Να λειτουργήσει άμεσα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ιωαννίνων 

Την άμεση σύσταση Τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα, υπαγόμενη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούν με Ερώτησή τους στον αρμόδιο Υπουργό οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που εκλέγονται στην Ήπειρο, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης, Κώστας Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Ηπειρωτών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεχιζόμενη έλλειψη ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Ήπειρο με έδρα τα Ιωάννινα, όπου εδρεύει και το Εφετείο, δημιουργεί μια σειρά προβλήματα ως προς την ταχεία απονομή δικαιοσύνης και την λιγότερη ταλαιπωρία των πολιτών.

Ειδικότερα, βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας και ειδικότερα του Νόμου 3772/2009 (άρθρο 1), για την οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας προβλέπεται η σύσταση Τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα, υπαγόμενη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του Νόμου 3772/2009, η κατά τόπο αρμοδιότητα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων. Εντούτοις, μέχρι σήμερα και παρά τα όσα προβλέπει η ισχύουσα Νομοθεσία, δεν έχει συσταθεί Τοπική Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Ιωάννινα, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί αντίστοιχα Εφετείο.

Με βάση τα παραπάνω οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να συσταθεί Τοπική Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Ιωάννινα, όπως άλλωστε προβλέπει η ισχύουσα Νομοθεσία.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα, 22/09/2022

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: «Σύσταση Τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας με έδρα τα Ιωάννινα»

Μια σειρά προβλήματα ως προς την ταχεία απονομή δικαιοσύνης και την λιγότερη ταλαιπωρία των πολιτών, δημιουργεί η συνεχιζόμενη έλλειψη ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Ήπειρο με έδρα τα Ιωάννινα.

Βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας και ειδικότερα του Νόμου 3772/2009 (άρθρο 1), για την οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας προβλέπεται η σύσταση Τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα, υπαγόμενη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του Νόμου 3772/2009, η κατά τόπο αρμοδιότητα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα και παρά τα όσα προβλέπει η ισχύουσα Νομοθεσία, δεν έχει συσταθεί Τοπική Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Ιωάννινα, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί αντίστοιχα Εφετείο.

Επειδή, η παρούσα κατάσταση δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες, ειδικά σε μια ευαίσθητη στιγμή απέναντι σε προσφιλή τους πρόσωπα, σε μια ολόκληρη περιοχή,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να συσταθεί Τοπική Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Ιωάννινα, όπως άλλωστε προβλέπει η ισχύουσα Νομοθεσία;  

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Τζούφη Μερόπη

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας