Ο Δήμος Πρέβεζας οφείλει έστω και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του για τον ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ

                                                     Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

Πριν από 1 ακριβώς χρόνο, με σχετικό άρθρο κατέγραφα κάποιους προβληματισμούς για το έργο του οδοφωτισμού στο Δήμο Πρέβεζας.

 Ο τίτλος του  ήταν: «Αμείλικτα ερωτήματα για το έργο του οδοφωτισμού»…

Ήταν πρόσφατη η ακύρωση των σχετικών διαγωνισμών στους Δήμους Ιωαννίνων και Πρέβεζας, από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Στα ερωτήματα που τότε έθεσα, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμιά πειστική απάντηση.

Επανέρχομαι στο θέμα, μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ενέκρινε το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού , αναδεικνύοντας ως προσωρινό ανάδοχο του έργου την ένωση εταιρειών  INTRAKAT και ΟΜΕΧΟΜ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε .

Μια απόφαση που μετά από πολλές αναβολές, ακυρώσεις και αντιπαραθέσεις μας οδηγεί νομοτελειακά στην παραχώρηση του δημοτικού φωτισμού στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, για τα επόμενα μάλιστα 12 χρόνια…

“Μόνο ο κ. Γεωργάκος προβλέπει σημαντικό οικονομικό όφελος”

Αξίζει νομίζω, για όσους δεν γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση, να υπενθυμίσω μερικά στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο έργο:

  1. Την ευθύνη του σχεδιασμού, της μελέτης και της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του προγράμματος ELENA.
  2. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 8.956.139 ευρώ, τα οποία και θα πληρωθούν από τους δημότες Πρέβεζας, ενώ η σύμβαση που θα υπογραφεί αφορά την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, καθώς και τη διαρκή συντήρηση τους, σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Πρέβεζας.
  3. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων έχουν κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή τους στην συγκεκριμένη επιλογή της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη το θέμα να επανέλθει προς νέα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  4. Για την Αυτοδιοίκηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και  η αύξηση του ενεργειακού κόστους από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, είναι  τα πιο καυτά και επίκαιρα θέματα.
  5. Ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα δεσμεύσει το Δήμο για πολλά χρόνια, απαιτεί σοβαρούς και υπεύθυνους χειρισμούς και δεν μπορεί  να αποφασίζεται μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, η οποία ως γνωστόν λειτουργεί με τις τεχνητές πλειοψηφίες, που δημιούργησαν “οι έωλες ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου”…  
  6. Πολλοί Δήμαρχοι της Ηπείρου έχουν δημόσια  δηλώσει ότι αποχώρησαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ELENA, καθώς  “έβαλαν κάτω τα νούμερα και διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις δεν είναι προς το συμφέρον των Δήμων και  επιπλέον δεν ήθελαν  πολιτικά να παραχωρήσουν το δίκτυο φωτισμού σε κάποιον ιδιώτη για 12 χρόνια”.
  7. Μόνο ο Δήμαρχος Πρέβεζας τα βλέπει όλα ρόδινα και δηλώνει με περισσή ελαφρότητα ότι « το συγκεκριμένο έργο είναι πρωτοποριακό στην εκτέλεσή του και δίνει τη δυνατότητα να αλλαχθούν τα 8.500 φωτιστικά στο οδικό δίκτυο με σύγχρονους λαμπτήρες, έχοντας σημαντικό οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας  και τη συντήρηση τους…»

“Στερούνται της απαραίτητης πολιτικής νομιμοποίησης για το έργο”

Η άποψη μου είναι γνωστή και την επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά:

 Η συγκεκριμένη επιλογή είναι λαθεμένη και αυτή η εμμονή για μια ασύμφορη σύμβαση, που θα δεσμεύσει το Δήμο Πρέβεζας για τα επόμενα 12 χρόνια, εύλογα δημιουργεί καχυποψία για τη σκοπιμότητά της .

Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη ο χρόνος για να παγώσουν οι  διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη και να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του δημοτικού οδοφωτισμού..

Ο κ. Γεωργάκος οφείλει να αντιληφθεί ότι  για το συγκεκριμένο θέμα στερείται της απαραίτητης πολιτικής νομιμοποίησης και θα πρέπει έστω και καθυστερημένα να απαγκιστρωθεί από τις σκοπιμότητες και τις λαθεμένες επιλογές της Περιφέρειας Ηπείρου.

Άλλωστε και μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες χρονοβόρες διαδικασίες και να αναλάβει ο ανάδοχος του έργου, θα έχει ολοκληρωθεί  η θητεία της παρούσης Δημοτικής Αρχής. 

Ας αφεθεί λοιπόν η επόμενη Δημοτική Αρχή, όποια κι αν είναι αυτή, που θα έχει νωπή τη λαϊκή εντολή, να πάρει τις αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον του Δήμου Πρέβεζας.

*Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας