Οι δημοσκοπήσεις οδηγούν σε πολιτικές εξελίξεις..

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

“Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία της στιγμής”

Έχει ειπωθεί πολλές φορές και από πολλούς, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν ασφαλή πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά είναι “μια φωτογραφία της στιγμής”…

Επειδή όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καλύτερος και επιστημονικότερος τρόπος ανίχνευσης των διαθέσεων του εκλογικού σώματος και παρά τις κατά καιρούς αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα τις λαμβάνουν πολύ σοβαρά στη χάραξη της στρατηγικής τους.

Και αυτό ανεξάρτητα των επιφυλάξεων που διατηρούν γι’ αυτές ή του τι δηλώνουν δημόσια τα στελέχη των κομμάτων. Αν δηλ. κάποιοι δημόσια τις αμφισβητούν και τις θεωρούν “στημένες” ή αν ακόμα “τις έχουν γραμμένες”, όπως δήλωσε πρόσφατα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατά την άποψή μου, επειδή “μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις” , θα ήταν φρονιμότερο αντί να τις ξορκίζουν, να διαβάζουν και να αναλύουν σωστά και τα ποσοτικά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.. Πολύ δε περισσότερο αν οι φωτογραφίες αυτές είναι και πολλές και σχεδόν ταυτόσημες….

“ Η αντιπολίτευση δεν εισπράττει τη φθορά της Κυβέρνησης”

Μετά από αυτόν τον μακρύ, αλλά απαραίτητο πρόλογο, ας δούμε συνοπτικά κάποια από τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Για μια ακόμη φορά γίνεται σαφές ότι η αντιπολίτευση και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν εισπράττουν από τη φυσιολογική φθορά της Κυβέρνησης, καθώς παρατηρούμε ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες το μεν κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραμένει μακράν των εκλογικών ποσοστών του, ενώ τα άλλα κόμματα και κυρίως το ΚΙΝΑΛ ανεβοκατεβαίνει 1-2 μονάδες, χωρίς ουσιαστικά να διαφαίνεται κάποια αισθητή τάση ανόδου.

Και όλα αυτά, παρά τα λάθη, τις αστοχίες, τις ολιγωρίες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης σε μια σειρά θεμάτων και ιδιαίτερα στην πανδημία και παρά το γεγονός ότι το κλίμα στην κοινωνία αλλάζει αργά, αλλά σταθερά.

Παρ’ όλα αυτά λοιπόν και σύμφωνα πάντα με όσα οι ερωτώμενοι των δημοσκοπήσεων δηλώνουν, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να ανακάμπτει και μάλιστα 2 χρόνια μετά τις εκλογές η διαφορά στην πρόθεση ψήφου, σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες κοινής γνώμης παραμένει σε διψήφια νούμερα, ενώ ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης υπολείπεται κατά πολύ του κ. Μητσοτάκη, στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός…

Από τα στοιχεία επίσης των ερευνών προκύπτει ότι, αυτοί που απογοητεύονται από τη Νέα Δημοκρατία δεν κατευθύνονται ακόμη προς συγκεκριμένα κόμματα. Είναι μεν «κοψοχέρηδες», διστάζουν όμως να το παραδεχτούν και για την ώρα προτιμούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα τα ευρήματα είναι, η παγιωμένη άποψη ότι αν γίνουν σύντομα εκλογές, θα τις κερδίσει με απόλυτη βεβαιότητα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό δεν νομίζω ότι περνά απαρατήρητο από τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.

“ 2+ 1 οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη”

Εδώ και αρκετό καιρό, σε σχετικό άρθρο τόνιζα, ότι ο κ. Μητσοτάκης κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων που αρχίζουν να εμφανίζονται, θα υποχρεωθεί να προσφύγει εντός του έτους σε πρόωρες εκλογές, με βασικό αίτημα την ανανέωση της λαϊκής εντολής και την επανεκκίνηση της οικονομίας..

Ο ακριβής χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της πανδημίας.

Είχα μάλιστα τότε ισχυριστεί και συνεχίζω να το πιστεύω, ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση, προκειμένου να αξιοποιήσει το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει σταθερά η ΝΔ, προκειμένου να πετύχει 2+1 στόχους:

Να ξεπεράσει το “σκόπελο της απλής αναλογικής”, να αλλάξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα από κάποιους “ενοχλητικούς” Βουλευτές και το κυριότερο όλων, να πετύχει το πολυπόθητο “2+4 χρόνια”, που αποτελεί κίνητρο για κάθε Πρωθυπουργό.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε πει ότι «στην πολιτική καλύτερα να βλέπεις, παρά να προβλέπεις..».

Όμως προσωπικά επιλέγω την πρόβλεψη, ότι το φθινόπωρο θα έχουμε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις….

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας