Να ενταχθεί η παραγωγή καλαμποκιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση, για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και η κτηνοτροφία

Την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού, με την ένταξή της στη συνδεδεμένη ενίσχυση, ώστε να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι κτηνοτρόφοι, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τριάντα έξι (36) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Τα διαθέσιμα αποθέματα καλαμποκιού για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης ζωοτροφών τείνουν να ακολουθούν μειωτική τάση με τον κίνδυνο της εξάντλησης τους είναι προ των πυλών. Παράλληλα, το κόστος των διαθέσιμων αποθεμάτων στην αγορά καλαμποκιού έχει εκτιναχθεί σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή που επικρατούσε προηγούμενες χρονιές, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό μαρασμό και αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να μην μπορούν να σιτίσουν τα ζώα τους. Ταυτόχρονα, τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών απειλούνται με λουκέτο από την έλλειψη του καλαμποκιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά παραγωγής ζωοτροφών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι απαραίτητες οι θεσμικές αλλαγές για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ένταξη της παραγωγής καλαμποκιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ταυτόχρονα, πέρα από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναγκαία μέτρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτείται άμεση ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία σε ζωοτροφές για την αποφυγή δυνητικά μιας επισιτιστικής κρίσης.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει, πρώτον, τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια καλαμποκιού, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία παραγωγής ζωοτροφών και να διασφαλιστεί η σίτιση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Δεύτερον, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές του καλαμποκιού και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ζωοτροφών που καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι. Τρίτον, αν προτίθεται να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού, ώστε να μπορεί η χώρα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους από το υψηλό κόστος στην τιμή του καλαμποκιού και τον κίνδυνο έλλειψής του στην αγορά»

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει, ανάμεσα σε άλλα, ανακατατάξεις στις εμπορικές διόδους, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα αποθέματα α’ υλών να είναι ελλειμματικά. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται ακόμη περισσότερο, με τις αποφάσεις ορισμένων χωρών να διακόπτουν τις εξαγωγές και το εμπόριο με άλλες χώρες.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει δυσμενώς και τη χώρα μας. Ανάμεσα στους κλάδους που πλήττονται άμεσα, είναι ο πρωτογενής τομέας και πιο συγκεκριμένα, ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεπάρκεια καλαμποκιού, που αποτελεί ένα από τα απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή ζωοτροφών. Η ανεπάρκεια αυτή  δημιουργεί αλυσιδωτή αντίδραση στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, καθώς ζώα που δεν σιτίζονται δεν μπορούν να παράγουν.

Τα διαθέσιμα αποθέματα καλαμποκιού για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης ζωοτροφών τείνουν να ακολουθούν μειωτική τάση και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κρήτη, ο κίνδυνος της εξάντλησής τους είναι προ των πυλών. Παράλληλα, το κόστος των διαθέσιμων αποθεμάτων στην αγορά καλαμποκιού έχει εκτιναχθεί σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή που επικρατούσε προηγούμενες χρονιές, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό μαρασμό και αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να μην μπορούν να σιτίσουν τα ζώα τους. Ταυτόχρονα, τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών απειλούνται με λουκέτο από την έλλειψη του καλαμποκιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά παραγωγής ζωοτροφών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι απαιτούνται θεσμικές αλλαγές για τη στήριξη της κτηνοτροφίας με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ένταξη της παραγωγής καλαμποκιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Πέρα από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναγκαία μέτρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτείται άμεση ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία σε ζωοτροφές για την αποφυγή δυνητικά μιας επισιτιστικής κρίσης.

Επειδή, το κόστος προμήθειας καλαμποκιού αλλά και γενικώς των ζωοτροφών έχει εκτιναχθεί στα ύψη,

Επειδή, οι εναπομείνασες ποσότητες καλαμποκιού είναι ανεπαρκείς και οι επιπτώσεις της έλλειψής του θα οδηγήσουν αλυσιδωτά στην αδυναμία σίτισης των ζώων και κατά συνέπεια σε διατροφική έλλειψη  σε κρέας, γάλα, τυρί, γιαούρτι και λοιπά κτηνοτροφικά προϊόντα,

Επειδή, οι συνέπειες της έλλειψης σε καλαμπόκι είναι ορατές σε όλο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας και θα επηρεάσει όχι μόνο τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας αλλά και τον μεταποιητικό κλάδο των κτηνοτροφικών προϊόντων,

Επειδή, ιδιαίτερα για τις κτηνοτροφικές μονάδες των νησιών στο συνολικό κόστος της προμήθειας καλαμποκιού προστίθεται και το μεγαλύτερο κόστος  μεταφοράς του,

Επειδή, δεν είναι γνωστό το πότε θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στις εισαγωγές καλαμποκιού,

Επειδή, κινδυνεύει άμεσα η επισιτιστική επάρκεια της χώρας και η βιωσιμότητα των ελληνικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια καλαμποκιού, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία παραγωγής ζωοτροφών και να διασφαλιστεί η σίτιση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές του καλαμποκιού και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ζωοτροφών που καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι;
  • Προτίθεται να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού, ώστε να μπορεί η χώρα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Ελισάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστε επίσης

One Thought to “Να ενταχθεί η παραγωγή καλαμποκιού στη συνδεδεμένη ενίσχυση, για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και η κτηνοτροφία”

  1. Δημήτρης

    Κωστάκη το 24% ΦΠΑ που είχατε βάλει στις ζωοτροφές το θυμάστε; είχα πάρει άχυρα με 24% ΦΠΑ ρεζιληδες ούτε για αντιπολίτευση δεν κάνετε

Αφήστε το Σχόλιό σας