Να ανεγερθεί Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Πρέβεζα

Ανοικτή Επιστολή του Θεόφιλου Μ. Σπυράκου

Προς   :   Αξιότιμον Πρόεδρον  Δ.Σ  Δήμου Πρεβέζης, κον Αργυρό  Λεωνίδα          

Κοιν.  :   Γραφείο  Δημάρχου  κου  Νικολάου  Γεωργάκου

Κύριε  Πρόεδρε,

Θα ήθελα, να μεταφέρετε στους εκλεγμένους τοπικούς μας άρχοντες, την  αγωνία και ανησυχία πολλών συνδημοτών  και την δική μου προσωπικώς, για την συνεχιζόμενη περίεργη και ανεξήγητη αδιαφορία του οργάνου που έχετε την τιμή να προΐστασθε,  σε βασικά και χρονίζοντα άλυτα προβλήματα του Δήμου μας.

Ένα  χρόνο περίπου πριν, με άλλη μου  ανοιχτή επιστολή, που είχα αποστείλει στο προκάτοχό σας  είχα επισημάνει στο Δ.Σ. του δήμου μας  σε ποιες κατά την  γνώμη μου ενέργειες θα έπρεπε να είχατε προβεί για τις εορτές των 200 χρόνων από την Εθνική επανάσταση του 1821, χωρίς βεβαίως να εισακουστώ.  Αποτέλεσμα της αδιαφορίας σας  ο δήμος μας να μην ΤΙΜΗΣΕΙ όπως έπρεπε την μεγάλη αυτή ιστορική στιγμή.

Εφέτος, το 2022, έχουμε ως Έθνος μία ακόμη μεγάλη ιστορική χρονιά αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του έθνους των Ελλήνων. Αυτή λοιπόν η εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ και ΤΙΜΗΣ  πρέπει να τιμηθεί αναλόγως και δεόντως  με την  αντίστοιχη μεγαλοπρέπεια  που της αρμόζει.

Ο  Δήμος μας  ΕΠΡΕΠΕ να είχε ήδη φροντίσει για  την  ΑΝΕΓΕΡΣΗ  μεγαλοπρεπούς  ΜΝΗΜΕΙΟΥ  υπέρ των  ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΗΡΩΩΝ και θυμάτων, ΑΝΤΑΞΙΟ  της προσφοράς των προ γόνων μας  στην απελευθέρωση του Έθνους και το μεγάλωμα του κράτους μας.

Όμως παρακολουθώντας  τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες  που έχει ανακοινώσει ο δήμος μας διαπιστώνω και εγώ, όπως και οι περισσότεροι συνδημότες μας ότι είστε λίγο πιο πάνω από το ΜΗΔΕΝ και την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ σε προετοιμασία και προγραμματισμό αυτών. Σε καμία ενέργεια  αντάξια δεν προβήκατε  εκτός  ελαχίστων και υποτονικών.

Επειδή έχουμε και την περσινή ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ συμμετοχή στους εορτασμούς των 200 χρόνων λόγω αδιαφορίας και αδράνειά σας επανέρχομαι φοβούμενος ότι ακολουθείτε την ίδια πεπατημένη αποτυχημένη οδό, ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ σας ότι:

Την χρονιά που διανύουμε ο απανταχού της γής Ελληνισμός θα ΤΙΜΗΣΕΙ όπως αρμό ζει τα ΕΚΑΤΟ (100)  χρόνια που συμπληρώνονται από την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΕΘΝΙΚΗ καταστροφή, αυτή του 1922. Τούτη λοιπόν τη χρονιά ο δήμος μας θα πρέπει  να τιμήσει και αυτός αναλόγως τη μεγάλη θυσία των παππούδων μας, υπενθυμίζοντας στα παιδιά μας που οδηγεί τα Έθνη και τους λαούς η διχόνοια, με ανάλογες εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία, τις πλατείες και τους μαζικούς χώρους στην πόλη και τα χωριά του δήμου μας.

Όμως για να γίνουν αυτά πρέπει:

  1. Να προετοιμασθούν σωστά οι  προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να προστεθούν και άλλες. Αρχίζοντας από αύριο 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ  του Ποντιακού Ελληνισμού από τους απογόνους του ΑΤΤΙΛΑ και να ολοκληρωθούν την 14 Σεπτεμβρίου ημέρα ΜΝΗΜΗΣ της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
  2. Να επιλεγεί ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στο κεντρικότερο σημείο της πόλεως.
  3. Να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα για να πάει το εθνικό μήνυμα σε όλους, αν είναι δυνατόν, συνδημότες μας.
  4. Οι εκδηλώσεις αυτές ΠΡΕΠΕΙ να λάβουν χώρα στην πλατεία ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ.
  5. Στην πλατεία θα πρέπει ως τον Σεπτέμβριο να έχει ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ μεγαλοπρεπές και επιβλητικό ΜΝΗΜΕΙΟ  ΗΡΩΩΝ  αφιερωμένο  στην ΜΝΗΜΗ και τις ΘΥΣΙΕΣ   των θυμάτων  του Μικρασιατικού Ελληνισμού που για την διατήρηση του, στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ πατρίδες πρόσφεραν τις ζωές τους και το αίμα τους.                            
  6. Να προμηθευτεί τάχιστα ο δήμος μας γλυπτό καλλιτεχνικό μνημείο  το οποίο να τοποθετηθεί άμεσα στον συγκεκριμένο χώρο.

Καμία ολιγωρία, αδράνεια, αδιαφορία ή καθυστέρηση δεν θα είναι πλέον πιστευτή  και ανεκτή από την δημοτική μας κοινωνία.                        

Είναι μεγάλη ΝΤΡΟΠΗ και ΑΣΕΒΕΙΑ ΟΧΙ μόνο προς τους ΗΡΩΕΣ αλλά και τους εν ζωή συγγενείς των να είναι η πόλη μας μία από τις ΕΛΛΑΧΙΣΤΕΣ πόλεις της χώρας, που αν και έχει τα 2/3 των δημοτών μας με προσφυγική ρίζα ή συγγένειες να μην διαθέτει ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ στην Μικρασιατική καταστροφή.

                Κύριε  Πρόεδρε,

Σε μερικούς μήνες οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν. Ο δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος να τιμήσει αναλόγως τους ΗΡΩΕΣ μας. Ο χρόνος είναι αρκετός. Δικαιολογία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αν η δημοτική αρχή ΔΕΝ ολιγωρήσει, θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο Έθνος και την πατρίδα, ειδικότερα δε στους δημότες μας.

Αν για τον άλφα ή βήτα λόγο και με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες καθυστερήσει, αφήνοντας και την εφετινή χρονιά, όπως και την περσινή, να …περάσει χωρίς να πράξει το  Εθνικό αλλά και αυτοδιοίκητο της καθήκον ή έχοντας ελαχίστη έως μηδενική προσφορά, τότε ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ σας ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ και συλλογικές ΕΥΘΥΝΕΣ, οι οποίες θα σας συνοδεύουν εσαεί. 

Θα ΤΑΥΤΙΣΤΕΙΤΕ δε ΑΠΟΛΥΤΩΣ και ολοκληρωτικά με την πλέον αποτυχημένη δημοτική αρχή, αυτή που ήταν το 2012 όταν ¨εορτάσαμε¨ και κανείς δημότης  δεν το είχε πάρει είδηση, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του τόπου μας από τους Τούρκους.

Πράξτε λοιπόν το ΕΘΝΙΚΩΣ σωστό αλλά και το καθήκον σας που πηγάζει από το αξίωμά σας, και μην ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ  ούτε και να αδιαφορείτε για τους συνδημότες σας που οι περισσότεροι από τους μισούς έλκουν την καταγωγή τους από τα ΑΓΙΑ χώματα  των  ΑΛΥΤΡΩΤΩΝ και ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ πατρίδων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Και οι παππούδες των άλλων μισών πολέμησαν, και αρκετοί ΜΕΙΝΑΝΕ ΕΚΕΙ, στη Άγια γη της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ  για του Χριστού την πίστη την αγία και των Ελλήνων την ελευθερία. 

Με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση προς όλους σας.

Θεόφιλος  Μ.  Σπυράκος

Τ.Κ. Ωρωπός

Δήμου Πρεβέζης  

                                                                                                                                                                                     

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας