαού ενάντια στα μέτρα που του ετοιμάζονται στο όνομα των έκτακτων αναγκών.

Συναντιέται με τον αγώνα για:

–‘Αμεσα μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

–Κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

–Αυξήσεις των μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του.

–Μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

–Λήψη μέτρων ενάντια στις συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

–Αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδρογονανθράκων, γεωθερμίας, ΑΠΕ), με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, με μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, με εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, με προστασία του περιβάλλοντος.

–Να δυναμώσει ο συνολικός αγώνας, για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπορεύματα».

«Μέσα στον αγώνα, στην πάλη και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αποκτά εμπιστοσύνη στη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης.

Να απορρίπτει τα ψεύτικα διλήμματα και τις τρικλοποδιές που του βάζουν κυβερνήσεις, συνολικά τα αστικά κόμματα.

Μπορεί να δει την πραγματική και μοναδική διέξοδο για το λαό που δεν βρίσκεται στους παλιούς ή νέους σωτήρες αλλά στο δρόμο της ανατροπής.

Ελάτε να βαδίσουμε μαζί σε αυτό το δρόμο» κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας