ΛΑΣΥ : Για την τροπολογία που μεταφέρει την αρμοδιότητα της εποπτείας της ΜΕΑ από την Περιφέρεια στο ΦΟΔΣΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ, ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

Η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε χθες, στην πράξη μεταφέρει την αρμοδιότητα της εποπτείας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) από την Περιφέρεια στον  ΦΟΔΣΑ.

Βεβαίως αυτή η τροπολογία δεν θα λύσει το κύριο πρόβλημα, δηλαδή την δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δράση αυτή είναι που γεννά την τεράστια οικονομική  επιβάρυνση  των Ηπειρωτών για να διασφαλιστούνε ληστρικά κέρδη προς όφελος της ΤΕΡΝΑ και όσων άλλων επιχειρηματιών εμπλέκονται στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων.  Η τροπολογία δεν θα λύσει το πρόβλημα των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και της διασύνδεσης της τοπικής διοίκησης  με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προκάλεσαν το σήριαλ των πολιτικών διενέξεων στην Ήπειρο.

Η μεταφορά της αρμοδιότητας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η εταιρία βγάζει υπερκέρδη από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, που παρά την μοναδική αντιπολιτευτικά προσπάθεια της ΛΑΣΥ, δεν έγινε ποτέ γνωστό το ύψος τους. Ούτε φυσικά και το γεγονός ότι η εταιρία χρεώνει τους Δήμους χωρίς να επεξεργάζεται απορρίμματα. Στην πράξη απλά θα αλλάξουν τα στελέχη της ΝΔ που θα εφαρμόσουν τη ληστρική σύμβαση ΣΔΙΤ αφού στελέχη της ΝΔ είναι και ο Περιφερειάρχης αλλά και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Το μόνο που λύνει η τροπολογία είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επικρατήσουν στην Ήπειρο ενισχύοντας το πολιτικό προσωπικό που θα εξυπηρετήσει τον έναν όμιλο εναντίον του άλλου .

Η κυβέρνηση αν ήθελε να λύσει έστω και μέρος από τα προβλήματα, όφειλε να καταργήσει το τέλος ταφής που επιβαρύνει τους Δήμους, να επιβάλλει την αλλαγή των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ καταργώντας την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, να χρηματοδοτήσει Δήμους και ΦΟΔΣΑ για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, να καταργήσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και να απαγορεύσει την επιχειρηματική δράση στον κλάδο.

Ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει δείξει ούτε ένα δείγμα διαφορετικής αντίληψης στο ερώτημα προς όφελος ποιού θα γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο όπως αποκαλύπτει και στην σημερινή του ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι : «Πάγια θέση της διοίκησης του Φορέα αποτελούσε η άποψη ότι στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους…..», δηλαδή όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εν κατακλείδι και για να μην χαθεί η ουσία της συζήτησης που είναι «τι αλλάζει στην διαχείριση των απορριμμάτων» και όχι  το «πώς μαγειρεύονται τα μπλε κουκιά στην Ήπειρο», οι Ηπειρώτες δεν κερδίζουν τίποτα και συνεχίζουν να πληρώνουν τα υπερκέρδη των ομίλων.

29 Ιουνίου 2022

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας