Πανσέληνος στην Αρχαία Κασσώπη με χορούς και τραγούδια της Ηπείρου

Στις 12 Αυγούστου στην Αρχαία Κασσώπη, υποδεχόμαστε την πανσέληνο με χορούς και τραγούδια της Ηπείρου.

Στις 9 το βράδυ συναυλία με το παραδοσιακό συγκρότημα «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ» το οποίο αποτελείται από τον Δημήτρη Ρίζο στο κλαρίνο, τον Γιώργο Φλούδα στο βιολί, τον Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα στο λαούτο, τη Μαριφένια Ρίζου επίσης στο λαούτο, τη Ματίνα Τζήκα στα κρουστά και τον Δημήτρη Τσίπρα στο τραγούδι.

Ένα μουσικό σχήμα που ξεκίνησε το 2004 και επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση ‘φυσικών’ οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαγούτων και κρουστών (ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), με φωνητική “συλλογικότητά” εκεί όπου απαιτείται και σολιστική “εναλλαγή” των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά (και όχι μόνον) μέρη.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Φορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων θα παρουσιάσει αστικούς σκοπούς των Ιωαννίνων. Ένα τμήμα το οποίο ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί ένα πολύκεντρο δραστηριοτήτων που εκτός του εκπαιδευτικού μέρους με 1.500 σχεδόν μαθητές ως σήμερα, περιλαμβάνει διοργανώσεις παραστάσεων και συναυλιών ειδικής θεματολογίας, σεμιναρίων, συνεδρίων, φεστιβάλ, παράλληλων εκδηλώσεων και συμμετοχή σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με πλήθος ευμενών κριτικών και διακρίσεων.

Υπεύθυνοι διδασκαλίας των ενήλικων Τμημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας.

Σκοπούς της Θεσπρωτίας θα μας παρουσιάσει ο Επιμορφωτικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος “ΑΧΕΡΩΝ”. Ένας σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε το 1990 στο Καναλάκι με στόχο την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διδάσκει την γνήσια χορευτική παράδοση της πατρίδος μας και συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο του Δήμου Πάργας, αλλά και σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διατηρεί ιματιοθήκη με ιδιόκτητες παραδοσιακές στολές από την Ήπειρο , την Μακεδονία και τα Νησιά. Διατηρεί τμήματα παραδοσιακών χορών με περίπου 60 χορευτές , παιδικά , αρχαρίων και το τμήμα των προχωρημένων ενηλίκων που λαμβάνει μέρος στις παραστάσεις. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Παύλος Σωτηρίου.

Στο τέλος το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πρεβέζης θα μας παρουσιάσει χορούς της περιοχής μας. Το Τμήμα αυτό των Παραδοσιακών χορών δημιουργήθηκε το 1985 με σκοπό την διατήρηση και την διάδοση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της Ηπείρου αλλά και του ευρύτερου Ελληνικού χώρου. Έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, σε διεθνή Φεστιβάλ και σε πόλεις του εξωτερικού που ανθούν Ελληνικές Παροικίες .

Οι φορεσιές του είναι πιστά παραδοσιακά αντίγραφα, κατασκευασμένες από λαϊκούς τεχνίτες με μεράκι και μεγάλη προσοχή.Λειτουργούν τμήματα παιδικά με 85 ( παιδιά ) & ενηλίκων με 160 (μικτά – γυναικεία). Χοροδιδάσκαλος είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Αλέξανδρος Καρτεζίνης.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Μαριάννα Πολίτη.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας

Θεόδωρος Δράκος

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας