Πάργα: Με αλλοίωση από μεγάλο αιολικό “εργοστάσιο” κινδυνεύει η «Νύμφη της Ηπείρου»

Γραφικοί μικροί κολπίσκοι, πολυάριθμες αμμουδερές παραλίες, πολύχρωμα παραδοσιακά σπιτάκια και από πάνω τους να δεσπόζει ένα επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο. Αυτή είναι η Πάργα, που όσες/οι την έχουν επισκεφτεί, την έχουν κρατήσει για πάντα στη μνήμη τους.

Όμως τώρα, στην εποχή που κάθε ομορφιά μπορεί πλέον να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους και τις υποτιθέμενης «σωτηρίας του πλανήτη», η εικόνα που βλέπετε κινδυνεύει να μείνει μονάχα μια ανάμνηση.Στα τέλη του περασμένου έτους, στις 22/12/2021 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή των δύο βιομηχανικών αιολικών σταθμών (πρόκειται επί της ουσίας για ένα ενιαίο έργο) της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΒΕΖΑ (θυγατρική του ομίλου MOTOR OIL) στα Όρη Πάργας, σε απόσταση μόλις 3,5 χλμ. από την πόλη της Πάργας.

Αυτό σημαίνει πως οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας εγκρίθηκαν και πλέον υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί άδεια εγκατάστασης για το έργο και να ξεκινήσει η κατασκευή του.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι ΑΕΠΟ δόθηκαν παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου (25/06/2021) και της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Θεσπρωτίας (21/10/2021).

Για άλλη μια φορά η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» γίνεται χωρίς κανένα σεβασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Την έκδοση των ΑΕΠΟ ακολούθησε στις 14/03/2022 η έγκριση των ΜΠΕ και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με δύο αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή της Υπουργού Λίνας Μενδώνη.Το έργο είναι μεγάλων διαστάσεων, καθώς αποτελείται από 14 βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, από τις οποίες οι 8 είναι τύπου Enercon E-147 (ύψος 199,50 μ.) και οι 6 τύπου Enercon E-160 (ύψος 200 μ.).

Το συνολικό εγκατεστημένο δυναμικό του έργου θα είναι 73MW. Eκτός από τις ανεμογεννήτριες, προβλέπονται και τα συνηθισμένα συνοδά έργα των αιολικών (δρόμοι, πλατείες απόθεσης υλικών, πυλώνες, καλώδια, υποσταθμός).Η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και η αλλοίωση του τοπίου αναμένεται τεράστια. Μεγάλο τμήμα του έργου θα κατασκευαστεί μέσα στο καταφύγιο άγριας ζωής «Κρανιά – Μετζεβελιός», ενώ υπάρχει άμεση γειτνίαση με προστατευόμενους υδροβιότοπους Natura 2000.

Για αυτό άλλωστε η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτρ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Θεσπρωτίας τονίζει πως «θα δυσχεραίνεται σε απρόβλεπτο βαθμό η μετακίνηση των άγριων μεταναστευτικών πουλιών και το καταφύγιο της άγριας πανίδας». Παράλληλα επισημαίνεται πως «θα επηρεαστεί αρνητικά η ελεύθερη βόσκηση των αγελαίων, βοοειδών και αιγοπροβάτων της περιοχής».

Η γνωμοδότηση της Περ. Ηπείρου, από την πλευρά της, εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, υπογραμμίζει την έκταση και τις επιπτώσεις που θα έχει η οδοποιία με δρόμους μεγάλου πλάτους στο έντονο ανάγλυφο του βουνού, καθώς και το πρόβλημα που θα προκύψει από την απόρριψη των αδρανών υλικών των διανοίξεων (κοινώς μπάζα) στο περιβάλλον. Επίσης, η περιοχή είναι δασική, άρα θα χρειαστεί να καταστραφεί και μεγάλο τμήμα δάσους.

Εντύπωση προκαλεί και η εγγύτητα του έργου στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη απόσταση κάθε πόλης/χωριού από την κοντινότερη ανεμογεννήτρια είναι:Πάργα: 3.5 χλμ.Ελευθέρι: 3.4 χλμ.Καταβόθρα: 1.9 χλμ.Μαργαρίτι: 3.8 χλμ.Καρτέρι: 2 χλμ.Πέρδικα: 5 χλμ.Αυτό σημαίνει μια τεράστια υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, λόγω της βάναυσης αλλαγής του τοπίου, της φωτορύπανσης και της ηχορύπανσης. Καταλυτικό εκτιμούμε πως θα είναι και το χτύπημα στον τουρισμό της περιοχής, ειδικά στην Πάργα, που τα τελευταία χρόνια υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω της φυσικής της ομορφιάς.Μπορείτε να δείτε τις ακριβείς τοποθεσίες των 14 ανεμογεννητριών στον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ): https://geo.rae.gr/

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσουμε την οριστική αλλοίωση της Πάργας και της γύρω περιοχής, και αυτός είναι ο κοινός μας αγώνας!

Οι νησίδες του Αιγαίου και τα Άγραφα δείχνουν το δρόμο! Μπορούμε, με οδηγό την τοπική κοινωνία, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Αριθμοί Διαδικτυακών Αναρτήσεων στη Διαύγεια:Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων:

ΨΧΑ9ΟΡ1Γ-ΗΥΕ, ΨΑΕΒΟΡ1Γ-4ΥΨΕγκρίσεις των ΜΠΕ από το ΥΠΠΟΑ: ΨΠΚ04653Π4-41Υ, 9ΔΧΣ4653Π4-ΦΧΒΑρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου: 6ΧΓΒ7Λ9-54Ψ

Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας