Μήπως οδηγούμαστε σε πολιτικές εξελίξεις;;;

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου *

Ακρίβεια και πανδημία πλήττουν Κυβέρνηση

  Σε πολύ πρόσφατο άρθρο-σχόλιο μου, είχα εκτενώς αναφερθεί στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία το μείγμα πανδημίας και ακρίβειας .

  Είχα μάλιστα τονίσει ότι αν η Κυβέρνηση συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να είναι το ίδιο αναποτελεσματική στη διαχείριση αυτών των σοβαρών προβλημάτων και δεν τολμήσει να πάρει δραστικότερα  μέτρα ώστε να μετριαστούν οι δραματικές επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία και την Οικονομία, τότε θα υποστεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της.

Τις τότε προβλέψεις μου έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία από όλες τις πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, στις οποίες καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών και έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον υπάρχει έντονη αμφισβήτηση, από την πλειοψηφία των πολιτών, στο πλεονέκτημα που μέχρι τώρα είχε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, περί “αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας”.

Το μήνυμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση και η επίπλαστη εικόνα που επιχειρούν να εμφανίσουν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης ότι “όλα είναι υπό έλεγχο”,  δεν είναι αρκετά για να επουλώσουν τις ρωγμές που έχουν ήδη προκληθεί στην εικόνα της Κυβέρνησης.

 Και πώς να γίνει αυτό όταν, από τη μια τα κρούσματα τραβούν την ανηφόρα και οι νεκροί φθάνουν πάλι σε τριψήφια νούμερα και από την άλλη η έκρηξη ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ;;

Η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το κλίμα, είναι φυσιολογική  και η μείωση των ποσοστών της ΝΔ και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, που φτάνει στα επίπεδα των εκλογών του 2019, με τις θηριώδεις διαφορές των 13-15 μονάδων να ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Και ενώ η Κυβέρνηση είναι εμφανές ότι χάνει δυνάμεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να μη καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας.

Από όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις μόνο το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να επωφελείται, αφού για πρώτη φορά καταγράφει διψήφια ποσοστά, ενώ τόσο από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και από τη μαζικότητα που παρατηρείται στις συγκεντρώσεις των υποψηφίων, είναι εμφανής η δυναμική που εμφανίζει, αλλά και η μεγάλη εκλογική του δεξαμενή…

Το ζητούμενο για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι, στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή της νέας ηγεσίας, αυτό το επικοινωνιακό και δημοσκοπικό πλεονέκτημα που έχει  κερδηθεί, να μη το αναλώσουν σε άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά να το μετατρέψουν σε σταθερό πολιτικό όφελος.

Η Κυβέρνηση αντιδρά με επιδόματα.

 Αν τα όσα περιέγραψα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθεί ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, που ενδεχομένως να ανατρέψουν τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.

 Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει αιφνιδιαστικά από το βήμα τη Βουλής μέτρα “για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων και των υγειονομικών, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, προσδοκώντας ασφαλώς να αναστρέψει την εικόνα της Κυβέρνησης.

 Το πολιτικό όμως παράδοξο είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη, καταφεύγοντας σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα, κάτι που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι “αυτού του είδους oi παροχές είναι αναποτελεσματικές”..

  Παροχές καλοδεχούμενες μεν από τους δικαιούχους, αλλά κατώτερες των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και όπως σωστά επισημάνθηκε δεν αποτελούν παρά «μια ασπιρίνη σε βαριά αρρώστια».

  Και το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, γιατί άραγε στη χώρα μας δεν  λαμβάνονται  αποτελεσματικότερα μέτρα, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

  Αναφέρω ενδεικτικά:

 Την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της υγειονομικής κρίσης..

  Τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, στην ενέργεια και στα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, για να προστατευτούν τα νοικοκυριά..

  Όσο το ερώτημα αυτό δε βρίσκει πειστική απάντηση, τόσο θα εντείνεται η φθορά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 * Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας