Ομιλία Στέργιου Γιαννάκη για τον Προϋπολογισμό του Οικ.Έτους 2021

“Είναι θεωρώ κοινώς αποδεκτό ότι ο συζητούμενος Προϋπολογισμός για το 2022, συντάχθηκε σ’ ένα περιβάλλον παγκόσμιας αβεβαιότητας, τόσο λόγω των εξελίξεων στο θέμα της πανδημίας όσο και στις διαμορφούμενες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, κυρίως λόγω του κόστους της ενέργειας.

Είναι σαφές ότι με πλήρη την εξέλιξη της πανδημίας την χρονιά που πέρασε, η Κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία με την πρωτόγνωρη σε ύψος ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και των ανέργων, των ΑΜΕΑ, των υγειονομικών και γενικά των ευάλωτων συμπολιτών μας, ενίσχυση που φτάνει για την διετία 21-22 στα 43,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μ ε τον Προϋπολογισμό του 2022, επιχειρείται η ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την πανδημία, η επιστροφή στην κανονικότητα με δυναμικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου το άλμα ανάπτυξης για την μετα-κορωνοϊό εποχή.

Είναι αυτό εφικτό;

ΝΑΙ, είναι.

Γιατί ήδη μέχρι τώρα διαψεύστηκαν όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε η Αντιπολίτευση και για το 2020 και για το 2021: Ισχυρίζονταν ότι θα είχαμε μείωση ανάπτυξης και είχαμε αύξηση. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση μιλούσε για καινούργια φορολόγηση και είχαμε μείωση.

Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε εξοντωτική φορολογία, εμείς επιλέγουμε τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.

Η Κυβέρνηση πήρε την ανεργία το 2019 στο 18,5% και τον Σεπτέμβρη του 2021 την έφτασε στο 13%

Με τον νέο Προϋπολογισμό δημιουργείται ένα ισχυρότερο δίχτυ προστασίας των πολιτών με νέες φοροελαφρύνσεις και την αναθέρμανση της αγοράς εργασίας,

Αφού:

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 24 στο 22%.

Είναι η δεύτερη μείωση που πραγματοποιεί αυτή η κυβέρνηση, αφού είχε προηγηθεί η μείωση από το 28% στο 24%.

Επεκτείνεται η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022.

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80%.

Επεκτείνεται και για το 2022, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

Μειώνεται για 3 χρόνια κατά 30% του ποσού που προκύπτει από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

Εισάγεται η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δαπανών που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσαυξημένων κατά 100%.

Παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά έως τον Ιούνιο του 2022.

Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει επιβάλλει ούτε ένα νέο φόρο, αλλά από την πρώτη μέρα της θητείας της υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Αυτές οι επιλογές οδηγούν σε ένα νέο επενδυτικό κλίμα.: π.χ. στον Νομό μου μετά από μια μακρά άνυδρη περίοδο σε ότι αφορά τις επενδύσεις , άρχισαν να δρομολογούνται νέες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, αλλά και μεγάλες στον τουριστικό τομέα, που προοιωνίζουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέληστην τοπική οικονομία.

Με ετούτο τον Προϋπολογισμό για το 2022, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον τομέα της δημόσιας υγείας αυξημένες κατά 40 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με εκείνες του 2021.

Οι τακτικές κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται το 2022. Η δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνεται κατά 759 εκατ. ευρώ, ενώ και οι τακτικές δαπάνες του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , αυξάνονται κατά 155 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις από τα 29,477 δισ. ευρώ στα 29,793 δισ. ευρώ και αύξηση της δαπάνης για τα οικογενειακά επιδόματα από τα 1,087 δισ. ευρώ στα 1,102 δισ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων.

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι το 30% σχεδόν των προσλήψεων που θα κάνει το Δημόσιο, θα γίνουν στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση:

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που δεν έχουν εξειδικευτεί λόγω της δυναμικής μορφής του φαινομένου, αλλά και δαπάνες που συνδέονται με την έκτακτη βοήθεια στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος θέρμανσης, της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και άλλα.

Βασικός συντελεστής για την οικονομική ανάπτυξη, είναι η αξιοποίηση της μεγάλης ευκαιρίας που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, που σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 μπορεί να εξασφαλίσει για την χώρα οικονομική αποτελεσματικότητα, περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κλιματική κρίση εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μεταξύ των άλλων και οι καταστροφές που υπέστησαν οι συμπατριώτες μου σ’ ολόκληρο τον Νομό Πρεβέζης αυτές τις μέρες.

Οι πληγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα είναι ανοιχτές για πολύ καιρό, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός θα παρέμβει αποτελεσματικά και άμεσα για την επούλωσή τους.

Τελειώνω λέγοντας ότι τελικά κανείς δεν περίμενε ότι μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία η χώρα μας θα ανέκαμπτε με αυτούς τους ρυθμούς , που είναι ψηλότεροι από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω ένα δύσκολο παρελθόν και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.”

Στέργιος Γιαννάκης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας