Πρέβεζα: Μεγάλη συμμετοχή στο λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε το Σάββατο στο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ στο κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Από νωρίς τα μέλη του Κόμματος διαμόρφωσαν τον χώρο, στολίζοντάς τον με σημαίες και πανό, ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλία από τον Κώστα Ηλία, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ. Αρχικά εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε όσους πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως είπε: «Η “ετοιμότητα” και η “επάρκεια” γύρω από την αντιπυρική προστασία που διατυμπανίζει η κυβέρνηση έχουν γίνει στάχτη από την ίδια την πραγματικότητα, τις πυρκαγιές με τις τεράστιες καταστροφές που άφησαν στο πέρασμά τους σε δασικές εκτάσεις, αγροτικές περιοχές και κατοικίες».

Τόνισε πως όλα τα παραπάνω με τα οποία ο λαός μας έρχεται αντιμέτωπος κάθε καλοκαίρι, αποτελούν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, στο οποίο έχει συμβάλει τόσο η σημερινή όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνέχισε λέγοντας πως: «Όλες οι κυβερνήσεις, διατηρούν τον απαράδεκτο αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την αντιμετώπισή τους, την καταστολή τους.

Μιλάνε για επάρκεια όταν από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζήτησαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πολύ πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά. Βλέπετε για όλα έχουν βρει το βολικό άλλοθι. Φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική κρίση.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κωφεύουν τα αυτιά του στις προτάσεις του ΚΚΕ. Σας καλούμε να πιέσετε και εσείς από την πλευρά σας τώρα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφθούν τα 4000 κενά στους μόνιμους πυροσβέστες και τα 1.500 κενά επιστημονικού προσωπικού στη δασική υπηρεσία. Να μονιμοποιηθούν όλη οι πενταετής, επταετής και εποχικοί πυροσβέστες.Τώρα άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των καταστροφών τους».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Μπροστά μας ίσως έχουμε τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Τα ίδια τα αστικά επιτελεία λένε ότι βρισκόμαστε σε μία ακόμη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ακόμη πιο βαθιά και από αυτή του 2008, ο πληθωρισμός τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, η επισιτιστική κρίση αγκαλιάζει εκατομμύρια κόσμου, ενώ οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στη λεγόμενη Δύση και τη Ρωσία με την Κίνα από την άλλη φέρνουν το σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου να δείχνει πιο απειλητικό από κάθε άλλη φορά μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μπροστά σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα η χώρα πηγαίνει τους επόμενους μήνες σε βουλευτικές εκλογές και κάλεσε από το βήμα να δώσουμε από κοινού τη μάχη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, της μονής επιλογής που μπορεί να ακυρώσει τα αντιλαϊκά σενάρια που έρχονται. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος να ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ταυτόχρονα με την ένταση της πάλης για την αποτροπή των συνεπειών της αντιλαϊκής πολίτικης. Ότι δηλαδή σήμερα υπάρχουν δυο δρόμοι που ορθώνονται μπροστά μας.

Ο ένας δρόμος, με το λαό θεατή των αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζουν και υλοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, που οδηγεί τον καθένα μας στο δίλημμα τι θα κόψουμε και αυτόν το μήνα για να τα βγάλουμε πέρα, φέρνοντας συνάμα ένα χειρότερο αύριο και ο άλλος δρόμος, με το λαό πρωταγωνιστή στην πάλη ενάντια στο άδικο, πραγματική «ασπίδα» προστασίας από τα χειρότερα και συνάμα ανοίγει την ελπίδα για το αύριο».

Τα φωτεινά παραδείγματα ελπίδας από τον αγώνα των λιμενεργατών της COSCO, του αγώνα των οικοδόμων που κατέκτησαν συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ δείχνουν τον δρόμο, δείχνουν ότι η δύναμη της οργανωμένης πάλης ενάντια στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να έχει αποτελέσματα, να έχει κατακτήσεις. Δείχνει ότι δεν υπάρχουν σωτήρες.

Αυτοί που παρουσιάζονται σαν σωτήρες είναι οι ίδιοι που τσακίζουν τη ζωή του λαού. Είναι οι ίδιοι που ενισχύουν την εμπλοκή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών με τη μεταφορά του αμερικάνικου LNG. Είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν τους αντιλαϊκούς – αντεργατικούς νόμους». 

Και έκλεισε λέγοντας: «Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Αν η κυβέρνηση με αφορμή την Πανδημία δεν κατάφερε να επιβάλλει ”σιωπητήριο”, να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και της απεργίες, είναι γιατί τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές δεν πειθάρχησαν στα καλέσματα υποταγής, δεν είπαν «θα λογαριαστούμε μετά». Αντίθετα, πρωταγωνίστησαν στην οργάνωση και στη μαχητική αντίσταση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η κυβερνητική καταστολή έσπασε στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου το 2020.

Με τους αγώνες μας η εφαρμογή του νόμου ”Χατζηδάκη” σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν έχει γίνει πράξη. Τώρα πρέπει να βρεθούμε πιο προετοιμασμένη στη νέα επίθεση που εξελίσσεται για να μην πληρώσουμε με νέες περιπέτειες τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, για να μπουν σε πρώτο πλάνο οι δικές μας ανάγκες.

Ταυτόχρονα προβάλλουμε τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση. Υπάρχει αυτή η λύση, υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων: Να μπει ένα τέλος στον καπιταλισμό, να προχωρήσει η κοινωνία μας στο σοσιαλισμό.

Για αυτό βέβαια, χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας, η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και δεν μπορεί να λυθεί χωρίς σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, χωρίς ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Στις σημερινές συνθήκες, μέσα σ΄ αυτή τη ζούγκλα, ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος αποφασίζει αν, πότε και πού θα επενδύσει, με κριτήριο το ποσοστό του κέρδους του.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης, για να απαλλαγεί η λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας απ’ τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Έτσι μόνο θα ανασάνει ο λαός. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία, απαιτείται να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία. Για το υποστηρίζουμε ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ είναι ασπίδα προστασίας για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο».

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος με την ορχήστρα του, με γνήσιες λαϊκές μελωδίες και καλό ποιοτικό τραγούδι διασκέδασε και ξεσήκωσε τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή οι μικροί φίλοι απασχολήθηκαν δημιουργικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρα, παίζοντας σκάκι, διαδραστικά παιχνίδια και φτιάχνοντας κατασκευές.

ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας