Πρέβεζα: «Καυτή πατάτα» η μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε, αγαπητοί μου φίλοι, τις τελευταίες μέρες στο νομό με την αναμενόμενη αλλά εκτός λογικής απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την οποία επικύρωσε και σφράγισε την, από το προηγούμενο φθινόπωρο,   παράτυπη και καταστροφική απόφαση των καθηγητών του τμήματος  Λογιστικής   και Χρηματοοικονομικής   που απεφάσισε τη μεταφορά του από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω το όλον θέμα αντικειμενικά, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες  αλλά και χωρίς να διστάσω ή να φοβηθώ τίποτα και κανέναν.

Μέθοδο και τακτική την οποία άλλωστε ακολουθώ σε ολόκληρη την κοινωνικοπολιτική μου πορεία στα κοινά του τόπου μας. Παρακαλώ λοιπόν τους αναγνώστες του αντικειμενικού έγκυρου και φιλόξενου PREVEZAFOX να αφιερώσουν  5  λεπτά για να γνωρίσουν την αλήθεια που επιμελώς κάποια κομματικά όργανα και ντόπιοι πολιτικοί κρύβουν και παραποιούν, αποπροσανατολίζοντας και εξαπατώντας τους συμπατριώτες μας.

Το πρόβλημα αγαπητοί συμπατριώτες για τους επαΐοντες υπήρχε και σιγόκαιγε από το 2017. Ήταν ζήτημα χρόνου και σκοπιμοτήτων πότε θα ανέρχονταν στην επιφάνεια.

Ήρθε λοιπόν και έσκασε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο όταν ο σύλλογος των καθηγητών του Τμήματος , εικοσιτέσσερις (24) εν συνόλω άνθρωποι όλοι ξένοι με την Πρέβεζα εκτός τριών ,αποφάσισαν με μόνο κριτήριο το στενό προσωπικό και συντεχνιακό συμφέρον τους και εις βάρος ενός ολόκληρου νομού ,  να μεταφέρουν την έδρα του Τμήματος από την πόλη μας στα Γιάννενα.

Αυτοί λοιπόν  είναι οι άνθρωποι  που στη συνεδρίαση του προηγούμενου Σεπτεμβρίου εντελώς παρατύπως αφού δεν κατοικούσαν στην πόλη μας όπως ήταν υποχρεωμένοι και χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι ,αποφάσισαν να φύγει το τμήμα από τον τόπο μας.

Στο εύλογο ερώτημα κάποιων αν οι καθηγητές παρανόμησαν η απάντηση είναι όχι. Στηριχτήκαν στους δύο νόμους τον 4485/2017 και στο άλλο νόμο το 2018 περί ανωτατοποίησης  των ΤΕΙ, που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε νομοθετήσει και ψηφίσει.

Ως δικαιολογία λοιπόν χρησιμοποίησαν ψευδώς τα επιχειρήματα ότι η σχολή δεν είναι βιώσιμη και λειτουργική στην Πρέβεζα εξαιτίας του μειωμένου αριθμού εισακτέων φοιτητών (περίπου 100) που προέβλεπε ο νέος «Νόμος  Κεραμέως», την έλλειψη υποδομών σε εργαστήρια και κτιριακές εγκαταστάσεις , μαζί με την δύσκολη πρόσβαση των φοιτητών στον εκπαιδευτικό χώρο.

Στο ξεδιάντροπο αυτό ψέμα των κυρίων καθηγητών απαντάει με προχθεσινή του δημόσια ανάρτηση ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Μιχάλης Διακομιχάλης γράφοντας τα εξής : « … οι συγκεκριμένοι καθηγητές αλλά και άλλοι φορείς επικαλούνται ως αφορμή για την απόφασή τους την μειωμένη είσοδο εισακτέων φοιτητών. Θεωρώ ότι ο  « Νόμος Κεραμέως»  δεν προκάλεσε τη μεταφορά ούτε το κλείσιμο του τμήματος αφού οι εισακτέοι είναι περισσότεροι των τριάντα που είχε θέσει ως όριο το υπουργείο. Όσο για το θέμα της βάσεως αυτή καθορίστηκε από το ίδιο το τμήμα στο 0,80 του ΜΟ. όλων των τμημάτων της χώρας και τελικά διαμορφώθηκε στις  7500 μονάδες».

Όταν λοιπόν ο κ.Διακομιχάλης  κατακεραυνώνει με την ωμή αλήθεια το ψεύδος των συναδέλφων του καθηγητών νομίζω ότι είναι περιττή η δική μου άποψη που ταυτίζεται βεβαίως με αυτή του κ. Καθηγητού. Αλλά, και αληθινή να ήταν η δικαιολογία των κ. καθηγητών για τον αριθμό εισαγωγής αυτοί έχουν την ευθύνη, αυτοί αποφάσισαν.

 Το 2ο επιχείρημα τους που είναι η έλλειψη υποδομών καταρρέει με την κοινή λογική και χωρίς μεγάλη σκέψη και ανάλυση, διότι αν ήταν αληθινό θα πρέπει να μας απαντήσουν οι κ.κ καθηγητές πως λειτουργεί το τμήμα χωρίς υποδομές  και εργαστήρια περισσότερο από μία 20ετία; Είναι δυνατόν; Και αν ήταν έτσι γιατί δεν το κατήγγειλαν τα προηγούμενα χρόνια;

Στο μόνο επιχείρημά τους που ίσως έχουν ένα μικρό δίκιο είναι στην πρόσβαση των φοιτητών στο χώρο. Αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί αμέσως με την ευθύνη της Περιφέρειας ή του Δήμου.

Έτσι λοιπόν αγαπητοί συμπατριώτες έχει εν συντομία το θέμα.

Αυτή η παράτυπη απόφαση για να έχει ισχύ και εφαρμογή έπρεπε να επικυρωθεί από το ανώτατο διοικητικό όργανο που είναι ο Πρύτανης και Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η επικύρωση αυτή ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα που η Σύγκλητος, υπό την προεδρία του Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, αποφάσισε και δέχθηκε ως νόμιμη την απόφαση των καθηγητών  με 22 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 παρών, στηριζόμενη στο άρθρο 13 παρ.2 εδάφιο ι. του νόμου 4485/2017 που είχαν εισάγει στη βουλή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχαν ψηφίσει οι βουλευτές τους , όπου αναφέρει συγκεκριμένα : «ι. Η σύγκλητος γνωμοδοτεί για την συγχώνευση , κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση και μεταφορά έδρας σχολής ή τμήματος (εδώ είμαστε εμείς συμπατριώτες Πρεβεζάνοι) του οικείου ΑΕΙ».

Αυτή είναι η ιστορία και το 1ο μέρος του προβλήματος που δημιούργησαν στο νομό μας οι αξιότιμοι κ.κ. καθηγητές.

Θεωρώ ότι όλοι όσοι διαβάσουν θα τους αποδώσουν αντικειμενικά την αποκλειστική ευθύνη.

Το 2ο ερώτημα που απασχολεί τους  Πρεβεζάνους είναι ποιοι όφειλαν να αντιδράσουν και γιατί δεν το έπραξαν. Θα προσπαθήσω και εδώ χωρίς να φιλοδοξώ ρόλο κριτή ή δικαστή να παρουσιάσω τους έχοντας θεσμικό ρόλο στον τόπο μας να αντιδράσουν και δεν το έπραξαν.

Πρώτος-πρώτος  είναι ο  βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ κος Κων/νος Μπάρκας και κατόπιν  ο καταγόμενος από τον νομό μας πρώην υπουργός κα μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κος Ευκλείδης Τσακαλώτος  μαζί με τον τοπικό κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

 Εάν κάποιος από του δύο ή και οι δύο μαζί παρενέβαιναν στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κο Τριαντάφυλλο Αλμπάνη είναι βέβαιο ότι τι θέμα θα είχε λήξει θετικά. Άλλωστε ο κος Αλμπάνης στη συνεδρίαση του Δήμου Πρεβέζης, στις 11 Οκτωβρίου 2021, είχε παρευρεθεί και δηλώσει τα εξής : «Η Σύγκλητος έχει το αυτοδιοίκητο και οι Πρεβεζάνοι δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου και για τίποτα για το θέμα αυτό κλπ».

Θεωρώ ότι είχε την καλή πρόθεση αλλά δεν τον ενόχλησαν οι Πρεβεζάνοι σύντροφοί του. Εκτός αν μας εξαπατούσε όλους.

Ήταν λοιπόν πολύ εύκολο για τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν ήθελαν απευθυνόμενοι στον κ. Αλμπάνη και τον αντιπρύτανη κ. Γεωργάτο που είναι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο μεν πρώτος ως σύμβουλος του κ. Τσίπρα επί θεμάτων παιδείας και μέλος της τριαντακονταμελούς επιτροπής σοφών του ΣΥΡΙΖΑ, ο δε κ.Γεωργάτος  ως σύμβουλος του πρώην υπουργού παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου που είχαν προετοιμάσει  μαζί τους νόμους το 2017 και το 2018.

Θεωρώ σίγουρο ότι ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης μαζί με τη Σύγκλητο ότι θα έλυναν θετικά το πρόβλημα αν παρενέβαιναν οι δύο βουλευτές.

 Όμως όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος είχε μεγαλύτερη αξία για τους  κ.κ. βουλευτές  η ικανοποίηση του ρουσφετιού   των συντρόφων τους καθηγητών από τη δικαίωση των κατοίκων του νομού μας. Ειδικώς ο κ. Τσακαλώτος που το 2018 σε Συριζαίικη εκδήλωση είχε ανακηρυχτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος από τους ίδιους καθηγητές που χθες  έκλεισαν αυτό το Τμήμα.

 Η απόλυτη γελιοποίηση των θεσμικών εκδηλώσεων και η απόλυτη εξαπάτηση των Πρεβεζάνων στο όνομα μιας κάποιας δήθεν προσφοράς εκ μέρους του κ. υπουργού στον τόπο μας.

Βεβαίως εκτός των Συριζαίων τοπικών παραγόντων που προαναφέραμε η ευθύνη πέφτει , έστω και πλαγίως  και σε μικρότερο βαθμό, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως αναφέρει σε δημόσια ανάρτησή  του ο υποψήφιος Περιφεριάρχης κος. Σπύρος Ριζόπουλος ,η Περιφέρεια συμμετέχει και χρηματοδοτεί σε ποσοστό  από 60% -100% από ιδίους πόρους και τον προϋπολογισμό της  ολόκληρο το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συντηρώντας απολύτως μόνη της  όλες τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, σχολών και τμημάτων.

Θεωρώ ότι ο Περιφερειάρχης κος Αλ. Καχριμάνης  θα έπρεπε αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο αλλά και το προσωπικό του κύρος να παρέμβει απόλυτα και  καταλυτικά στον Πρύτανη και τη Σύγκλητο  απαιτώντας και θυμίζοντάς τους  ότι από την Περιφέρεια , άρα και απ΄το νομό Πρεβέζης, εξαρτάται η λειτουργία και το έργο του Ιδρύματος το οποίο διοικούν. Κατά συνέπεια ήταν υποχρεωμένοι να απορρίψουν την αδικία. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Περιφερειάρχης μη εκτιμώντας σωστά το πρόβλημα δεν παρενέβη καθόλου και ούτε στη σύσκεψη έλαβε μέρος, όπως του αποδίδει ο κ.Ριζόπουλος.

Οι  εκ των υστέρων απόψεις και δικαιολογίες του τύπου  «η Περιφέρεια είναι αναρμόδια για το θέμα » δε πείθουν κανέναν.  Άλλωστε γνωρίζουμε ότι στη ζωή όποιος πληρώνει παίρνει αυτό που θέλει.

Επίσης, ευθύνη έχουν – τηρουμένων των αναλογιών – η Αντιπερειφέρεια  και ο Δήμος  Πρεβέζης  μαζί με τις αντίστοιχες παρατάξεις ,αφού άφησαν τον χρόνο να φύγει και από τον Σεπτέμβριο ως και τον Φεβρουάριο δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια, μη κινητοποιώντας τους Πρεβεζάνους για να πιέσουν τη Σύγκλητου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να ανατραπεί η δυσμενής απόφαση των καθηγητών.

Έφυγε έτσι ο χρόνος με δύο-τρεις ερωτήσεις στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο που γέλια και κλάματα προκάλεσαν στους Πρεβεζάνους.

Κρίμα διότι εμφανίστηκαν μικρότεροι των συνθηκών και των υποχρεώσεων  προς το καθήκον και τον τόπο.

Κλείνοντας την παρέμβασή μου θα ήθελα να απαντήσω στο σπουδαιότερο ερώτημα που απασχολεί τους συμπατριώτες μας : Και τώρα τι γίνεται ;  Πως θα διορθωθούν τα λάθη όλων αυτών που προαναφέρθηκαν ;

Αγαπητοί φίλοι,

τώρα το θέμα από εσω-πανεπιστημικό που ξεκίνησε με ευθύνη των καθηγητών μετετράπη εκ των πραγμάτων σε πολιτικό, με οικονομικές παρενέργειες σε ολόκληρο το νομό μας, επηρεάζοντας αρνητικά  ή θετικά  αναλόγως της έκβασής του τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές σε ολόκληρη την Ήπειρο.

 Όλοι πλέον θα δοκιμαστούν, όλοι πλέον θα κριθούν.

Το πρόβλημα πλέον είναι στην κυβέρνηση, στο αρμόδιο υπουργείο και τον κυβερνητικό βουλευτή του νομού μας κ. Στέργιο Γιαννάκη,  ο οποίος χωρίς να έχει καμιά ανάμειξη, εμπλοκή και προσωπική ευθύνη βρέθηκε ξαφνικά με την «καυτή πατάτα» στα χέρια του,εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών του ΣΥΡΙΖΑ, των συμφερόντων της συντεχνίας των καθηγητών και της αδράνειας ή ανικανότητας των αυτοδιοικητικών παραγόντων του τόπου μας.

Πρέπει ό κ. Γιαννάκης να λύσει θετικά το πρόβλημα.

Εκτίμησή μου είναι ότι και μπορεί και θέλει.

Στο επικείμενο ραντεβού με την υπουργό πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη και αν είναι δυνατόν  από τους ηπειρώτες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ κ.Χρήστος Γκόκας είναι θετικός με δήλωσή του στην παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα.

Να προσεχθεί ιδιαιτέρως να μην μετατραπεί από λάθος μας  το πανηπειρωτικό αυτό ζήτημα σε νομαρχιακό ή δημοτικό.

Παρά τις καλές προθέσεις του Αντιπερειφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου και του  Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου θεωρώ ότι και οι δύο δεν έχουν το θεσμικό ή ειδικό εκείνο βάρος που απαιτείται για να φέρουν αποτέλεσμα και ούτε μπορούν να αντικαταστήσουν τον Περιφέρειάρχη κ. Καχριμάνη.

Στα χέρια λοιπόν του βουλευτή κ. Στέργιου Γιαννάκη  βρίσκεται πλέον το θέμα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα τοπικά του στελέχη και αν το λύσει θετικά θα γράψει ιστορία στον τόπο μας εισπράττοντας και προσωπικά, πολιτικά οφέλη. Αν όχι θα έχει χάσει ο νομός Πρεβέζης από τους πανίσχυρους αριστερούς μηχανισμούς του βαθέους κράτους που εδώ και εβδομήντα χρόνια έχει εγκαταστήσει  στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα και καθοδηγεί η αριστερά.

Οψόμεθα……

Θεόφιλος  Σπυράκος

π. υποψήφιος βουλευτής  ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Νομού Πρεβέζης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας