ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας : 10 χρόνια χωρίς Βουλευτή.. 

Ένας απολογισμός από το όχι και τόσο μακρινό… 2012

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου*

Πριν 10 χρόνια και κάτι μέρες και συγκεκριμένα  στις 17 Ιουνίου 2012, διεξάγονται στη χώρα πρόωρες εθνικές εκλογές.

 Είχαν προηγηθεί οι εκλογές της  6ης  Μαΐου, από τις οποίες όμως δεν έγινε εφικτό να σχηματιστεί Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να διαλυθεί πρόωρα η Βουλή.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, είναι το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Μαΐου, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε την ψήφο των πολιτών του νομού και κατάφερε παρά τις πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες να διατηρήσει την βουλευτική έδρα, την οποία ως κόμμα κατείχε συνεχώς από το 1977.

  • Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2012 εξέλεξε μόλις 41 Βουλευτές, από τους 160 που είχε εκλέξει στις εκλογές του 2009. .

 Στις εκλογές του Ιουνίου, επειδή ήταν πρόωρες,  το ψηφοδέλτιο καταρτίστηκε με τα ίδια μεν πρόσωπα, αλλά με λίστα.

Επικεφαλής τέθηκε ο εκλεγμένος Βουλευτής και ακολούθησαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ανάλογα με τους σταυρούς που είχαν πάρει στις εκλογές του Μαΐου. .

Στην επόμενη φωτογραφία είναι τα επίσημα αποτελέσματα των 2 εκλογικών αναμετρήσεων (Μαΐου και Ιουνίου του 2012), για τα 3 μεγαλύτερα κόμματα στο νομό Πρέβεζας.                                                                                   

Από τα παραπάνω επισημαίνω τα εξής:

  1. Στις εκλογές του Μαΐου, τις 2 βουλευτικές έδρες κέρδισαν η ΝΔ (Δημ. Τσουμάνης) και το ΠΑΣΟΚ (Βασ. Ιωάννου).
  2. Το ΠΑΣΟΚ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μόλις 721 ψήφων, (ποσοστιαία διαφορά 1,8 %).
  3. Στις εκλογές του Ιουνίου, τις βουλευτικές έδρες κέρδισαν η ΝΔ (Δημ. Τσουμάνης) και ο ΣΥΡΙΖΑ (Κωσ. Μπάρκας).
  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ  κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με διαφορά 4.546 ψήφων, (ποσοστιαία διαφορά 11,4%) .
  5. Μεταξύ των 2 εκλογικών αναμετρήσεων (Μαΐου& Ιουνίου), το ΠΑΣΟΚ έχασε 970 ψήφους, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε  4.300 ψήφους..
  6. Έκτοτε και για 10 χρόνια, τις Βουλευτικές έδρες στο νομό Πρέβεζας μοιράζονται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ::

1ο : Όσοι, ακόμη και σήμερα, επιμένουν να παρερμηνεύουν τα τότε αποτελέσματα, ισχυριζόμενοι διάφορα ανυπόστατα, καλά θα κάνουν να τα ξαναδιαβάσουν προσεκτικά.

 Θα διαπιστώσουν ότι τον Ιούνιο του 2012, το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την έδρα στο νομό επειδή δεν ήταν καλό το ψηφοδέλτιο ή δεν υπήρχε η αναγκαία συνοχή.

Πολύ περισσότερο γι’ αυτή την απώλεια, δε φέρει την παραμικρή ευθύνη ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου…

Το αντίθετο μάλιστα, καθώς και στις 2 εκλογικές αναμετρήσεις, που διεξήχθησαν σε συνθήκες έντονης πολιτικής πόλωσης και εσωκομματικής ίντριγκας και παρότι δέχτηκε πρωτοφανή πόλεμο λάσπης, έδωσε έναν αξιοπρεπή, σκληρό και έντιμο αγώνα για την Παράταξη.

Απλά, όπως αποδείχτηκε εκ του τελικού αποτελέσματος, ήταν ένας αγώνας άνισος…

 2ο:Στις 17 Ιουνίου 2012, τη βουλευτική έδρα στην Πρέβεζα και σε όλες τις διεδρικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας, τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής συγκυρίας της εποχής (χρεωκοπία, μνημόνια, τρόικα κλπ) και συγκεκριμένων λαθεμένων επιλογών, που “εξαΰλωσαν” πολιτικά το ΠΑΣΟΚ.

3Ο: Για να ξανακερδίσει στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ , τη μία έδρα της Πρέβεζας, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, ούτε οι δημοσκοπικές εξάρσεις, που δημιουργούν ίσως κάποιον πρόσκαιρο ενθουσιασμό ..

Για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο νομό, απαιτείται διαρκής αγώνας, συλλογική προσπάθεια, σύγχρονος και πειστικός πολιτικός λόγος και βεβαίως ισχυρά & ενωτικά ψηφοδέλτια.

Τα παραπάνω ας τα έχουν κατά νου τα τοπικά στελέχη και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς «για να γυρίσει ο ήλιος , θέλει δουλειά πολύ…» !!!

*Ο Βασίλης Ιωάννου, υπήρξε Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας