Σπήλιος Λιβανός : Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Από την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Λιβανός μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής καθώς και για τα μέτρα που έχουν παρθεί για αυτό το σκοπό. Σημείωσε ότι «πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση που συνεχώς εξετάζουμε και όποτε απαιτείται λαμβάνουμε μέτρα».

Πρόσθεσε ότι σκοπός της πολιτικής που ακολουθεί ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάδειξη του αγροτικού επαγγέλματος «σε προϊόν ελεύθερης και συνειδητής επιλογής και όχι επιλογή ανάγκης για τους νέους μας» συμπληρώνοντας πως «σε αυτή τη λογική στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του ΠΑΑ».

Σχετικά με την Κάρτα του Αγρότη ο υπουργός δήλωσε :

«Με συντονισμένες ενέργειες φέρνουμε ταχύτερα εφέτος την ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο τα αυξημένα κόστη παραγωγής, ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος των αγροτικών εφοδίων για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο. Θυμίζω ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020 και 2021) είχαμε προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των παραγωγών, σε μεταγενέστερες όμως ημερομηνίες (30.3.2020 και 18.3.2021 αντίστοιχα).

Εφέτος, η Τράπεζα Πειραιώς αποδεχόμενη τα επιχειρήματα που σας εξέθεσα προηγουμένως, θα ξεκινήσει την υποδοχή των αιτημάτων για νέες Κάρτες του Αγρότη την Τρίτη 8.2.2022. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να είμαστε συνεχώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη.

Η κυβέρνηση, κινούμενη προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, αλλά και προς τον ευχερέστερο έλεγχο μέσω διασταυρώσεων με την ΑΑΔΕ, νομοθέτησε έγκαιρα για το ζήτημα αυτό, ήδη από τον Μάιο του 2021.

Συγκεκριμένα προβλέψαμε ότι για το έτος αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 τα μισθωτήρια θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά. Η αλλαγή αυτή θα παραμείνει. Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Μια σειρά, όμως, αντικειμενικών δυσκολιών, που δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να συμμορφωθούν με αυτές τις διαδικασίες, με οδηγούν ώστε εφέτος, να επιτρέψω και τα χειρόγραφα μισθωτήρια, παράλληλα με τα ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στο σύνολο της χώρας, οι εκκρεμότητες που παρατηρούνται με τους αναδασμούς, η ύπαρξη σύνθετων κληρονομικών ζητημάτων, όπου πολλοί πολίτες δεν έχουν διευθετήσει, η εκκρεμότητα με την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών, καθώς και η πανδημία και οι ιδιαιτερότητες που αυτή συνεπάγεται, καθιστούν αναγκαία την διατήρηση των χειρόγραφων μισθωτηρίων για μια ακόμη χρονιά.

 Θέλω, όμως, να είμαι σαφής. Απευθύνω έκκληση προς τους παραγωγούς να εμπιστευθούν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Πρέπει όλοι μαζί να οδηγήσουμε την αγροτική παραγωγή μπροστά, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της διαφάνειας και της αξιοπιστίας όλων έναντι όλων. Η ψηφιοποίηση είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο της πολιτικής εξορθολογισμού θα υλοποιούμε εξαντλητικούς ελέγχους για την προάσπιση της νομιμότητας».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε το Σχόλιό σας