Γράφει ο Θεόφιλος Σπυράκος
Το λιμάνι είναι για τον τόπο μας ίσως το μεγαλύτερο, αλλά σίγουρα το μόνο όπλο που διαθέτουμε πάνω στο οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί η τοπική οικονομική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξή του, αν και εφόσον βεβαίως η τοπική πολιτική ηγεσία μας σταθεί στο ύψος που πρέπει, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το μεγάλο αυτό θέμα.
Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε επανάληψη, της καταστροφικής για το τόπο κατάληξης της υπόθεσης του νοσοκομείου που μόνοι μας το δωρίσαμε στους φίλους και γειτόνους Λευκάδιους, με ευθύνη της τότε Νομαρχιακής και δημοτικής ηγεσίας πειθαρχώντας σε κομματικές εντολές και σκοπιμότητες και τώρα κλαίμε όλοι πάνω στα ερείπια και τα χαλάσματα. Το ίδιο αυτό λάθος θα πρέπει η ηγεσία μας να αποφύγει να το διαπράξει και με το λιμάνι μας.
Ας δούμε τώρα ψυχρά και ρεαλιστικά το μεγάλο αυτό θέμα που περιλαμβάνεται στον τίτλο ¨Λιμάνι – ανάπτυξη – προοπτική¨. Τι ενέργειες έγιναν και ποιες έπρεπε να γίνουν. Διότι αυτό αγαπητοί συμπατριώτες αποτελεί τον τελευταίο μοχλό ανάπτυξης του τόπου, και μας αφορά όλους μαζί αλλά και τον καθένα ξεχωριστά μαζί με το μέλλον των παιδιών μας, αν βεβαίως φερθούμε αναλόγως υπεύθυνα και ώριμα, με πολλαπλά οφέλη σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας, οικονομική κίνηση με φ.κ.ε. εκατομμυρίων ευρώ.
Κατά συνέπεια οι όποιες ενέργειες γίνουν ή θα γίνουν μελλοντικά πρέπει να ξεκινούν από σωστές βάσεις με στόχο και προοπτική την ανάπτυξη, και όχι τα λίγα προσδοκώμενα μικροπολιτικά ή κομματικά οφέλη αποκομίσουν κάποιοι κομματικοί ή αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί. Οι όποιες ενέργειες λοιπόν γίνουν και όποιοι πραγματοποιήσουν αυτές θα πρέπει πρώτα να απαντούν στα πραγματικά και υπαρκτά ερωτήματα.
ΤΑΪΠΕΔ — ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
Τίνος είναι σήμερα το Λιμάνι ; Σε ποιόν φορέα ανήκει;
Αγαπητοί φίλοι σήμερα δεν είμαστε ούτε στο 1970 που αμέσως με τη κατασκευή του η διαχείριση δόθηκε στη τότε Νομαρχία και το δήμο, ούτε και στο 2000 που την ευθύνη και λειτουργία του λιμανιού την είχε ο τότε δημοτικός Οργανισμός Λιμένος Πρεβέζης.
Σήμερα, μετά την επίσημη πτώχευση του 2010 και ακόμη περισσότερο μετά το φοβερό καλοκαίρι του 2015 που η χώρα μπήκε στο τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το λιμάνι μας μαζί με ολόκληρη την περιουσία του ελληνικού κράτους πέρασε και αυτό στον φορέα που λέγεται ΤΑΪΠΕΔ-ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.
Τυπικώς μόνο παραμένει το δημοτικό-διοικητικό λιμενικό Ταμείο στο δήμο Πρεβέζης με πρόεδρο τον νυν δήμαρχο κο Νίκο Γεωργάκο. Συνεπώς όποια απόφαση και να πάρει το δημοτικό συμβούλιο Πρεβέζης για το λιμάνι, για να έχει ισχύ και νομιμότητα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπερταμείου. ΑΥΤΟ είναι το ΑΦΕΝΤΙΚΟ.
Το δημοτικό συμβούλιο Πρεβέζης πρέπει να συμμετάσχει βεβαίως στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του λιμανιού αλλά πρώτα οφείλει να γνωρίζει και να απαντήσει σε μερικά βασικά ερωτήματα.
ΠΡΩΤΟΝ
Η σημερινή λειτουργία του λιμανιού είναι αποδοτική; Δηλαδή φέρνει τα κέρδη τα οποία πιθανόν μπορούσε, ή χρειάζεται τροποποίηση και αλλαγές; Και αν τις χρειάζεται σε ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν και ποιές προϋποθέσεις απαιτούνται;
Σήμερα φίλοι μου το λιμάνι μας λειτουργεί ακόμη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε ξεκινήσει το 1970 με στόχο να υποδέχεται μερικά εμπορικά πλοία και τα ψαροκάϊκα της περιοχής, χωρίς καμιά άλλη μελέτη και προοπτική για τον δυναμικό κλάδο της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης που τότε ναι μεν ήταν σχεδόν ανύπαρκτος αλλά τώρα είναι παρών, αποτελώντας το μέλλον της περιοχής.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Πώς αναπτύσσεται ένα λιμάνι στη σημερινή ανταγωνιστική εποχή της ελεύθερης και παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ; Μπορεί το λιμάνι αυτό να μείνει ως έχει και να είναι για όλες τις χρήσεις τουριστικό, εμπορικό, και αλιευτικό και ταυτοχρόνως να είναι αποδοτικό;
Ή μήπως είναι πλέον απαραίτητο να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό αυτού, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα λιμάνια του κόσμου; Και αν το διαχωρίσουμε πού θα πρέπει να πάνε τα άλλα τμήματά του;
Αυτό είναι το άλλο μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει γνωρίζουν οι αρμόδιοι πριν πάρουν τις όποιες αποφάσεις τους, για να προχωρήσουν και στις παρακάτω ενέργειες για το συμφέρον του τόπου και όχι αυτών που έχουν συμφέροντα από τη σημερινή λειτουργία του λιμανιού.
ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Οι ενέργειες πρέπει να ξεκινήσουν από το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, και την υπεύθυνη Δνση της ¨επιτροπής σχεδιασμού και αναπτύξεως λιμένων¨ (ΕΣΑ Λ) σε συνεργασία πάντα με την διοίκηση του υπερταμείου. Η επιτροπή αυτή είναι αρμοδία για την ανάπτυξη των λιμένων και τον εκσυγχρονισμό υποδομών και υπηρεσιών αυτών.
Εκεί λοιπόν θα ενημερωθούν υπεύθυνα τι προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν για το λιμάνι μας, λαμβάνοντας φυσικά υπ΄όψιν και τις τοπικές συνθήκες που είναι, η γεωγραφική θέση, οι προσφερόμενες υπηρεσίες, η επικοινωνία με τους γειτονικούς άλλους λιμένες ο ζωτικός περιφερειακός χώρος που εξυπηρετεί κλπ άλλα απαραίτητα στοιχεία.
Κατόπιν η περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με το δήμο Πρεβέζης να αναθέσουν σε μια – δύο πανεπιστημιακές σχολές ή μελετητικά γραφεία τη σύνταξη μελέτης ανάπτυξης του λιμανιού με συγκεκριμένο στόχο. Να μας απαντήσουν οι επιστήμονες και οι γνώστες στα σοβαρά ερωτήματα, πώς αναπτύσσεται ένα λιμάνι, και πώς γίνεται αποδοτικό; Ποια ανάπτυξη χρειάζεται, πόσα χρήματα και από πού θα βρεθούν. Ποιά βοηθητικά και συμπληρωματικά έργα και πόσος χρόνος υλοποίησης απαιτείται.
Ο Δήμος ταυτόχρονα να έλθει σε επαφή με τις δνσεις των λιμανιών των γειτονικών μας πόλεων Ηγουμενίτσας, Πατρών και Αστακού για να προμηθευτούν την τεχνογνωσία που μας λείπει για την ανάπτυξη του λιμανιού μας.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ;
Και αντί να γίνουν αυτές αλλά και άλλες σοβαρές και υπεύθυνες ενέργειες η δημοτική μας αρχή ασχολείται τα τελευταία τρία χρόνια πρόχειρα και αποσπασματικά με το λιμάνι συγκαλώντας μετά από πρόταση δημοτικών συμβούλων σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με ερώτημα να καταθέσουν οι συνδυασμοί και οι σύμβουλοι προτάσεις για …ανάπτυξη του λιμανιού.!!! Ενέργειες επιπόλαιες και εντελώς πρόχειρες που κανείς λογικός δημότης δεν αντιλαμβάνεται.
Καλεί ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση, ούτε και γνώσεις να …κάνουν προτάσεις για ένα θέμα που ακόμη και οι επιστήμονες για να το επιτύχουν συνεργάζονται κατά ομάδες. Αστυνομικοί, νοσοκόμοι, γιατροί, μηχανικοί, επαγγελματίες, γεωργοί, αυτοκινητιστές κλπ επαγγελματίες με μόνο προσόν την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου καλούνται έτσι πρόχειρα και ελαφρά να αποφασίσουν για την …ανάπτυξη του λιμανιού, λες και πρόκειται για παιδική χαρά ή πλατεία!!!!
Και αυτοί ακόμη πιο ελαφρά δέχονται να αναλάβουν ένα έργο που δεν γνωρίζουν…. Μαζί τους καλούνται και ακολουθούν και οι δημοτικοί συνδυασμοί που και αυτοί είναι παντελώς άσχετοι να παρουσιάσουν προτάσεις. Οι μόνοι γνώστες του θέματος ήταν στη τελευταία σύσκεψη οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που εξ έφρασαν και προώθησαν τα προσωπικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα τρίβοντας τα χέρια τους από ικανοποίηση.
Οι μόνοι που απουσίαζαν ήταν οι γνώστες. Οι ειδικοί, οι επαΐοντες, συγκοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, πολεοδόμοι περιβαλλοντολόγοι χημικοί κλπ επιστήμονες. Αυτό είναι που λένε η συνολική προχειρότητα ενός επίσημου κρατικού οργάνου.
Όλοι αυτοί οι άσχετοι και χωρίς γνώσεις με το θέμα παράγοντες πρότειναν για δικούς τους λόγους ο καθένας ξεχωριστά να συνεχίσει να λειτουργεί το λιμάνι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρίς να αλλάξει τίποτε. Αφού λοιπόν αποφάσισαν να λειτουργεί ταυτόχρονα και με τα τρία τμήματα το λιμάνι, εμπορικό, τουριστικό και αλιευτικό, άν και καμία πρακτική σημασία και αξία δεν έχει η απόφασή τους, όλοι αυτοί οι ηγέτες των αυτοδιοικητικών συνδυασμών να απαντήσουν και στο απλό ερώτημα των δημοτών.
Τι χρειάζονταν λοιπόν αυτές οι συνεδριάσεις και δη η τελευταία; Αφού το λιμάνι πρέπει να μείνει όπως είναι χωρίς καμία αλλαγή και με λίγες μόνο βελτιώσεις γιατί κρίθηκε απαραίτητη η τελευταία σύσκεψη; Αφού όλα κατά εσάς πάνε όμορφα και πρίμα κύριοι και το λιμάνι φέρνει κέρδη τι τις θέλατε τις συσκέψεις; Μόνο για προπαγάνδα.
Όμως τα γεγονότα άλλα δείχνουν και οι καιροί που αλλάζουν άλλα απαιτούν κόντρα σε αυτοδιοικήσεις κάτω του μετρίου.
Προσωπικά δεν τολμώ να κάνω προτάσεις ή να υποδείξω τρόπους για την ανάπτυξη ενός τόσο σοβαρού θέματος. Δεν γνωρίζω. Είμαι αναρμόδιος αλλά υπεύθυνος άνθρωπος.
Την άποψή μου και μόνο εκφράζω χωρίς να υπολογίζω το όποιο πολιτικό κόστος που άλλωστε δεν με ενδιαφέρει πλέον από τότε που έπαψα να διεκδικώ βουλευτική έδρα στο νομό. Μόνος μου στόχος η ανιδιοτελής και χωρίς σκοπιμότητες προσφορά μου στον τόπο μας. Για το λιμάνι μας έχω τις απόψεις μου και όπως όλοι οι δημότες θεωρώ ότι πρέπει να τις κοινοποιούμε.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ
Στο λιμάνι πρέπει τα τρία τμήματά του να λειτουργούν ξεχωριστά και ανεξάρτητα το καθένα, αφού έχουν διαφορετικό αντικείμενο. Το πού θα λειτουργούν ή αν θα μεταφερθούν είναι θέμα των ειδικών που ανέφερα πιο πάνω.
Δεν θα μας το πει ούτε επιχειρηματίας, τους οποίους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος τους, αλλά ούτε και άσχετοι δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν μπορεί να παραμείνει το εμπορικό τμήμα στη σημερινή του θέση και ενώ οι κάτοικοι της πόλεως με τους τουρίστες κάνουν τη βόλτα τους ή να πίνουν το καφέ τους δίπλα από τις μαούνες που φορτώνουν και ξεφορτώνουν ζωοτροφές, πτηνοτροφές και καλαμπόκι με σόγια.!!!
Δεν είναι εικόνα αυτή πόλης που προσπαθεί να ελκύσει τουρισμό. Δεν γίνεται αυτό σε καμία ευρωπαϊκή πόλη, γιατί θα πρέπει να γίνεται στη δική μας;
Άποψή μου είναι πως ότι συμβαίνει σε όλα τα λιμάνια του κόσμου έτσι να γίνει και στο δικό μας. Αν κάποιοι λίγοι αντιδρούν γιατί τους βολεύει η σημερινή κατάσταση, αυτούς το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να τους λάβει υπ΄όψιν και ούτε να ενδώσει στις πιέσεις των.
Το Εμπορικό τμήμα του λιμανιού πρέπει να φύγει από τη σημερινή του θέση. Να πάει στην ίδια πλευρά της πόλεως , εκεί που υπάρχουν και οι άλλοι εμπορικοί σταθμοί της ζωής της πόλεως, η ΒΙ.ΠΕ η Εθνική οδός, και στην προέκτασή της το Αεροδρόμιο.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η σημερινή αυτή εικόνα όπου περνούν από το κέντρο της πόλεως τα φορτωμένα από το λιμάνι φορτηγά αυτοκίνητα για να πάνε στην εθνική όδό και τη ΒΙΠΕ. Δεν είναι δυνατόν ένα εμπορικό λιμάνι που την περσινή χρονιά εξυπηρέτησε 22 μικρής χωρητικότητος πλοία να στέκεται εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το αλιευτικό τμήμα ομοίως πρέπει να μεταφερθεί αλλού και η περιοχή του Αγίου Θωμά και της Λασκάρας είναι ίσως μία καλή σκέψη, αφού υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος για κατασκευή ιχθυόσκαλας και έργα υποδομών. Όμως είπαμε από την αρχή αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι επιστήμονες και οι μελέτες.
Στην σημερινή θέση, σκέψη μου είναι να παραμείνει μόνο το τουριστικό τμήμα του λιμανιού, το οποίο όμως πρέπει να αναπτύξουμε και συμπληρώσουμε με την δημιουργία και επιβατικού τμήματος. Να συνδεθεί η πόλις μας με τα Ιόνια νησιά και την παράλια στεριά Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας με ακτοπλοϊκή γραμμή “δελφινιών” με έδρα τη Πρέβεζα αξιοποιώντας τις ομορφιές και αρχαιότητες της περιοχής μας.
Να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε σε προγράμματα κρουαζιέρας ως έδρα επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών. Ιδιαιτέρως θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του τόπου μας αν κατορθώναμε να πάρουμε και κάποια από τις ατμοπλοϊκές γραμμές Πάτρας- Ηγουμενίτσας-Πρίντεζι-Αγκώνα.
Με ισχυρό τουριστικό τομέα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τουριστικά και την σπάνιας ομορφιάς ακτογραμμή μας από Κυανή Ακτή έως τον Βράχο. Μόνο έτσι θα έρθουν επιχειρηματίες να επενδύσουν στον τουρισμό με πεντάστερα ξενοδοχεία, και καταλύματα.
Για να τα πετύχουμε όλα αυτά και άλλα πολλά, θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ οι τοπικές αρχές της περιφέρειας και του δήμου. Όμως η πρώτη και σπουδαιότερη απόφαση που πρέπει να πάρουν είναι:
Να αναθέσουν ΣΗΜΕΡΑ, αν και έπρεπε να το είχαν κάνει ήδη, την εκπόνηση μελετών στις πανεπιστημιακές σχολές ή τα μελετητικά γραφεία που αρχικώς προτείναμε και να ζητούν ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού.
Μόνο αυτή την απόφαση οφείλει και πρέπει να πάρει το δημοτικό συμβούλιο Πρεβέζης. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ !
Θεόφιλος Μ. Σπυράκος.